Infraestructures i serveis

sequera

El Govern no dona per feta la dessaladora mòbil de Barcelona

L’executiu admet que haurà d’actuar per garantir aigua a la tardor o hivern però no ratifica el projecte

Anuncia 70,6 milions en ajuts agraris directes als afectats per la sequera especialment al Priorat

El Govern anunciarà els propers dies les mesures per garantir l’abastament d’aigua entre la tardor i l’hivern tenint en compte que les pluges de setembre no han beneficiat les capçaleres dels rius Ter i Llobregat i que caldrà preveure la possible entrada de nou als escenaris d’excepcionalitat i emergència al Sistema Ter-Llobregat si no arriba una precipitació excepcional aquesta tardor. I, en aquesta línia, la portaveu de l’executiu, la consellera Sílvia Paneque, ha admès que el govern no dona per feta la construcció de la dessaladora mòbil al Port de Barcelona que havia projectat el govern Aragonès: “Els propers dies tindrem apunt l’anàlisi de possibles escenaris. Estem veient diferents opcions, la dessalinitzadora mòbil no és l’única. No estic en condicions de dir quina opció o quines seran les escollides”. En qualsevol cas, Paneque ha deixat clar que caldran actuacions per garantir “recurs d’aigua immediat per a la tardor o hivern”. Paneque admet que són mesures conegudes –dessaladores mòbils o portada d’aigua de fora de les conques internes– però que avui no estan encara decidides.

Per altra banda, l’executiu ha activat una línia d’ajuts immediats –es pagarien fins al 31 de desembre de 2024– per a les explotacions agràries malmeses per la sequera persistent. Tindrà una dotació pressupostària de 70,8 milions per a tot Catalunya però s’hi podran acollir uns 1.100 beneficiaris potencials del Priorat, amb un total de 5.360 hectàrees. De fet, l’executiu ha volgut posar l’èmfasi en diverses mesures relacionades amb el reg agrari al Priorat i Baix Camp, on els quatre embassaments de Siurana, Riudecanyes, els Guiamets i Margalef es mantenen per sota del 2% i on municipis que fins ara s’abastaven d’aqüífers i fonts es troben avui amb problemes d’abastament.

El govern ha decidit accelerar la connexió entre la Comunitat de Regants de Garrigues Sud i la Comunitat General de Regants d’Aigües del Riu Montsant amb un cost de 6 milions per millorar l’abastament de municipis del Priorat –l’obra s’ha d’adjudicar aquest octubre. L’executiu d’Illa també instarà la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) a incloure un nou punt de captació d’aigua per als regants del Riu Montsant, així com un nou punt al municipi de Garcia per a l’abastament de la Comunitat de Regants del Baix Priorat –l’obra hauria d’estar enllestida la segona meitat del 2025 i, a llarg termini, l’executiu també preveu ampliar la zona de regadiu d’aquesta comunitat amb un projecte que podria arribar als 76 milions. Amb un pressupost de 16 milions, el govern també construirà una bassa d’emmagatzematge d’aigua regenerada de la depuradora de Reus amb una canonada de connexió amb la xarxa de reg de la Comunitat de Regants de Riudecanyes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia