Ciència

Adrià Recasens, el català de l’àudio de Gemini

L’investigador en IA multimodal ha liderat projectes de visió per computador i aprenentatge automàtic

Adrià Recasens Continente, nascut a Barcelona el 1990, s’ha convertit en una figura destacada en el camp de la intel·ligència artificial (IA) i la visió per computador. Actualment, treballa per a l’equip de Gemini, la IA de Google, on lidera projectes innovadors multimodals vinculats a l’àudio.

La trajectòria acadèmica de Recasens és excepcional. Va cursar simultàniament els graus d’enginyeria de telecomunicacions i matemàtiques a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), on va destacar com a número u de la seva promoció en matemàtiques. Posteriorment, va obtenir el seu doctorat en ciències de la computació al prestigiós Massachusetts Institute of Technology (MIT), sota la tutela del reconegut professor Antonio Torralba.

En l’etapa al MIT, va centrar la recerca en àrees com l’estimació de la mirada, la predicció de la prominència visual i el reconeixement d’objectes. El treball Where are they looking?, presentat a la conferència NIPS 2015, va ser un punt d’inflexió en la seva carrera, establint les bases per a futures investigacions en el camp de la visió per computador.

Des del 2020, Recasens forma part de l’equip de Google DeepMind a Londres, on ha participat en projectes tan rellevants com el desenvolupament de Gemini, una família de models multimodals altament capaços. La seva recerca actual se centra en l’aprenentatge multimodal, la comprensió de xarxes neuronals i el descobriment de conceptes visuals.

Recasens ha destacat per les seves contribucions en conferències internacionals, amb publicacions que aborden temes com el seguiment de la mirada en vídeo, l’aprenentatge per zoom i el reconeixement d’emocions en context. El seu enfocament interdisciplinari, combinant matemàtiques, enginyeria i ciències de la computació, li ha permès abordar problemes complexos en IA des de múltiples perspectives.

Recasens ha subratllat la importància de l’ètica en el desenvolupament de la IA: “És crucial que, a mesura que avancem en capacitats tècniques, mantinguem una reflexió constant sobre les implicacions ètiques i socials dels nostres desenvolupaments.” Aquesta visió reflecteix el seu compromís amb un progrés tecnològic responsable. La trajectòria de Recasens exemplifica el talent català en l’àmbit de la IA a escala global.

Formació brillant
Adrià Recasens Continente, nascut a Barcelona el 1990, és ‘research scientist’ a Google DeepMind. Doctor en ciències de la computació pel MIT. Amb una formació en matemàtiques i enginyeria de telecomunicacions per la UPC, Recasens ha esdevingut un referent mundial en intel·ligència artificial.
Ambaixador a Londres
Fill d’una de les pioneres d’internet a Catalunya i de la digitalització de l’Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat, Marta Continente, Adrià Recasens acumula experiència a DeepMind, on contribueix a l’avanç de la tecnologia. També és un investigador que fa situar Catalunya com a bressol de talent en un dels camps més prometedors i desafiadors del segle XXI.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia