Societat

25 anys d’un somni

El celler Clos Galena celebra vint-i-cinc anys que es va fundar al Priorat, a la terra on els cartoixans es van instal·lar al segle XII

Un vi d’aquesta marca, el Formiga de Vellut 2014, es va servir en el banquet dels premis Nobel, a Oslo, l’any 2017

El 70 per dent de la producció de Clos Galena. Domini de la Cartoixa s’exporta

No tot­hom pot dir que la reina de Suècia ha brin­dat amb un vi seu. La Merche Dal­mau, sí. Va ser quan el 2017 el For­miga de Vellut 2014 va ser triat per al ban­quet dels pre­mis Nobel, la pri­mera vegada que un vi català avi­tu­a­llava la taula per cele­brar, a Oslo, els guar­dons més pres­ti­gi­o­sos del món. De record, Dal­mau té ara les foto­gra­fies de la reina Sílvia bevent el seu vi i de la prin­cesa Victòria, la futura reina, a punt que li ser­vei­xin una copa de For­miga de Vellut (aque­lla ampo­lla d’eti­queta blanca amb unes for­mi­gues ver­me­lles). També té el record que després d’aque­lla cerimònia li van ploure encàrrecs de tot el món perquè tot­hom volia tas­tar els vins de Clos Galena, de la DOQ Pri­o­rat (Deno­mi­nació d’Ori­gen Qua­li­fi­cada Pri­o­rat).

Merche Dal­mau és la direc­tora exe­cu­tiva i pro­pietària de Clos Galena. Domini de la Car­toixa, un celler que fa vint-i-cinc anys va fun­dar amb el seu marit, Miguel Pérez, amb la il·lusió de fer vi al Pri­o­rat, una terra dura i de tem­pe­ra­tura extrema, d’un pai­satge abrupte i místic, el que van triar al segle XII els car­toi­xans que van fun­dar el mones­tir d’Esca­la­dei que ja des de lla­vors es van dedi­car a con­rear vinya. Ella i el seu marit, enòleg i pro­fes­sor uni­ver­si­tari de Sara­gossa i far­macèutic com ella, van com­prar el 1999 onze hectàrees de vinya, situ­a­des a 228 metres d’alti­tud, i van començar l’aven­tura. Van mun­tar el celler al Molar, en con­cret en una zona ano­me­nada les Sola­nes del Molar, a la dreta del riu Siu­rana, de ter­res de pis­sarra, on des del pri­mer moment van tenir clar que volien fer vins de qua­li­tat i tenien vocació de sos­te­ni­bi­li­tat social i medi­am­bi­en­tal. Van ser pio­ners al Pri­o­rat en l’aposta ecològica.

Quan Miguel va morir, de càncer, el 2013, la Merche va voler con­ti­nuar el somni, que el va poder fer rea­li­tat perquè va tro­bar la col·labo­ració i pre­dis­po­sició de l’enòleg del celler, el pene­de­s­enc Toni Coca, i del res­pon­sa­ble de viti­cul­tura i celler, Enric Amorós. Tots tres van deci­dir que l’esforç valia la pena i la viuda, que tenia tres nenes peti­tes, va poder tirar enda­vant aquell repte. Els seus vins més icònics, que comer­ci­a­lit­zava des del 2002, Galena i Clos Galena, ja tenien pres­tigi inter­na­ci­o­nal en aquell moment, cosa que va aju­dar molt. El Clos Galena del 2004, per exem­ple, ja sonava en l’àmbit inter­na­ci­o­nal perquè havia obtin­gut 96 punts de la publi­cació nord-ame­ri­cana The Wine Advo­cat, diri­gida per Robert Parker. Del 2004 fins avui els pro­duc­tes d’aquest celler sem­pre han obtin­gut pun­tu­a­ci­ons molt altes tant d’aquest pres­crip­tor com de la Guia Peñín, de James Suck­ling, o la revista britànica Decan­ter, els més impor­tants. Pre­ci­sa­ment aquest pro­per mes de novem­bre Clos Galena par­ti­cipa a la gran cita anual de Decan­ter a Lon­dres, un esde­ve­ni­ment del sec­tor d’importància mun­dial, on es tas­ta­ran a cegues mil vins del món que aca­ba­ran pun­tu­ats.

“Tirar enda­vant el pro­jecte que vam començar amb en Miguel va ser un acte de roman­ti­cisme, va ser molt dur, però ha val­gut molt la pena”, asse­gura ara la Merche. Després de la mort del seu marit va com­par més hectàrees de vinya i ara ja en té 30 i con­ti­nua amb la vocació del pri­mer dia, també d’impli­cació social (dona suport a diver­ses ONG i està molt invo­lu­crada en la lluita con­tra l’ELA).

Del 2013 fins avui Merche Dal­mau ha doblat la fac­tu­ració del celler i ha pas­sat de 55.000 a 95.000 ampo­lles a l’any. Des del prin­cipi tots els vins de Clos Galena han estat ecològics, fets amb les tra­di­ci­o­nals gar­natxa negra i cari­nyena, acom­pa­nya­des de caber­net sau­vig­non i syrah. Clos Galena s’ha ela­bo­rat cada tem­po­rada excepte l’anyada del 2003, un mal any mete­o­rològic del qual va sor­tir un pro­ducte que, reco­nei­xen al celler, no va acon­se­guir els estàndards de qua­li­tat que exi­gei­xen. I, per tant, no el van fer.

Par­lant de la mete­o­ro­lo­gia, el tema de més actu­a­li­tat avui, l’enòleg Toni Coca explica que, tot i que la vinya neces­sita poca aigua, els dar­rers anys estan sent extrems al Pri­o­rat. “Aquest any pas­sat només van ploure 120 litres. Hem collit menys però la qua­li­tat ha estat molt bona”, diu, però asse­gura que els pro­duc­tors de tota la zona del Pri­o­rat con­fien que, tal com ha dit el govern, es pugui fer arri­bar ben aviat aigua de l’Ebre cap al Pri­o­rat, una de les comar­ques més per­ju­di­ca­des per la sequera.

Una edició limi­tada

Amb motiu d’haver arri­bat al vint-i-cinquè ani­ver­sari, el celler Clos Galena ha fet un vi espe­cial, Clos Galena 25 Anys d’un Somni 2022, fet amb gar­natxa negra (d’unes vinyes que tenen entre 45 i 60 anys), cari­nyena (d’unes vinyes que en tenen 80) i syrah (d’unes vinyes de 30 anys). “La meva vida no ha estat un camí de roses. Se’m va morir pri­mer un germà i després el marit, i tot i així he llui­tat i he arri­bat fins aquí, per això amb aquest vi espe­cial vull fer un brin­dis per la vida, perquè vull cele­brar no només la nos­tra tra­jectòria, sinó l’espe­rit de superació i inno­vació que ha guiat el celler i les per­so­nes que hi tre­ba­llen”, diu la Merche. El vi serà, sobre­tot, de col·lec­ci­o­nista, perquè se n’han fet només 1.398 ampo­lles. “Hem triat la collita del 2022, una anyada seca, en la qual es van patir tres ona­des de calor a l’estiu, però que, gràcies a les plu­ges de la pri­ma­vera i a les reser­ves d’aigua que el sòl man­te­nia de les neva­des de Filo­mena de l’any ante­rior, va tenir una bona madu­ració i unes pro­duc­ci­ons nor­mals”, explica Toni Coca.

Els vins de Clos Galena –que “expres­sen el que és el ter­ri­tori”, diu l’enòleg Toni Coca– s’expor­ten, en un 70% de la pro­ducció. La Merche Dal­mau admet que el gran repte ara és “que ens cone­gui més el públic de casa nos­tra”. No passa només amb aquests excel·lents vins, sinó amb molts d’altres de petits cellers del país, que són més cone­guts a fora que aquí. Que la qua­li­tat d’aquests vins arribi al pala­dar dels con­su­mi­dors de casa i a les car­tes dels res­tau­rants del país és un dels grans rep­tes del sec­tor. El celler Clos Galena fa vins de la DOQ Pri­o­rat, els més inten­sos: els Galena i Clos Galena, For­miga de Vellut, Cros­sos i For­miga de Seda. De la DO Mont­sant fa Moments del Mont­sant, i de la DO Terra Alta té Secrets de Mar Negra i Secrets de Mar Blanc.

1999
Any
que Miguel Pérez i Merche Dalmau van comprar onze hectàrees de vinya al Molar i van començar el projecte de vins ecològics Clos Galena.
2004
Any
que el Clos Galena va obtenir 96 punts de Robert Parker, de la revista ‘The Wine Advocat’.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia