Societat

Societat

El Síndic toca el crostó a Albiol: ha d’ocupar-se dels sensellar

La Sindicatura de Greuges fa mesos que treballa d’ofici sobre el tancament de l’únic alberg badaloní, Can Bofí Vell, a finals d’abril. Després que, el 12 de setembre, l’Ajuntament de Badalona els enviés un informe de la situació de les persones afectades, aquesta setmana, la Sindicatura ha fet arribar a l’alcalde, Xavier Garcia Albiol, un seguit de requeriments. El primer de tots que, en un termini no superior a un mes, treguin a licitació d’urgència “el servei de menjador municipal i els primers recursos residencials d’estada limitada”.

Can Bofí Vell va cessar l’activitat sense que hi hagués cap alternativa residencial per als usuaris, 45 segons es va informar. Des del començament, van tenir el suport d’un grup nodrit de badalonins, alguns de vinculats a la plataforma Badalona Acull. Voluntaris i Sindicatura es van trobar a Badalona i també hi va haver reunió amb l’alcalde, Garcia Albiol. Un petit grup d’unes vuit persones de les que es van quedar sense sostre va decidir visibilitzar la seva situació i van anar a dormir a la plaça de la Vila.

La Sindicatura reclama saber on són ara aquestes persones: “Us sol·licitem que ens informeu si, en algun altre espai o plaça pública de la ciutat, antics usuaris de Can Bofí han establert de manera continuada la seva presència o si ho van fer poc després d’abandonar la plaça de la Vila.” En això hi ha una mica de confusió. Segons els hauria informat el consistori, el 21 de juliol va ser el dia que se’ls va treure de la plaça de la Vila i se’ls hauria perdut la pista. Però el cas és que els moviments que han fet són coneguts.

L’organisme demana també que, en cas que hi hagi assentaments, es valori com fer compatibles “els drets dels veïns a disposar d’un entorn amable i els drets que assisteixen les persones sense recursos residencials”.

La decisió d’algunes d’aquestes persones de Can Bofí d’estar juntes és per suportar la soledat i possibles atacs, per fer-se visibles i també per poder facilitar la tasca dels voluntaris –atenció mèdica i alimentària, a més d’activitats d’esbarjo i gestions. En el document del Síndic, es demana també que s’informi si alguna d’aquestes persones necessita atenció sanitària.

Els voluntaris expliquen que, al juliol, es va empènyer aquestes vuit persones a marxar de la plaça de la Vila i se’ls va dir d’anar a un altre emplaçament, la plaça de la Sopera, però que, aquests últims dies, també han hagut de marxar-ne: “L’Ajuntament confon neteja amb persecució de les persones vulnerables. Es dedica a posar pegats per dissimular la creixent pobresa que inunda la ciutat, en lloc de complir la legislació vigent i habilitar un de tants locals municipals que hi ha abandonats com a alberg per a les persones sense sostre, ancianes i malaltes.” “Volen que se’n vagin de Badalona.”

Fonts oficials de l’Ajuntament han explicat que “s’actua sempre davant les queixes dels veïns per sorolls i altres situacions que afectin la convivència”. Posen l’exemple de la neteja: “Se’ls demana que treguin les coses per facilitar les tasques, però això és tot.” L’Ajuntament també explica que a serveis socials s’està treballant en els seus casos. Hi ha una atenció individualitzada per preparar-los per l'obtenció d'una feina. Hi ha dues persones que van entrar a treballar fa uns mesos en un pla d'ocupacióupació anterior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.