Medi ambient

clima

L’huracà Kirk deixarà vents molt forts i precipitacions en la Península i Balears

Actualment ha estat rebaixat a la categoria de borrasca en moure’s sobre aigües més fredes mentre s’aproxima al litoral gallec

L’huracà Kirk, situat actualment en el centre de l’Atlàntic Nord, que es desplaça cap al nord-est d’Europa, i s’ha convertit ja en una potent borrasca, s’aproxima al litoral gallec on deixarà un temporal fort, amb ratxes de vent molt fortes, i afectarà bona part de la Península i Balears.

Segons informa l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), Kirk es desplaça cap al nord-est a una velocitat de 48 quilòmetres per hora (km/h) i porta associats vents màxims sostinguts pròxims als 120 km/h, de categoria 1 en l’escala de Saffir-Simpson, provocant un gran impacte en la façana atlàntica europea.

Encara que es preveu que en les pròximes hores vagi afeblint-se en moure’s sobre aigües més fredes i cap a un ambient menys favorable per a aquesta mena de ciclons, a causa de la incertesa en l’evolució i la magnitud potencial dels impactes, segons l’AEMET, Kirk ha perdut les seves característiques tropicals i s’ha transformat en una potent borrasca atlàntica extratropical.

El fenomen meteorològic mantindrà el nom Kirk; i el dimarts i el dimecres, en el seu desplaçament cap a l’est –passant el seu centre per les proximitats del litoral gallec i de la mar Cantàbrica– deixarà un temporal atlàntic fort en els litorals gallecs i cantàbrics, amb ratxes de vent molt forts en bona part de la Península, fins i tot localment huracanades, i precipitacions generalitzades en els vessants atlàntics i cantàbrics.

Les precipitacions s’aniran estenent pel terç nord-occidental peninsular, i és probable que siguin localment forts i persistents en l’oest de Galícia i el Sistema Central.

Aquest dilluns a la tarda, l’AEMET ha activat l’avís taronja (risc important) per tempestes o pluges a l’Aragó.

Des de les primeres hores del dimecres s’espera temporal fort en els litorals atlàntics gallecs, amb vents molt forts del sud i sud-oest, de 8 o 9 en l’escala de Beaufort, segons l’AEMET, i mar combinada de l’oest amb ones de 6 o 7 metres d’altura significativa.

El temporal anirà estenent-se a la resta del Cantàbric, amb vents de l’oest i mar combinada amb ones entorn de 4 o 5 metres.

Es preveu que les ratxes molt fortes, del sud i sud-oest, s’estendran per bona part de la Península, excepte a la vall de l’Ebre, sud-oest peninsular i litorals de l’est; bufarà amb major intensitat en el quadrant nord-oest, amb ratxes de 80-100 km/h en zones de l’altiplà nord i entorn de 100 km/h a Galícia i àrea Cantàbrica, aconseguint localment els 120 km/h en zones altes del nord de Galícia, de la serralada Cantàbrica i del Pirinenc occidental.

Les precipitacions s’estendran per bona part de la Península, encara que seran menys probables en el seu extrem oriental i més intenses i persistents en l’oest de Galícia i el Sistema Central occidental.

A partir del dijous, la borrasca s’anirà allunyant cap al nord-est, i s’espera que el vent disminueixi ràpidament, si bé és probable que fins a la matinada persisteixi el temporal en el Cantàbric oriental i les ratxes de vent forts o molt forts de l’oest en l’àrea mediterrània.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia