Societat

La Policia Nacional expulsa 48 delinqüents de la demarcació en un any

La Policia Nacional ha expulsat 48 delinqüents en un any de les comarques gironines, la majoria multireincidents, segons informa l’ACN. Durant la celebració dels Àngels Custodis, el comissari Leoncio Martínez ha detallat, també, que les unitats d’estrangeria de la Jonquera, Portbou, Puigcerdà i Camprodon, les que se centren en els passos fronterers, han detingut més de 2.500 persones per infringir la llei d’estrangeria i han arrestat 297 persones que reclamats per la justícia tant de l’estat espanyol com d’altres països. Durant l’acte, Leoncio Martínez ha aprofitat per acomiadar-se perquè es jubila d’aquí a pocs dies, després de 44 anys com a policia, 40 dels quals exercint a les comarques gironines, i ha reivindicat la vocació de servei a la ciutadania.

La Policia Nacional de Girona ha celebrat aquest dimarts la festa patronal amb un acte a l'Auditori de Girona. És el darrer acte oficial amb el comissari Leoncio Martínez com a cap del cos a les comarques gironines. Durant l'acte, ha explicat que li falten pocs dies per jubilar-se i ha subratllat que, al llarg de 44 anys com a policia, sempre ha perseguit l'objectiu de "donar el millor servei possible al ciutadà": "La nostra autoritat ve donada per la legitimitat social, i els ciutadans reclamen seguretat per tenir una millor convivència". 

El comissari ha destacat que 40 dels anys de la seva trajectòria els ha passat a les comarques gironines: "Vaig arribar sent un nen i hi he creat unes arrels sòlides per a sempre". 

Durant el seu discurs, a banda d'agrair la dedicació dels policies i dels personal administratiu del cos, també ha resseguit les xifres de la feina feta al llarg del darrer any. En aquest sentit, ha destacat que les comissaries que es troben als passos frontereres han arrestat més de 2.500 persones en aplicació de la llei d'estrangeria i que han detingut 297 ciutadans buscats per la justícia. A més, han expulsat 48 delinqüents d'origen estranger, la majoria multireincidents. 

Martínez ha fet un repàs als canvis i l'evolució que ha viscut la Policia Nacional al llarg dels darrers anys i ha situat com a fita cabdal la incorporació de la dona al cos, tot i que continua sent un repte per anar equiparant-ne la presència. En aquest sentit, ha destacat que a les comarques gironines hi ha actualment 366 policies, 99 de les quals dones. Això suposa un 27,05% del total i situa la demarcació com "la província més igualitària" perquè al conjunta de la Policia Nacional la presència de les dones és del 18,3% de mitjana. 

En la vessant de policia judicial, l'any se salda amb el desmantellament de 29 plantacions de marihuana per part de la Policia Nacional i un total de 69 detinguts, 27 dels quals van entrar en presó preventiva. El comissari ha exposat que entre les prioritats del cos és la lluita contra les organitzacions criminals vinculades al tràfic de droga a escala internacional, combatre el tràfic i l'explotació d'éssers humans o vetllar per ciberseguretat. Aquest darrer any han detingut 55 persones per ciberestafes i sis per pornografia infantil. 

Una de les feines en el "dia a dia" de la Policia Nacional és la relacionada amb l'expedició de documents oficials. El comissari ha explicat que les oficines han expedit 110.500 DNI, 56.000 passaports, 48.600 identificacions d'estrangers i 25.500 documents entre, per exemple, certificats de residència o cartes d'invitació. També han fet entrevistes a 2.348 demandats d'asil i han documentat 536 persones d'origen ucraïnès que sol·licitaven protecció temporal. 

De cara al futur, Leoncio Martínez ha assenyalat que estan instal·lant tecnologia per a renovacions ràpides de documentació o per actualitzar i renovar claus i certificats electrònics des dels municipis. L'Aeroport de Girona estrenarà el mes que ve un nou sistema informàtic de control de fronteres. 

Finalment, el comissari també ha posat el focus en la importància de treballar colze a colze amb la resta de cossos policials, també en l'àmbit internacional, per perseguir i desmantellar organitzacions criminals que actuen a diferents països. En aquest sentit, ha posat com a exemple la feina conjunta fronterera que fan amb la policia francesa que s'ha traduït, aquest any, en 105 patrulles mixtes terrestres i 545 a l'AVE entre Girona i Perpinyà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia