Societat

Societat

Barcelona ultima un servei d’autoconsum d’energia solar generada a l’espai públic

L’Ajuntament iniciarà les pròximes setmanes els tràmits per posar en marxa un nou servei d’autoconsum compartit per posar a disposició de la ciutadania l’energia solar generada en instal·lacions fotovoltaiques municipals situades a l’espai públic. Es tracta de compartir aquesta energia neta, sostenible i de proximitat sense necessitat que els veïns facin cap inversió en infraestructura fotovoltaica. El consistori executa la instal·lació, la manté i n’assegura el funcionament.

El nou servei públic s’iniciarà amb una prova pilot en dues instal·lacions fotovoltaiques, la pèrgola de la ronda de Dalt, situada al passeig de la Vall d’Hebron, i la pèrgola de la plaça d’Alfonso Comín. La previsió és que les llars que facin ús d’aquest servei puguin estalviar entre 100 i 150 euros anuals en la factura elèctrica.

Entre les dues pèrgoles fotovoltaiques es poden donar servei a 86 consumidors pel procés de concurrència pública. Es reservaran 41 usuaris de llars amb vulnerabilitat. Aquest servei té associat un preu públic de 70 euros anuals per cada 500W d’energia compartida i es preveu que es faci una reserva del 30% per a llars amb vulnerabilitat, que tindran el preu públic 100% bonificat.

Els usuaris amb els quals es compartirà energia es triaran amb un procés de concurrència pública: caldrà fer una sol·licitud, complir uns requisits i tindran més puntuació en el cas de consumidors residencials, aquelles llars on hi visquin més persones. També podran accedir al servei els comerços de la zona.

Els requisits per accedir-hi són ser titulars del contracte de subministrament elèctric, tenir el comptador a un màxim de 1.000 metres de la instal·lació fotovoltaica i canviar el contracte de subministrament a un contracte d’autoconsum, fet que no implica canviar de companyia. L’usuari es compromet a fer ús del servei com a mínim un any i com a màxim quatre anys.

Pel que fa a la reserva a llars vulnerables, l’àrea de Serveis Socials valorarà situacions com estar vinculat als serveis socials, ser família nombrosa o monoparental, tenir dependència energètica o tenir discapacitat o dependència, entre altres situacions.

La pèrgola de la ronda de Dalt té una potència instal·lada de 43,25 kWp i una generació estimada de 54.063 kWh/any. Es preveu que doni servei a 56 llars provinents de la convocatòria pública i a 26 llars amb vulnerabilitat.

Pel que fa a la pèrgola de la plaça d’Alfonso Comín, és una instal·lació amb una potència instal·lada de 24,32 kWp i una generació estimada de 30.400 kWh/any. En aquest cas abastirà 30 llars per concurrència pública i 15 llars més amb vulnerabilitat.

Talls de subministraments

Barcelona ha atès el 2023 gairebé 36.000 persones als seus Punts d’Assessorament Energètic (PAE), un servei municipal de detecció i reducció de la pobresa energètica i la millora de l’eficiència de les llars de les persones vulnerables. Aquesta xifra és la més alta des del 2016, quan es va crear el servei. Des d’aleshores, els PAE han atès un global de 222.000 persones. S’han atès 87.350 llars (el 2023 més de 14.600, que és també la xifra més elevada des de l’inici del servei) i s’han aturat 167.000 talls de subministraments bàsics a la ciutat (44.000 només el 2023).

Els PAE són punts d’atenció per a les llars vulnerables energèticament que no poden mantenir una temperatura adequada, que tenen endarreriments en pagaments de factures de subministraments i registren problemes estructurals de l’habitatge. En concret, entre el 2017 i 2023, el 40% dels usuaris no podien mantenir una temperatura adequada de la llar, el 23% presentaven retards en els pagaments, l’11% tenien goteres o humitats a casa, el 13% presentaven malalties respiratòries, i el 7% eren famílies monoparentals.

La comissionada d’Acció Social, Sònia Fuertes, destaca el repte que suposa el dret a un habitatge digne a Europa, i remarca que el 9,3% de la població europea no podia, el 2022, mantenir casa seva a una temperatura adequada, una xifra que arriba al 20% en el cas de les llars catalanes, segons ha explicat aquest dimarts en la sessió inaugural de la conferència anual de l’Energy Poverty Advisory Hub (EPAH).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.