Societat

El Fòrum Gastronòmic Ciutat reivindicarà la cuina empordanesa

La Rambla de Figueres serà l’escenari aquest proper cap de setmana, 5 i 6 d’octubre, de la segona edició del Fòrum Gastronòmic Ciutat, que tindrà lloc per primera vegada a la capital de l’Alt Empordà. El certamen està organitzat per l’empresa gironina Incatis, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Figueres, presenta un format de caràcter popular i estarà obert des de les 10 del matí fins a les 8 de la tarda. El seu principal objectiu és el de reivindicar la cuina empordanesa, donant visibilitat a la gastronomia d’aquest territori i a la seva diversitat, des dels productors fins al restauradors i negocis d’alimentació, a partir de demostracions culinàries, tasts, sessions gastronòmiques i concursos.

El Fòrum pretén apropar la cuina i els professionals del sector al públic en general, al mateix temps que es vol formar i educar al potencial client dels mercats, botigues i establiments de restauració, així com posar el valor la tasca dels agricultors i proveïdors d’aliments. La cuina dolça, representada pels brunyols, les flaones de Figueres i els taps de Cadaqués; la cuina salada, amb presència dels arrossos i la llagosta del Cap de Creus; així com els formatges, els vins i el col·lectiu gastronòmic empordanès Cuina del Vent, compartiran cartell amb establiments reconeguts com el Miramar (Llançà), Bar Boia (Cadaqués), Motel Empordà (Figueres) i Empòrium (Castelló d’Empúries), entre d’altres. El Fòrum Gastronòmic Ciutat també comptarà amb un ampli espai amb la presència d’un mercat d’artesans agroalimentaris format per una vintena d’expositors.

Figueres acull un programa farcit d’activitats que comptarà amb demostracions culinàries de la mà de xefs reconeguts, que parlaran del producte local i cuinaran davant dels assistents. També s’hi oferiran diversos tasts de productes de proximitat i concursos. Hi haurà diferents espais, tots ells oberts al públic. L’Escenari Gastronòmic, destinat al showcooking, tindrà una capacitat per a 200 persones. La majoria dels actes seran gratuïts i estaran oberts a tothom tret d’algunes activitats amb tast inclòs que només estarà a disposició dels 36 primers que adquireixin prèviament el tiquet corresponent a la pàgina web. S’hi suma un espai firal de 250 metres quadrats amb una vintena d’empreses expositores perquè els assistents descobreixin, comparin, degustin i adquireixin productes variats com ara formatges, carn, croquetes, oli, derivats de l’anxova i fleca i pastisseria.

La cuina dolça és una de les potes principals d’aquest certamen, que té com a novetat la primera edició d’un concurs que servirà per triar el millor brunyol de l’Empordà. El divendres, 4 d’octubre, cada participant haurà de portar 1 kg de brunyols entre les 9 i les 11 del matí a l’Escola d’Hostaleria Institut Olivar Gran de Figueres. Serà a les 4 de la tarda quan es farà públic el nom del guanyador, que rebrà com a premi tenir una parada durant els dos dies que durarà el Fòrum Ciutat. La participació està oberta a pastissers, flequeres i cuiners de les comarques gironines que tinguin punts de venda oberts al públic. No s’admetran candidatures de professionals que no compleixin aquests requisits. El concurs neix amb la voluntat de repetir-se anualment. El jurat està format per Lídia Casademont (dietista, nutricionista i gastrocomunicadora), Mia Font (president del Gremi de Flequers Artesans de les Comarques Gironines), Rosor Parés (cèlebre bunyolaire de Vilajuïga), Aurora Sánchez (Comerç Figueres Associació), Josep Maria Tornés (Pastisseria Tornés de Girona), Alberto Pizarro (professor de Fleca i Pastisseria a l’Escola d’Hostaleria Institut Olivar Gran de Figueres) i Ramon Ferrer (cap d’estudis del mateix centre). Seguint amb el fil, el primer acte del dissabte 4 d’octubre, a càrrec del Gremi de Pastissers de Girona, servirà també per explicar l’evolució dels brunyols al llarg del temps i hi haurà degustació. Serà a les 11 del matí, coincidint amb la inauguració institucional. L’endemà serà el torn de les flaones, unes postres amb més de 200 anys d’antiguitat que també es podran tastar. En parlarà Jordi Fàbrega, de la pastisseria figuerenca Can Fàbrega. Seguint amb la cuina dolça, serà Jaume Subirós, xef i propietari d’El Motel Empordà de Figueres, l’encarregat de presentar els taps de Cadaqués el dissabte a la tarda, mentre que Ramon Duran, de l’Hotel Duran Restaurant, parlarà de la crep Suzette i les seves particularitats.

Un altre apartat rellevant del programa es basa en la cuina salada, que estarà representada el dissabte per Lluís Fernández, del restaurant Els Pescadors de Llançà. A partir de les 12 del migdia serà el protagonista d’una xerrada que tindrà com a plat estrella la Llagosta del Cap de Creus. L’endemà, a la mateix hora, arribarà el torn de Julen Rodríguez, cap de cuina del Restaurant Miramar, també de Llançà i guardonat amb dues estrelles Michelin. Parlarà dels arrossos i de la cuina del territori.

Manel Vehí, del Bar Boia de Cadaqués, prepararà un vermut el dissabte a partir de les 13 hores amb còctels d’autor i degustació de diversos productes del segell Girona Excel·lent. El mateix dia a la tarda, a partir de les 6, Toni Romero del restaurant Rom de Roses parlarà de les particularitats de la cuina de la figa en representació del col·lectiu Cuina del Vent (format per professionals empordanesos del món de la gastronomia). Per finalitzar la jornada, Salvador Garcia-Arbós (director de continguts del Fòrum Gastronòmic) liderarà conjuntament amb Lídia Casademont una sessió sobre brunyols, “dolces” i licors i vins de l’Empordà amb tast inclòs.

El diumenge, Agnès Julià i Eduard Quer, del Lleva’t forn artesà (Avinyonet de Puigventós) i Pastisseria Quer (Port de la Selva) respectivament, oferiran una xerrada amb el pa com a protagonista (13h), mentre que els formatges gironins aniran a càrrec de Toni Gerez, cap de sala i sommelier del Restaurant Castell de Peralada amb una sessió amb tast inclòs a les 5 de la tarda. El restaurant Empòrium, de Castelló d’Empúries i guardonat amb una Estrella Michelin i una Estrella Verda Michelin, farà just després una demostració de la seva carta de temporada i de la cuina de mar i muntanya que la caracteritza a càrrec de Salvador, Joan i Màrius Jordà. Completa el programa el dinar Dalinià que de manera conjunta organitzen l’Escola d’Hostaleria de Figueres i l’Associació d’Amics dels Museus Dalí. Serà a les dues de la tarda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.