Societat

la crònica

Llum al final de la central del Molí

Una quinzena de persones van participar en la foto institucional de l’acte d’ahir al migdia a l’altura del número 13 del carrer Santa Clara de Girona. Hi eren regidors, responsables de l’empresa supramunicipal Cicle de l’Aigua del Ter SA (Catsa), càrrecs elegits de Girona, encapçalats per l’alcalde, Lluc Salellas, de Salt (el segon tinent d’alcalde, Àlex Barceló) i de Sarrià de Ter (el quart tinent d’alcalde, Quim Rodríguez), i directius de les societats que han acabat les obres (la unió temporal d’empreses formada per Aglomerats Girona SA i Construccions J. Pallàs SL). Alegria, bromes i un aplaudiment dels mateixos fotografiats. Hi ha llum, finalment, a la central del Molí.

“Això és un exemple pràctic del que és una obra pública”, va explicar el regidor d’Urbanisme de Proximitat, Lluís Martí. Del 2019 al 2023 va ser el responsable polític d’Urbanisme i va assistir, entre altres coses, a la resolució l’any 2020 del contracte d’una societat –la segona– que havia treballat 25 mesos i només havia complert el 27% del que li tocava. La primera havia començat el 2016 i ho va deixar al cap de poc: va fer fallida.

Entre una cosa i una altra, no es va fer res al Molí durant més de tres anys perquè hi va haver el coronavirus pel mig i, recentment, es va trobar amiant en les regates de les façanes verticals. Ahir hi havia satisfacció i ganes de mostrar l’edifici restaurat. Es deixa per a més endavant la planta baixa, on hi ha una turbina que no està en servei perquè ara es fan obres a la sèquia, va explicar l’arquitecte municipal que ha guiat l’obra, Rafa Ros.

Hi va haver una visita guiada per a tots els que sortien a la fotografia, incloent-hi el PSC i Vox, i per als representants dels mitjans d’informació. L’edifici té planta baixa, planta entresolat i dues plantes pis. Dona parcialment al carrer Perill i, sobretot, al carrer Santa Clara (amb la catedral al fons). Hi ha sales diàfanes, despatxos i hi entra molta claror. A l’entresol i al primer pis, hi haurà l’atenció al client.

A partir del desembre, hi treballaran una trentena de treballadors de Catsa, segons va dir el regidor d’Acció Climàtica, Sergi Cot. Els treballadors de les brigades continuaran en una nau a Fornells de la Selva. D’aquesta manera, Catsa deixarà la seu del carrer Ciutadans per la qual ha pagat dos anys de lloguer al soci privat de l’antiga societat mixta Agissa.

L’edifici rebrà el nom de Casa de l’Aigua i hi haurà l’Observatori de l’Aigua. Salellas va manifestar que a la llarga aspiren a tornar a posar en servei l’antiga central, a la planta baixa. On hi ha ara el Molí, al segle XIX l’enginyer Narcís Xifra i Masmitjà hi va instal·lar una dinamo que va subministrar energia a la ciutat de manera continuada fins al 1973. Girona va ser la primera capital de província amb il·luminació elèctrica als carrers, a partir del 1883, segons va recordar Joan Ribas en aquest diari el 2016.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.