ensenyament
El Consell d’Europa qüestiona la sentència del 25% de castellà a l’escola
Diu que és contrària als compromisos de l’Estat per protegir les llengües regionals i demana que es prenguin “les mesures necessàries” per posar-hi remei
El govern català diu que ajudarà a que “les coses s’encarrilin” i insta al govern espanyol a “tenir molt present” l’informe
Tot i defensar que en alguns entorns sociolingüístics sigui necessari reforçar la llengua oficial de l’estat, el Consell d’Europa s’ha pronunciat contrari a l’aplicació d’un percentatge mínim d’ensenyament de castellà a cada centre educatiu i ha expressat “una profunda preocupació” per la sentència del TSJC que ordena un 25% de classes en castellà a l’escola si una família ho demana.
Segons un informe publicat avui pel comitè d’experts per a la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries, que analitza també els casos del valencià, l’aranès, el basc, el gallec o l’asturià, entre d’altres, l’organisme considera que aquestes decisions són “incompatibles” amb compromisos ratificats per l’Estat en virtut del tractat i demana a les autoritats espanyoles que prenguin “totes les mesures necessàries” per posar remei la situació. Sobre aquesta qüestió, l’organisme recorda que Espanya va optar pel nivell de protecció “més elevat” de les llengües regionals i minoritàries quan va subscriure la carta europea, un fet que implica “impartir un ensenyament amb la llengua regional o minoritària com a mitjà d’instrucció”, tenint també en compte el castellà com a llengua oficial de l’estat i l’ensenyament de llengües estrangeres.
Govern
El conseller de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, ha declarat que l’informe deixa ben clar que “el 25% indiscriminat” en castellà a l’escola “contravé” un tractat internacional com és la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries signada per l’estat espanyol. En una entrevista a RAC1, el conseller ha afegit que el govern espanyol ha de tenir “molt present” aquest pronunciament del comitè d’experts i ha admès que “ajuda que les coses s’encarrilin i vagin en la bona direcció”. Segons Vila, l’informe dels experts del Consell d’Europa “ajuda a fer entendre que la idea del 25% indiscriminat és una mala idea que no agrada a ningú” i dona “una sèrie de línies” que són importants a prendre en consideració. Una de les conclusions que extreu de l’informe és que les comunitats autònomes tendeixen a fer la seva feina per protegir les anomenades llengües regionals però que, en canvi, des de l’administració de l’Estat “es compleix menys”.
Plataforma per la Llengua
Segons el recompte de la Plataforma per la Llengua, aquest curs hi haurà 24 escoles que hauran d’aplicar el percentatge de castellà en alguna de les seves línies. L’entitat ja ha anunciat que presentarà un recurs al Tribunal Europeu de Drets Humans per intentar revocar la sentència del 25%. Ahir, Plataforma per la Llengua va reiterar que l’informe del Consell d’Europa “reforça encara més la nostra oposició al procés d’execució de la sentència que imposa el 25 % de castellà a l’escola catalana” i va reiterar que el mateix informe diu que el català ha de ser “la llengua vehicular amb certa flexibilitat perquè és la llengua en risc de desaparició”.
Jutjats
A banda de l’ensenyament, el Consell d’Europa lamenta també la manca de garanties dins la legislació espanyola per celebrar judicis en llengües regionals o minoritàries. Segons l’informe, la legislació espanyola actual “no garanteix que els jutjats puguin dur a terme procediments en la llengua regional o minoritària oficial a petició de les parts”. Al mateix temps, observa que “no sembla que les parts en el procés siguin informades específicament d’aquesta possibilitat en cap moment, independentment de si la part té coneixement o no del català”.
De fet, el document denuncia que “la majoria” dels òrgans judicials desatenen les peticions de rebre documentació en llengües oficials regionals o minoritàries i lamenten que el nombre de diligències realitzades en casos com el del català és “baix”.