Societat

lA CRÒNICA

La força de la volta a l’estany en família

A la passera de Lió, la Zaida, en Marc, la Sandra i en Sergi, amb la mainada d’entre 4 i 12 anys, es fotografiaven com a record de la volta a l’estany que estaven fent. És un dels indrets que hi conviden, perquè l’enquadrament i la perspectiva s’hi formen sense esforç, com els canyissars a tocar de l’aigua. És la foto natural. Fer la volta a l’estany s’empelta d’aquest paisatge, civilitzat en mesura, que vol desempallegar-se de ser natura enjardinada. La caminada és una foto habitual dels diumenges i a Banyoles s’acosta al ritual i no a la rutina. Si hi has nascut no cal que t’ho expliquin i si n’has fet casa teva, ho entens.

Les dues famílies portaven un dorsal que les identificava com a participants de la 7a Marxa Solidària Fem la Volta, una iniciativa de la banyolina Mercè Torres quan li van diagnosticar esclerosi múltiple. Contenta per la participació, un any més destaca “el motor” que per a ella són els seus germans, el seu marit i les seves filles: la família. Fa dos anys, van crear l’associació Neuroestany, amb la idea d’obrir el ventall a altres malalties neurodegeneratives. Així, en l’edició d’enguany, la meitat de la recaptació es destinarà als projectes d’investigació sobre l’Alzheimer de la Fundació Pasqual Maragall.

Neuroestany va néixer amb una perspectiva local i comarcal: “La proximitat dona visibilitat”, explica David Torres, de Neuroestany, però sobretot remarca la necessitat de mostrar “com els beneficis reverteixen directament en les persones de l’entorn”. A més de la Fundació Pasqual Maragall, Neuroestany agraeix el suport de Granés Fundació en l’organització de xerrades per sensibilitzar i donar suport als cuidadors: “Quan hi ha un diagnòstic d’aquest tipus de malaltia en una família, afecta tota la família, no només la persona que té la malaltia”, recorda. Neuroestany també impulsa tallers de pintura perquè persones com ara la Mercè, que arran de la malaltia té una discapacitat física, puguin créixer a través de l’art. “Volem demostrar que es pot continuar tenint projectes vitals, amb limitacions, però han de gaudir de la vida”, recorda Torres, i hi afegeix que “la malaltia és el dia a dia”. A les 12 del migdia s’havien inscrit 1.564 participants, que havien de pagar 5 euros per dorsal. Satisfets de superar els 1.500, la previsió era arribar als 2.000, incloent les més de 180 persones que ho havien fet via web. Els manaies de Banyoles també hi han participat, fent un passadís d’honor, i la volta. La jornada ha inclòs el recital de la Coral Veus de l’Estany.

“L’estem acabant, al nostre ritme, perquè hem vingut amb patinets; és una activitat familiar, a més, per una bona causa”, ha explicat la Sandra, abans de fer-se les fotografies familiars i fraternals, tots junts en un dia de sol feixuc després d’una nit de dissabte de pluja suau, d’aquella que cau per vivificar i no per fer mal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.