Medi ambient

medi ambient

Els pagesos de Santa Susanna faran torns per evitar les expropiacions

En Assemblea han decidit mantenir la presència a les finques nit i dia

Al matí s’han viscut moments de tensió quan la policia local ha intentat detenir dos dels quinze pagesos, familiars i amics dels afectats congregats

La tensió per la contrucció del vial del pla de Balasc a Santa Susanna, al Maresme, continua. La d’avui és la segona jornada d’acció de protesta dels pagesos per evitar l’exprociació de les finques afectades en el pla per construir un vial que ha d’unir el passeig amb la zona dels hotels. En total són 6 els pagesos que s’oposen al pla del consistori, dels 19 afectats. Després de la tractorada d’ahir al matí, a la nit han fet guàrdia per evitar la expropiació de dues finques, on s’ha de soterrar el vial. Toni Llimona és un pagès jubilat de Vilassar de Dalt, que ha anat a la zona per donar suport als companys de Santa Sussana i ha explicat que s’han viscut moments de tensió amb la policia local, “han entrat directament a provocar, anaven amb molta mala bava. Han intentat detenir dues noies que eren aquí, només amb l’excusa que els haurien faltat el respecte. Les hem hagut d’agafar entre dos o tres, i abraçar-les perquè no se les poguessin emportar”.

Ara els pagesos, familiars i amics dels afectats, contraris al vial de Santa Susanna fan torns a dins les finques que volen expropiar per mirar d’aturar l’entrada de les màquines. Ramon Mora és el marit de la Quima Clos Nogueras, propietària d’una de les finques afectades pel pla del consistori. Mora detalla que “és el segon dia que estem aquí”, i que quedaran als terrenys tot el dia i la nit, ja que diu “han començat unes obres sense res, els hi demanes els papers i no t’ho ensenyen. Estem aquí defensant les terres perquè ens ho volen treure, sí o sí”. També ha matisat que és mentida que el consistori ja hagi pagat dues expropiacions de la zona on ha d’anar el pas subterrani sota les vies del tren” això que diuen que ho han pagat o indemnitzat és mentida. No han cobrat res”.

Reunió amb l’alcalde

Després dels moments de tensió viscuts, s’ha dut a terme una assemblea dels afectats  en la qual han decidit mantenir la presència a la zona, i les protestes dia i nit, mitjançant torns. L’objectiu, diuen és que no quedin deprotegides les dues finques que volen ocupar. Així aquest migdia, uns afectats són a les finques i la resta, a una reunió amb els Mossos d’Esquadra i l’alcalde, Joan Campolier a l’Ajuntament. Els dos advocats dels afectats també han anat a la reunió. Segons explica Toni Llimona, no se n’espera gaire fruit de la trobada. 

En sortir, Campolier  s'ha compromès a salvaguardar l'activitat agrícola i assegura que "ampliar un vial no vol dir carregar-se el sòl". . De moment el bloqueig es manté, malgrat Campolier els ha demanat acabar amb la protesta. El finançament de l'obra està condicionat pels terminis dels fons Next Generation i l'alcalde assegura que "no es pot endarrerir més". L'alcalde nega que es pretengui acabar amb l'activitat agrícola i recorda que "des de l'any 76", quan va accedir per primer cop a l'alcaldia, ha defensat sempre la zona agrícola: "No he fet altra cosa". L'alcalde, a més, diu que tota la tramitació del projecte té el vist-i-plau de les administracions municipals i demana acabar amb el debat sobre la idoneïtat de les obres. L'alcalde de Santa Susanna també vol evitar que hi hagi nous "enfrontaments" a la zona d'obres i demana als pagesos que "entenguin la situació" i aixequin la protesta. Les obres del vial i el pas soterrat haurien d'acabar el 15 de maig de 2025 per no perdre el finançament europeu i segons Campolier això implica fer-ho "en un temps rècord".

Ja ahir una vintena de pagesos ja van fer una tractorada per mirar d’aturar les obres del futur vial. Un projecte de Santa Susanna que vol partir la zona agrícola del Pla de Balasc, per connectar la zona hotelera de Santa Susanna amb un pas soterrat de grans dimensions per sota de la via del tren i que arribarà fins a la platja.

Des d’Unió de Pagesos alerten que el projecte de l’Ajuntament de Santa Susanna només persegueix enriquir el sector turístic a canvi d’intervenir en un espai de màxima protecció del Pla Director Urbanístic del Sistema Costaner (PDUSC).

De la vintena de finques afectades pel projecte del vial, n’hi ha algunes que han negociat una cessió d’ús amb el consistori, però n’hi ha sis que s’hi oposen. D’aquestes, n’hi ha dues que són “estratègiques” per al projecte perquè són les que permeten la construcció del pas soterrat cap a la platja, i a on es focalitzen aquests dies les accions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia