Medi ambient

sequera

Estiu amb menys incendis i tercer agost més càlid al mar

Cata­lu­nya ha tin­gut menys incen­dis fores­tals i més petits dels pre­vis­tos en l’advertència ini­cial d’una cam­pa­nya dolenta de cara a l’estiu que es va fer abans que comen­ces­sin les plu­ges de pri­ma­vera. La plu­vi­o­me­tria favo­ra­ble va fer dis­mi­nuir l’estrès hídric de la vege­tació. Zones amb major massa fores­tal contínua i asse­cada com la Cata­lu­nya Cen­tral, el Pre­pi­ri­neu i el pre­li­to­ral nord van entrar a l’estiu en con­di­ci­ons d’humi­tat molt millors de les que s’espe­ra­ven a prin­ci­pis d’any, segons informa el Depar­ta­ment d’Agri­cul­tura. Però la pri­ma­vera no va ser igual de gene­rosa arreu i la sequera s’ha extre­mat a l’inte­rior de les Ter­res de l’Ebre i el Camp de Tar­ra­gona i a l’Empordà.

Si no hi ha plu­ges gene­ra­lit­za­des a la tar­dor, són les àrees amb més risc, sobre­tot per epi­so­dis de vent, tenint en compte que els dies mete­o­rològica­ment peri­llo­sos per incen­dis han anat aug­men­tant els dar­rers anys.

Hi ha hagut 180 focs, força per sota dels 225 i els 302 dels dar­rers dos estius. S’han cre­mat 346 hectàrees, la majo­ria en els incen­dis del 31 de juliol a Ciu­ta­di­lla (l’Urgell), el 9 d’agost a Artesa de Segre (la Noguera) i el 12 de setem­bre a Cabacés (el Pri­o­rat). El 2023 es van cre­mar 571 hectàrees i el 2022 fins a 5.250. El mapa muni­ci­pal dels dies de perill per incendi que ela­bora el Ser­vei de Pre­venció d’Incen­dis Fores­tals ha posat de mani­fest que Batea (la Terra Alta) ha estat el muni­cipi amb més dies de perill molt alt (27) i de perill extrem (6). Però també han regis­trat ris­cos sem­blants muni­ci­pis veïns de la comarca, de la Ribera d’Ebre, les Gar­ri­gues i el Pri­o­rat.

Per altra banda, el but­lletí climàtic men­sual del Ser­vei Mete­o­rològic de Cata­lu­nya (SMC) asse­nyala que hi ha hagut un agost molt irre­gu­lar plu­viomètri­ca­ment. Men­tre que ha estat sec o molt sec al sud, a l’Albera, al lito­ral bar­ce­loní i en algun punt de l’altiplà cen­tral i el sud de la Noguera, ha estat pun­tu­al­ment plujós a la Depressió Cen­tral, al Pre­pi­ri­neu ori­en­tal i al massís de les Gavar­res. Ter­momètri­ca­ment, l’agost ha estat càlid, espe­ci­al­ment al ves­sant sud del Piri­neu, al Pre­pi­ri­neu i a la plana inte­rior de l’Alt Empordà. De fet, ha estat el ter­cer agost més càlid als obser­va­to­ris cen­te­na­ris de l’Ebre i Fabra. Ha fet calor intensa la pri­mera quin­zena del mes, amb una onada de calor del 29 de juliol al 2 d’agost i un altre epi­sodi del dia 9 al 12. Tot i que no hi ha hagut cap rècord de calor, la tem­pe­ra­tura màxima ha superat els 40 graus a Ponent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.