Medi ambient

Detecten la presència d’una lloba a l’Alt Empordà

El Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica ha confirmat la presència d’una lloba a l’Alt Empordà, concretament a la zona de Cistella. Tal com ha recollit l’Acn,es tracta del primer animal femella que hi ha a Catalunya en setze anys.

Actualment al país hi ha cinc exemplars de llops, tots ells són mascles menys la lloba que passeja per l’Alt Empordà. Proves genètiques han pogut confirmar-ne la seva presència per la zona en els últims mesos. Precisament en aquesta mateixa zona també tenen constància que hi ha un mascle, tot i que no hi ha evidències que s’hagin reproduït, segons confirmen fonts del Departament.

La reintroducció del llop a Catalunya podria fer un salt endavant ben aviat després de confirmar que l’animal que passejava per la zona de Cistella a l’abril era una lloba. Es tracta de la primera femella que troben a Catalunya des del 2008. Aleshores, van localitzar una femella molt a prop de dos mascles però no hi havia cap senyal de reproducció i per tant no podien declarar que l’espècie estava oficialment establerta a Catalunya.

Ara, la lloba que passeja per l’oest de l’Alt Empordà comparteix comarca amb un mascle que des de Territori han detectat que hi ha a la zona de l’Albera. Tot i així, fonts del Departament insisteixen que no tenen evidències que hagin compartit espai o que s’hagin reproduït.

Arreu de Catalunya hi ha registre de cinc llops, quatre mascles i una femella. Dos d’ells són a l’Alt Empordà, un a l’Alta Ribagorça (que està assentat des del 2021), un més entre el Solsonès i l’Alt Urgell i un últim a la Cerdanya.

La troballa d’aquesta lloba arriba després de l’atac de dos ramats a Cistella i Cabanelles aquesta mateixa primavera. Tot i així, no hi ha cap prova que determini si aquest atac va ser a mans de la femella, tot i que podria ser provable que fos així.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia