Societat

Navalles al maleter

Els Mossos despleguen el pla Daga, per retirar de la via pública armes blanques, i en una nit en requisen 131 a tot Catalunya

Hi ha persones que duen armes blanques per protegir-se i d’altres que les fan servir per intimidar en robatoris amb violència

Pel sotscap, dur un tornavís a la butxaca o en un pàrquing d’una discoteca desperta sospites

A algunes de les persones que circulaven entre s’Agaró i Platja d’Aro dissabte, entre les onze de la nit i la una de la matinada, els van demanar que reduïssin la velocitat, paressin i es col·loquessin en un voral. Els havien de demanar la documentació i escorcollar el vehicle, durant deu minuts en algun cas. Van ser els conductors escollits pels Mossos d’Esquadra, que desplega el pla Daga arreu del país contra les armes blanques. Aquest pla, que s’executa per tot Catalunya, s’ha posat en marxa perquè els cossos policials han detectat un increment de tinença i de delictes relacionats amb l’ús de navalles o altres objectes punxants, sobretot a la demarcació de Barcelona. I això ha fet saltar les alarmes. A la demarcació de Girona el pla es va posar en marxa dissabte a la nit, però a la resta del país es va iniciar abans. A la ciutat de Barcelona, ja es va engegar per les festes de la Mercè. En col·laboració amb les policies locals i agents de seguretat, els Mossos van requisar divendres a la nit fins a 131 armes blanques a diverses ciutats com Lleida i Tarragona, i a Barcelona tretze persones van ser detingudes. En el conjunt d’aquestes ciutats es van requisar punyals, navalles i bastons, a més de 21 eines perilloses, en els 256 serveis realitzats amb motiu del pla.

El pla preveu augmentar els controls en espais públics, com poden ser els entorns dels centres educatius, el transport públic –metro i autobusos– i els espais d’oci, per interceptar armes blanques. El pla inclou també la imposició de multes de fins a 600 euros pel fet de portar armes blanques de grans dimensions a la via pública, mesura prevista a la legislació actual. El programa s’ha preparat després de constatar l’augment de fets delictius amb ús d’armes blanques. A Catalunya, entre el gener i l’agost d’aquest any, es van requisar 6.252 armes d’aquest tipus i es van registrar un total de 2.498 incidents en què se’n van fer servir. L’any passat se’n van produir 2.971, per la qual cosa la previsió de la policia és que el 2024 es tanqui amb un increment en relació amb el 2023.

Un control en viu

A la regió de Girona, el dispositiu preparat a prop de la zona d’oci nocturn de Platja d’Aro, on la nit és jove i se sol allargar, és una de les 250 accions previstes en el període que va començar dijous a les 6 h i que ha acabat aquest matí a la mateixa hora. Aquests dispositius es fan en funció dels llocs triats per les comissaries de les policies locals. “Ells coneixen el territori i saben el punt on és més adequat i on és possible fer el control”, explicava el sotscap de la regió policial de Girona, l’intendent Xavier Domènech.

A la rotonda de la Rosa dels Vents, dos punts de control a banda i a banda paraven els vehicles i, en algun cas, feien baixar la persona que conduïa per escorcollar l’automòbil. Era de nit i patinets, bicis i cotxes havien de reduir la marxa. La Policia Local de Platja d’Aro, amb competències contra la seguretat del trànsit a l’hora de fer controls d’alcoholèmia o revisar la vigència dels permisos, va col·laborar en el dispositiu de la Daga amb els Mossos, que eren els que finalment aixecaven l’acta del decomís i del suposat delicte.

Per què és punible dur una navalla? I si és per fer de jardiner o de lampista? “Les armes blanques es converteixen en delicte segons l’ús que se’ls pugui donar. [Dur] Una navalla pot ser delicte en funció de l’ús. N’hi ha que estan prohibides i n’hi ha que no. Les que tenen una fulla de més d’onze centímetres seran armes prohibides”, explicava l’intendent dels Mossos mentre els agents, incloent-hi integrants de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO), rastrejaven maleters i guanteres per trobar objectes punxants i perillosos.

La llargada i el tipus

El ganivet i la navalla són les armes blanques més comunes que es queden els agents de la policia. Els controls es fan junt amb les policies locals, però n’hi ha també que s’organitzen amb la Policía Nacional, com a l’estació de tren de Figueres. A banda de les dimensions de la fulla, també són armes prohibides una navalla automàtica i una navalla de tipus papallona, explicava el sotscap dels Mossos. Des de principis d’any i fins a finals de setembre, la policia ha localitzat més de 900 armes blanques a la regió policial de Girona.

Hi ha altres estris o eines punxegudes que, en algunes circumstàncies, poden esdevenir una arma. “Un tornavís podria ser considerat un estri perillós segons les circumstàncies en què es troba. Per exemple, una persona que es dedica a la construcció o a tasques de lampisteria podria ser que portés un tornavís, però, en unes altres circumstàncies, si una persona el porta a la butxaca o al pàrquing d’una discoteca es podria considerar un objecte perillós i procedir a la seva retirada”, exposava Domènech. La majoria de les persones que carretegen una arma blanca solen ser homes i joves. El control de Platja d’Aro –se sentia el soroll d’una festa en una terrassa o en un espai exterior– va acabar amb la identificació de 49 persones i es van aixecar 8 actes per comís de material, ganivets i sobretot navalles.

131
armes
van ser retirades en tan sols una nit, divendres, a Barcelona, Tarragona i Lleida, a més de 22 objectes considerats perillosos.
900
armes blanques
s’han localitzat a la regió policial de Girona, entre el gener i final de setembre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia