Societat

Detenen un home a Ripoll per tràfic il·legal de persones

Immigració

Els Mossos d'Esquadra han detingut Said E.M., de 24 anys, nacionalitat marroquina i veí de Ripoll, per tràfic il·legal de persones. Els mossos li atribueixen un delicte contra els drets de les persones, un d'estafa i un altre contra els drets dels treballadors.

El detingut estafava compatriotes seus prometent-los feina a Catalunya, un permís de residència i allotjament a canvi d'entre 7.000 i 10.000 euros. Al cap de pocs dies els nouvinguts es trobaven sense feina, sense casa i sense diners. A través de la seva empresa, el detingut hauria regularitzat més de 20 persones de forma fraudulenta, i en alguns casos es tractava de renovacions del permís de residència.

Els mossos de la comissaria de Ripoll van tenir coneixement que un veí d'aquesta vila estaria oferint, mitjançant un intermediari al Marroc, la possibilitat de venir a treballar legalment a Espanya a ciutadans d'aquell país. L'intermediari assegurava una feina per sis mesos, que és la condició indispensable perquè algú pugui ser contractat en origen i posteriorment pugui obtenir el permís de residència a l'Estat espanyol. A canvi d'aquesta feina, al sector de la construcció, els interessats havien de pagar entre 7.000 i 10.000 euros.

L'intermediari s'encarregava de fer els tràmits a l'ambaixada espanyola al Marroc després de fer el pagament a Said E.M. Amb la documentació necessària per viatjar legalment a l'Estat, les víctimes de l'estafa es traslladaven fins a Ripoll, amb les despeses del desplaçament a càrrec seu. Un cop a Ripoll, Said E.M. els havia de proporcionar un pis i una feina per la qual cobrarien un sou proporcional als diners desemborsats (per exemple, si algú havia pagat 10.000 euros per treballar 6 mesos, li correspondrien 1.667 euros mensuals).

Els acords eren sempre verbals, de manera que cap document demostrava que els nouvinguts havien pagat molts diners a la persona que els havia contractat i que, en realitat, al cap de poc temps de ser al Ripollès (a vegades menys d'un mes), els acomiadava de la feina i els feia fora del pis que els havia llogat.

Sense recursos i endeutats
Els estafats li reclamaven els diners, però no tenien opció de recuperar-los, perquè cap document deixava constància de l'acord. Per tant, les víctimes quedaven en una situació precària, sense recursos i, a més, endeutades al seu país d'origen pels préstecs que havien demanat per tal de poder venir. Les víctimes també tenien por de denunciar què els havia passat pel temor que, al seu torn, Said E.M. els denunciés i això els comportés l'expulsió del territori espanyol.

Amb els indicis recopilats pels mossos i el CNP, els mossos van detenir dimarts passat Said E.M., empresari de la construcció, com a presumpte cap d'una xarxa d'immigració il·legal a la comarca del Ripollès.

Els investigadors creuen que l'home hauria pogut regularitzar més de 20 persones de manera fraudulenta a través de la seva empresa i que en alguns casos s'hauria tractat de renovacions de residència (regularitzava estrangers als quals s'havia denegat la residència en diverses ocasions). A la majoria de les víctimes, el detingut els hauria rescindit el contracte i donat de baixa de la Seguretat Social només uns 20 o 40 dies després d'haver començat a treballar.

El detingut, que no té antecedents, va passar a disposició del jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de Ripoll el dia 19 de novembre i va quedar en llibertat amb càrrecs.
 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.