Medi ambient

clima

Florida es prepara per a una gran evacuació per l’huracà Milton

Es preveu que el nou huracà toqui terra com un huracà de categoria 3 aquest dimecres

Amb muntanyes de runa encara sense recollir del destructiu i mortal huracà Helena que ha deixat almenys 230 morts en el sud-est dels EUA, Florida es prepara per a la “major” evacuació des de 2017, davant l’amenaça de l’huracà Milton, que també es preveu que arribi a la costa centre-oest de Florida com un cicló de categoria major.

Milton, un huracà que s’ha enfortit en temps rècord, té ja categoria 5, la major en l’escala Saffir-Simpson.

L’huracà, que presenta vents màxims sostinguts de 160 milles per hora (257 quilòmetres per hora), travessarà gairebé tot l’estat de Florida d’oest a est a partir del pròxim dimecres, segons el Centre Nacional d’Huracans (NHC, en anglès) dels Estats Units.

El governador de Florida, Ron DeSantis, ha recordat aquest dilluns que 51 dels 67 comtats de Florida ja havien estat declarats sota l’estat d’emergència abans de l’arribada de Milton i ha subratllat que es preveu que toqui terra en l’àrea de la Badia de Tampa el dimecres a la nit.

DeSantis ha manifestat que el govern de l’estat està desplegant camions plens d’aliments i aigua, ambulàncies i sistemes de protecció contra inundacions per a protegir la infraestructura crítica en el centre de Florida.

“També estem acumulant 1,5 milions de galons addicionals de reserves de combustible i preparant-les per a ser utilitzades segons sigui necessari”, ha detallat.

La “major” evacuació des de l’Irma

DeSantis ha demanat avui a les comunitats a atendre les crides d’evacuació en advertir a més del doble risc que significa l’arribada de Milton i una gran quantitat d’enderrocs deixats per Helena, que encara no han estat recollits.

“Tinc a l’Equip de Resposta a Emergències de l’Estat preparant-se per a l’evacuació més gran que hem vist probablement des de l’huracà Irma de 2017”, ha advertit per la seva part Kevin Guthrie, director executiu de la Divisió de Gestió d’Emergències de Florida.

Es preveu que les evacuacions de milions de persones causin congestions d’autopistes i cues en les gasolineres.

La setmana per als habitants de Florida ha començat així amb aquests preparatius de residents que encara tracten de recuperar-se d’Helena la preparació de bosses de sorra per a tractar d’evitar els estralls per inundacions, el desplaçament de vehicles dels serveis elèctrics per a estar atents a restaurar les apagades i fins i tot preparació d’albergs per a animals.

Es preveu que Milton toqui terra com un huracà de categoria 3 aquest dimecres, tretze dies després que ho fes Helena, d’un nivell 4, el passat 26 de setembre a la regió coneguda com a Big Bend.

L’amenaça més gran recau sobre l’àrea de la Badia de Tampa, en la costa oest, amb forts vents i maror ciclònica, però altres àrees en la costa est de Florida, com els comtats de Miami Dade i Broward, els més poblats, enfronten ja perills d’inundació associats amb prolongades pluges provocades pel mateix sistema.

El NHC, amb seu a Miami, va informar que la tempesta es troba a 1.175 quilòmetres al sud-oest de Tampa (Florida), i a prop de 200 quilòmetres a l’oest de Progrés (Mèxic).

Segons els meteoròlegs del NHC, Milton s’està movent cap a l’est-sud-est a una velocitat d’uns 15 quilòmetres per hora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia