Societat

societat

La Fundació Mémora, amb el dol perinatal

La Fun­dació Mémora referma el seu com­promís amb el dol peri­na­tal –pèrdua d’un fill durant la ges­tació o durant els pri­mers dies de vida–i, a més dels seus pro­gra­mes en marxa sobre les pèrdues ges­ta­ci­o­nals i neo­na­tals, com­me­mo­rarà el Dia Inter­na­ci­o­nal del Dol Peri­na­tal amb un col·loqui lli­gat a l’estrena del docu­men­tal Un estel fugaç, que també compta amb el suport de Mémora. La fun­dació té des de fa anys en marxa tres ini­ci­a­ti­ves dedi­ca­des a les pèrdues ges­ta­ci­o­nals i neo­na­tals: un pro­grama de grups de dol, un ser­vei fune­rari específic i un pro­jecte simbòlic de plan­tació d’arbres.

Deu anys

La Fun­dació Mémora va crear fa 10 anys el pro­jecte Espai de Paraula, un punt de tro­bada per a pares i mares que han tin­gut una pèrdua ges­ta­ci­o­nal o neo­na­tal coor­di­nat per un psicòleg, en el qual com­par­tei­xen el seu dolor i la seva experiència amb altres per­so­nes que es tro­ben en la seva mateixa situ­ació. Aquest grup està obert també als pro­fes­si­o­nals de les àrees de pedi­a­tria i gine­co­lo­gia que viuen de prop aques­tes defun­ci­ons. “Som cons­ci­ents que la pèrdua d’un fill durant l’embaràs o durant els dies poste­ri­ors al seu nai­xe­ment, és una de les pèrdues més silen­ci­a­des i és essen­cial posar-nos al cos­tat de les famílies i els pro­fes­si­o­nals”, apunta Jose Joaquín Perez, direc­tor gene­ral de la Fun­dació Mémora.

El pro­jecte, que va néixer a l’Hos­pi­tal Uni­ver­si­tari Vall d’Hebron de Bar­ce­lona en el 2014, està pre­sent des del 2017 a la demar­cació de Girona a l’Hos­pi­tal Uni­ver­si­tari Dr. Josep Tru­eta. L’any 2020 també es va fer exten­siu a l’Hos­pi­tal Uni­ver­si­tari Joan XXIII i l’Hos­pi­tal de Santa Tecla, tots dos a Tar­ra­gona; i des del 2022 a l’Hos­pi­tal del Ven­drell.

A més, a par­tir del 2020, arran de l’experiència dels dife­rents grups de dol arreu del ter­ri­tori, Mémora va impul­sar un nou ser­vei fune­rari i d’acom­pa­nya­ment a la pèrdua peri­na­tal, dis­po­ni­ble per a les famílies inde­pen­dent­ment de l’edat de ges­tació del nadó. El ser­vei ofe­reix orga­nit­zar una cerimònia de comiat espe­ci­al­ment dis­se­nyada per a la mort peri­na­tal i pèrdues ges­ta­ci­o­nals en la inti­mi­tat fami­liar i un ser­vei d’acom­pa­nya­ment per superar el dol. “L’acom­pa­nya­ment en aquests moments difícils, és un dels pilars més impor­tants i neces­sa­ris a la pèrdua peri­na­tal i neo­na­tal, per això posem a la seva dis­po­sició assistència telefònica 24h amb un grup de psicòlegs espe­ci­a­lit­zats, atenció psi­cològica pre­sen­cial indi­vi­dual i gru­pal i una comu­ni­tat web d’ajuda al dol”, explica Josep París, Direc­tor de Desen­vo­lu­pa­ment de Mémora a Cata­lu­nya.

A més, també impulsa In Arbo­riam, una ini­ci­a­tiva que ofe­reix a les famílies la pos­si­bi­li­tat de plan­tar un arbre en memòria del fill.

Docu­men­tal i col·loqui

Amb el Dia Inter­na­ci­o­nal del Dol Peri­na­tal (15 d’octu­bre) a tocar, avui diven­dres s’estrena el docu­men­tal Un estel fugaç a múlti­ples cine­mes a nivell esta­tal. Es tracta d’un film d’Arturo Méndiz i Ignasi Guer­rero que narra la pèrdua d’un fill als qua­tre mesos de vida i que compta amb el suport de la Fun­dació Mémora. I dii­jous que ve, 17 d’octu­bre, la Fun­dació Mémora orga­nitza un col·loqui sobre el dol peri­na­tal en el cine Ocine Girona a les sis de la tarda que comp­tarà amb la presència d’Arturo Méndiz, codi­rec­tor del docu­men­tal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.