Societat

Reformen integralment la taxa d’escombraries amb 35 imports domèstics

L’Ajuntament de Girona reformarà integralment la taxa de residus domèstica, que passarà dels dos únics imports que les ordenances fiscals preveien fins ara, segons si el domicili era una casa o un pis, a tenir-ne 35 en funció de la superfície de cada habitatge i del consum d’aigua anual que s’hi hagi fet. L’objectiu d’aquest reforma, segons ha explicat la regidora d’Hisenda, Sílvia Aliu, és que la taxa sigui més “progressiva i justa” i cobreixi el 100% del cost real del servei, que no pot ser deficitari segons la llei.

Les noves ordenances, que s'hauran de votar en el ple del 25 d'octubre, també congelen l’IBI, però seran més restrictives a l’hora de cobrar els recàrrecs d’aquesta taxa en el cas dels habitatges buits. Entre les novetats per al 2025, s’inclou una bonificació del 50% de l’ICIO en les obres de reforma de negocis familiars, amb l’objectiu de facilitar el relleu generacional, i s’incorpora una nova taxa per als busos turístics que aparquin a les zones habilitades pel consistori, que tindrà un cost de 4,95 euros l’hora.

La taxa domèstica d'escombraries tenia fins ara només dos imports, un per a pisos (214,98 euros) i un per a cases (302,94 euros). El 2025, però, canviarà amb l'objectiu que cada habitatge pagui el cost real del servei. Per fer-ho, el consistori ha dissenyat una taula amb 35 supòsits en funció d'un tram fix, que són els metres quadrats de l'habitatge, independentment de si és una casa o un pis, i un altre de variable, que és el consum anual d'aigua, l'indicador més fiable per saber les persones que hi viuen.

D'aquesta manera, la taxa pot anar des del 200 euros l'any per als domicilis de fins a 70 m2 i un consum inferior als 40 m3 d'aigua fins als 390 per als domicilis de més de 300 m2 i un consum superior als 130 m3. Aliu ha destacat que el 40% d'habitatges de Girona fan entre 70 i 85 m2, de manera que els correspondrà una forquilla de preus que aniran del 218 als 258 euros.

La taxa d'escombraries per als comerços continua classificant les activitats per tipus i superfícies de l'establiment, però s'ha revisat per solucionar desajustos. Les activitats es divideixen en cinc grups segons el tipus de residus que generin i es combinen amb vuit superfícies diferents, que van dels 50 m2 fins a més de 500.

Amb aquestes ordenances, la taxa de residus pujarà en global un 3,4% i tindrà un cost total de 16.946.081 euros. Les taxes contemplen un descompte de 25 euros si es fan servir com a mínim sis cops els serveis de la deixalleria.

Pel que fa a l'IBI, el consistori congela la taxa un any més, però aplicarà restriccions en els habitatges buits amb recàrrecs del 150% en el cas dels grans tenidors. A més, es considerarà que l'habitatge és buit si es comprova que no hi ha consum d'aigua, encara que hi hagi persones empadronades.

Les ordenances augmenten del 40 al 95% la bonificació de l'ICIO a les obres i reformes d'habitatges que es destinin a la borsa de lloguer del consistori o a la xarxa d'habitatges de la Generalitat. També es bonificarà un 95% l'ICIO de les reformes dels habitatges del Pla de Barris.

En el cas dels comerços, es bonificarà un 50% l'ICIO de les obres de reforma de negocis familiars per facilitar el relleu generacional i un 10% l'IAE de les empreses que facturen entre 1 i 5 milions d'euros i hagin tancat l'exercici amb un rendiment negatiu.

Les ordenances incorporen, també, una nova bonificació de l'IAE a les empreses mitjanes que instal·lin plaques fotovoltaiques en el seu local d'activitat, amb la condició que generin, com a mínim, el 30% de l'electricitat. A més, es crea una taxa per als autobusos turístics que aparquin a les zones habilitades pel consistori i que tindrà un cost de 4,95 euros l'hora. També s'incrementa un 5,5% la taxa de la grua per incentivar un bon ús de la via pública, un 2,9% la taxa de cementiris i un 5,5% l'expedició de documents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia