Societat

SOCIETAT

El Sindicat de Llogateres exigeix a la Generalitat aturar la subhasta de cinc finques propietat del Clínic

Els veïns dels pisos afectats estan preocupats i treballadors de l’hospital rebutgen l’operació

El Sindicat de Llogateres exigeix a la Generalitat que aturi la subhasta de cinc finques repartides per diferents barris de Barcelona i que són propietat de l’Hospital Clínic. El sindicat ha alertat que la subhasta està prevista per al pròxim 8 d’octubre i ha demanat a la Generalitat una reunió “tan aviat com sigui possible” per demanar explicacions. El sindicat considera la Generalitat “responsable” en tant que forma part del consorci del Clínic i veu “incoherent” vendre’s patrimoni públic alhora que es vol augmentar el parc públic d’habitatge per altres vies. Així s’ha expressat el portaveu del sindicat, Enric Aragonès, a les portes del Clínic i al costat de veïns de les finques afectades i treballadors de l’hospital que els donen suport, segons informa ACN.

La situació, ha denunciat Aragonès, s’emmarca en un context general “d’especulació, pujada de lloguers i operacions que han expulsat centenars de veïns”. “Si en aquest context l’Hospital Clínic es proposa vendre’s cinc finques amb 55 habitatges i més d’un centenar de veïnes, el risc d’expulsió és evident”, ha advertit. Tot i que hi ha situacions diverses, Aragonès ha esmentat que ja fa temps que el Clínic no està renovant alguns contractes de lloguer perquè està preveient l’operació i buscant “el màxim benefici”.

Davant d’això, ha comentat, el veïnat “s’ha plantat” i volen que la Generalitat aturi la subhasta, que consideren “una amenaça”. “La Generalitat és responsable de veure de quina manera ho atura, però ho ha d’aturar”, ha insistit. Si no és així, ha avisat, es plantaran perquè l’operació no es dugui a terme. En primer terme, per tant, demanen una reunió per parlar-ne i es dirigeixen als departaments de Territori i Salut perquè també els donin explicacions i els expliquin quina és la previsió per als veïns dels blocs.

D’altra banda, L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat que “estudiarà la possibilitat” d’exercir el dret de compra per tanteig de les cinc finques que l’Hospital Clínic subhastarà el 8 d’octubre. El consistori especifica que ho estudiarà “un cop finalitzi la subhasta i sempre que es donin les condicions per fer-ho”. En aquest sentit fonts del govern municipal puntualitzen que fins que no finalitzi la subhasta l’Ajuntament no pot exercir el dret a tanteig, i alhora subratlla que també hi ha d’haver una oferta d’un comprador per poder exercir aquest dret.

Vendes per facilitar la gestió de l’hospital

Fonts del Clínic han explicat a l’ACN que l’hospital rep donacions fruit de llegats, i que ven alguns d’aquests actius per facilitar la gestió del centre i fer una millor assistència. Les mateixes fonts han donat per fet que l’operació es farà, i han indicat que quan es faci els llogaters no perdran els seus drets per llei, i que s’hauran de mantenir les condicions del contracte. Alhora han subratllat que les administracions públiques tenen dret preferent de tanteig i han desitjat que s’hi acullin.

De la seva banda, fonts del Departament de Territori han indicat que s’està parlant amb l’Ajuntament de Barcelona per estudiar “possibles solucions”.

Segons recull el plec de condicions de la subhasta, hi ha cinc lots, un per cada immoble, i en total sumen un import mínim de 12,7 milions d’euros. El lot amb un import més alt és l’u, que afecta l’edifici situat a Gran Via de les Corts Catalanes, 534 (6,9 milions d’euros). El lot dos és el de la finca ubicada a Sardenya, 361 (2,3 milions d’euros) i el tres correspon a l’immoble de Passatge Prunera, 6 (1,5 milions). Els lots 4 i 5 corresponen a Navas de Tolosa, 339 (385.000 euros), i Vallhonrat, 12 (1,5 milions).

El plec de condicions especifica que l’import mínim de la subhasta és el que es troba definit per cada lot, que es podrà millorar a l’alça i estipula que la venda s’adjudicarà a l’oferta econòmica més elevada.

La Leonor, veïna de l’edifici al carrer Vallhonrat, al Poble-sec, ha explicat en roda de premsa que fa 28 anys que viu al barri i ha relatat que “la por” de ser expulsada “és terrible”. Ha indicat que els van fer propostes d’apujar el lloguer i contractes de menys durada, per exemple. “No volem dependre d’un privat que ens faci fora, ja sabem com està el barri i com està Barcelona”, ha dit convençuda que no vol tenir por d’haver de fer les maletes per mudar-se d’aquí a un any.

Nayelli Faura, treballada del Clínic i membre de la secció sindical de la CGT, ha explicat durant la roda de premsa que el director general de l’hospital, Josep Maria Campistol, els va explicar al juliol que els immobles se subhastarien perquè necessitaven “capitalitzar” els diners. A partir d’aquell moment, va començar la preocupació entre treballadors, ha indicat. Tot i que a l’estiu han estat “infradotats” de personal, segons ha denunciat, els sembla “molt greu” que la manera d’aconseguir capital sigui subhastant els immobles. “No ens enganyem, serà per especular”, ha augurat, tot mostrant suport als veïns afectats.

En aquell moment, els treballadors van traslladar “malestar” i no va ser fins aquest dimarts que l’hospital els va respondre en una reunió que procurarien que els pisos no acabin en mans de fonts voltor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia