Medi ambient

La 2a jornada de la Sardina a la Costa Catalana aborda la situació de sobreexplotació de l’espècie

El Grup de Recerca en Biodiversitat i Estudis Marins (GR MAR) i el Laboratori d’Ictiologia Genètica (LIG) de la Universitat de Girona (UdG) organitzen la 2a Jornada sobre la Sardina a la Costa Catalana. La trobada comptarà amb la presència d’integrants de diferents sectors i tindrà lloc el 18 d’octubre als espais del Centre d’Interpretació del Peix Maram de la Confraria de Pescadors de l’Escala.

Científics, pescadors, tècnics de les confraries i gestors de l’administració, entre altres perfils, donaran continuïtat a la primera sessió que va celebrar-se l’any 2021 a través de debats i intercanvis de punts de vista sobre l’estat actual en què es troba l’espècie i la manera de millorar-ne la població. En aquesta trobada es posaran en valor les propietats d’aquest recurs pesquer i els avantatges de consumir-ne d’origen local.

La sardina ha estat sempre una de les espècies més importants de la Mediterrània des del punt de vista ecològic, essent una espècie fonamental en la xarxa tròfica marina. A més a més, també juga un paper important comercialment, representant pràcticament el 20% dels desembarcaments a port. Precisament, aquesta darrera dada és un dels motius pel qual les sardines que es pesquen a la costa catalana siguin cada vegada més petites i joves, es trobin en pitjor estat de salut i comencin a reproduir-se abans, fet que evidencia que es tracta d’una espècie sobreexplotada. Aquests fets han portat els principals organismes avaluadors dels recursos pesquers a considerar que la situació és alarmant.

Per aquest motiu, en el marc de la 2a Jornada sobre la Sardina a la Costa Catalana es debatrà sobre la creació d’una nova marca de qualitat que permetrà revalorar la sardina al mercat. A part, per tal de capgirar la situació actual, es donaran a conèixer altres espècies que es poden potenciar com a complementàries, com el verat, el sorell, l’alatxa i el bis, durant el període de veda de la sardina, per tal d’evitar la seva sobreexplotació i afavorir en la seva reproducció i subsistència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.