Administracions

administració

El Govern vol eliminar la cita prèvia obligada i professionalitzar alts càrrecs

El Govern té la intenció d’eliminar la cita prèvia obligatòria per als tràmits administratius a la Generalitat de Catalunya, una cita obligatòria que el conseller de Presidència, Albert Dalmau, no dubta a qualificar d’ “imposició” que es va consolidar després de la pandèmia de Covid. El conseller ha anunciat que l’executiu treballarà per eliminar-la en un termini d’un any com una de les mesures del pla de reformes de l’administració pública per millorar-ne el funcionament i l’eficiència. Dalmau reivindica el dret de la ciutadania a poder ser atès de manera presencial per fer els seus tràmits sense que abans hagi hagut de concertar una cita prèvia, un objectiu que obligarà a canvis legislatius. No serà obligatori concertar cita prèvia però el servei de cita prèvia continuarà operatiu i es vol que sigui “més eficient i útil” a la ciutadania. Dalmau ha anunciat també que, a través de la llei d’acompanyament pressupostària, s’introduiria un corpus normatiu de condicions que hauran de complir alguns alts càrrecs del Govern o directius d’empreses públiques per garantir la seva professionalitat al càrrec.

Aquesta transformació que seria “gradual” en paraules de Dalmau recollides per ACN, es farà amb diàleg amb els diferents sectors implicats però orientada per una Comissió d’experts per a la definició de l’Estratègia de Transformació de l’Administració (CETRA) que presidirà el doctor en Ciències Polítiques i de l’Administració de la UAB, Carles Ramió. El Govern aprovarà demà en consell executiu l’acord d’impuls de la reforma administrativa que pretén simplificar els processos i l’organització, racionalitzar els tràmits, transformar digitalment els serveis i redefinir el model de la funció pública.

A més de les propostes que haurà de presentar en uns deu mesos el CETRA, el Govern anuncia un pla de xoc amb disset mesures urgents que s’implementaran en paral·lel a la feina de la comissió d’experts. Una d’aquestes serà la creació de 2.000 places per a pràctiques professionals remunerades de joves estudiants amb l’objectiu de crear “noves vocacions professionals”.

També es pretén simplificar i agilitzar els processos de selecció de personal i provisió de places i establir un sistema d’ajuts per convocatòria pública destinat a joves estudiants d’oposicions. Un altra mesura serà redissenyar el paper de l’Escola d’Administració Pública. També es vol reduir el nombre d’òrgans col·legiats de la Generalitat per “optimitzar la presa de decisions”, així com incorporar membres independents en aquests òrgans.

També es pretén estendre la figura de l’agent digital que acompanyarà els tràmits dels ciutadans que ho requereixin a través de punts d’autoservei de les oficines d’atenció ciutadana. El pla de reforma també inclou la simplificació de l“ecosistema de webs i aplicacions mòbils” de la Generalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia