Urbanisme

Equipament cultural al Vapor Ros?

El Vapor Ros, una de les peces arquitectòniques i urbanístiques més preades per l’Ajuntament per donar continuïtat al centre històric cap al sector també transformat del Vapor Gran, ha fet gruar a govern i tècnics municipals des que el darrer propietari sense hereus deixés, el 2016, com a hereva universal del seu llegat la Generalitat amb una clàusula perquè en 30 anys l’Ajuntament no en fes cap tipus d’ús. Al final, després d’estudiar diverses fórmules i aprovar canvis d’usos d’algunes finques de l’àmbit de 10.200 m² entre els carrers del Portal Nou, Església i Racó per evitar que s’hi facin habitatges i es destinin a equipaments culturals i cívics i usos terciaris, es va aprovar l’abril del 2023 l’expropiació del conjunt amb una taxació conjunta per valor de 4 milions.

El govern municipal assegura que s’estan polint els detalls de la redacció de l’acta d’expropiació, ja que “manca per aclarir algun aspecte”. Mentrestant la Generalitat ha donat per acabades les obres de rehabilitació i retirada de l’amiant de la teulada, i la previsió és que tot estigui resolt a finals d’any. Pel que fa als usos, “s’estan valorant possibles opcions”, ja que hi ha demandes de fer-hi un museu d’art o un centre de cultura popular , i també hi dirà la seva la Plataforma en Defensa del Vapor Ros. La tinent d’alcalde Maise Balcells creu que hi ha prou espai per a altres projectes formatius. L’abril del 2017 es van fer unes jornades de debat per definir-ne el futur i també el de la casa Mariano Ros, catalogada, propietat de la Fundació Sant Llàtzer i que fins al 2010 va ser el Casal Anna Murià.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.