Medi ambient

medi ambient

Nova acció dels pagesos contraris al vial que travessa la zona agrícola de Santa Susanna

Una vintena de tractors han fet aturar les obres del vial que travessa la zona agrícola del Pla de Balasc temporalment

Els afectats diuen que continuaran imposibilitant l’avenç dels treballs, i avisen que la intervenció de l’Ajuntament afecta un espai de màxima protecció del PDUSC

Una vintena de pagesos del Maresme han fet aturar les obres del futur vial que, a través de la zona agrícola del Pla de Balasc, ha de connectar la zona hotelera de Santa Susanna amb un pas soterrat de grans dimensions per sota de la via del tren i que arribarà fins a la platja. Una vintena de tractors han travessat les tanques perimetrals de l’obra, ja iniciada, i que era a punt d’arribar als terrenys d’un dels pagesos contraris a l’expropiació. “Som aquí intentant que no ens entrin”, ha explicat Ernest Pujadas. Des d’Unió de Pagesos alerten que el projecte de l’Ajuntament de Santa Susanna només persegueix enriquir el sector turístic a canvi d’intervenir en un espai de màxima protecció del Pla Director Urbanístic del Sistema Costaner (PDUSC).

L’aturada de les obres s’ha allargat poc més d’una hora, quan els pagesos han acordat amb la Policia Local la retirada dels tractors del tram on les obres ja s’han iniciat. En paral·lel, però, els afectats han acordat torns de vigilància per evitar que les màquines entrin a les parcel·les contràries a l’expropiació.

Sis afectats s’hi oposen

Es dóna la circumstància que de la vintena de finques afectades pel projecte del vial, n’hi ha algunes que han negociat una cessió d’ús amb el consistori, però n’hi ha sis que s’hi oposen. D’aquestes, n’hi ha dues que són “estratègiques” per al projecte perquè són les que permeten la construcció del pas soterrat cap a la platja.

Totes dues han rebut ja la notificació d’expropiació i serà en aquestes finques on se centri l’atenció dels pagesos els pròxims dies. Entretant, els afectats també han presentat els darrers recursos, tant a l’Ajuntament de Santa Susanna com a la Generalitat per intentar per marxa enrere les obres.

L’origen del conflicte és la transformació d’un camí agrícola construït als anys 80 pels propis pagesos per millorar l’accés a les seves finques. Ara, però, el consistori se’l vol fer seu per millorar la connectivitat de la zona hotelera del municipi amb el front marítim.

El coordinador d’Unió de Pagesos al Maresme, Josep Maria Baqués, alerta que tot aquest espai està protegit amb la màxima classificació del PDUSC i ara l’Ajuntament de Santa Susanna s’ho vol “carregar”, obrint la porta a la urbanització completa del Pla de Balasc. “Si la màxima protecció té aquesta vulnerabilitat es poden carregar la costa catalana de punta a punta”, exclama Baqués. Des d’Unió de Pagesos lamenten els “miracles” que fa possibles l’alcalde de Santa Susanna, Joan Campolier, en l’àmbit urbanístic: “Tiren pel dret sense complir els tràmits mínimament exigibles”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia