Salut

La Caixa impulsa un projecte gironí de lluita contra l’infart de miocardi i la mort sobtada en joves

Un projecte gironí per validar una eina per predir el risc genètic d’infart de miocardi i la mort sobtada en joves ha estat un dels 29 projectes biomèdics a què la Fundació La Caixa ha resolt donar suport dins del programa CaixaImpulse Innovació. Es tracta d’un projecte liderat pel doctor Ramon Brugada, de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI), que rebrà 49.000 euros.

L’arteriopatia coronària, també coneguda com a malaltia de les artèries coronàries, és la malaltia cardiovascular més freqüent a tot el món. L’obstrucció d’una artèria coronària pot provocar un infart de miocardi. Hi ha diversos factors de risc que poden provocar aquesta malaltia, com ara una mala dieta, la vida sedentària, el tabaquisme o un consum elevat d’alcohol, que es poden prevenir i són ben coneguts. Però també hi ha factors hereditaris de tipus genètic que poden augmentar el risc de desenvolupar aquesta patologia. Aquest segon tipus de factors afecten especialment les persones joves, que poden acabar tenint un infart de miocardi agut que condueixi a mort sobtada. L’herència genètica és crucial en aquests casos. Es creu que els factors genètics associats a la trombosi, és a dir, a l’oclusió d’un vas sanguini, poden predisposar a presentar aquesta complicació.

Al llarg dels últims cinc anys, l’equip que és al capdavant d’aquest projecte ha estudiat, caracteritzat clínicament i recopilat material genètic d’una cohort de persones joves que havien tingut un infart de miocardi de tipus 1. Això ha permès identificar nous marcadors genètics associats a les complicacions per trombosi.

En el present projecte, l’equip pretén validar aquests resultats amb una segona cohort de persones que hagin tingut un infart de miocardi agut i amb una tercera cohort que hagi patit mort sobtada cardíaca. L’objectiu és obtenir una taula de risc poligènic que determini la probabilitat d’un individu en funció de factors genètics i personals. El treball desenvolupat pel projecte pot tenir implicacions importants en la detecció del risc d’infart de miocardi i mort sobtada en persones joves i pot proporcionar una eina que faciliti la prevenció i l’adopció d’estratègies terapèutiques per als individus en risc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia