Societat

El gran tresor de les vinyes

L’Ajuntament de Roses s’ha fixat com a objectiu la preservació de la vinya com a patrimoni agrícola i part del seu paisatge

El precedent que es porta a terme des de fa anys a Calonge ja ha donat fruits amb una millor comprensió de les diverses varietats

L’Ajuntament de Roses mira al seu paisatge agrícola, especialment al conreu de la vinya i les seves varietats. L’objectiu és posar el focus en la diversitat d’aquest cultiu amb dades objectives, a través d’un estudi exhaustiu morfològic, ampelogràfic i genètic per tal de caracteritzar i tipificar les espècies. A Roses hi ha 66,73 hectàrees de vinya i 287,42 d’olivera, fet que el converteix en el municipi amb més hectàrees d’olivera cultivades de l’Alt Empordà. Els principals cellers són: Espelt –principal productor–, Martin Faixó, Cala Jóncols i Mas d’en Causa. A més, alguns d’aquests cellers ofereixen activitats de turisme rural. Les varietats de raïm són diverses, com ara picapoll; moscatell; monestrell; lledoner (garnatxa) blanc, negre i roig, i també carinyena blanca, negra i roja.

El treball, doncs, ha de servir per aprofundir en el coneixement i la promoció de les tècniques culturals i, molt especialment, de la qualitat de l’oli d’oliva verge i del vi de l’Empordà. L’estudi, encarregat a la Universitat de Girona a través de la Càtedra del Vi i de l’Oli de l’Empordà (CVOE), s’anirà ampliant amb estudis complementaris de caracterització genètica i catalogació, així com les possibles varietats úniques trobades a l’Empordà. L’objectiu és establir sinergies amb els agents locals per a la dinamització sociocultural del territori. Roses no és un cas aïllat. L’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni –vegeu peça– ja fa temps que treballa en aquesta línia, a través de la Fundació Remença XXI, entitat que té com a objectiu ajudar a conservar i protegir els indrets on pervisqui l’agricultura tradicional i familiar, i elevar la seva activitat fins a la categoria de bé cultural. L’alcalde de Calonge, Jordi Soler, en la línia del que es vol fer ara a Roses, explica: “La investigació conjunta amb la Universitat Rovira i Virgili i amb la Universitat de La Rioja ens ha permès constatar científicament la biodiversitat i la singularitat de les nostres vinyes.”

Reforçar-ne el valor

En aquesta mateixa línia s’explica el regidor de l’àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Roses, Fèlix Llorens: “Aquest estudi vol descobrir quines són les varietats autòctones. Però no només això, sinó quines són les més resistents al clima de la zona. És a dir, amb aquest treball d’investigació s’obtindran eines i coneixements que es podran posar a l’abast de totes aquelles persones que tinguin interès a dedicar-se a aquest tipus de plantacions.” I hi afegeix: “Però no només això, sinó que també es pretén que siguin més sostenibles econòmicament.” La coordinació d’aquesta acció, a càrrec de l’AODL de desenvolupament sostenible del sector primari de Roses, està subvencionada pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc dels programes de suport al desenvolupament local, juntament amb la Universitat de Girona-CVOE.

Per la seva banda, Jesús Francés, director de la Càtedra del Vi i de l’Oli de l’Empordà, explica que s’han fet les primeres prospeccions sobre les diferents varietats d’olivera. Aquesta feina continuarà amb la recollida de mostres, el seu marcatge i la realització de reportatges fotogràfics. Posteriorment, un cop analitzades, es duran a terme els estudis morfològics, ampelogràfic i genètic per tal de caracteritzar i tipificar les espècies. El mateix procediment se seguirà amb les diferents varietats de vinya.

Promoció econòmica
Aquesta acció que porta a terme l’Ajuntament de Roses també s’emmarca en el programa d’Agents d’Ocupació i Desenvolupament Local (AODL). L’objectiu és el desenvolupament sostenible del sector primari de Roses; és a dir, impulsar actuacions dirigides a la preservació dels sistemes agraris d’alt valor natural del municipi, que gràcies a les seves característiques sostenen espècies i hàbitats d’interès per a la conservació de la biodiversitat, així com a la revaloració de la pesca i de l’economia blava. La càtedra té, per la seva banda, altres objectius com ara ampliar la recerca bàsica per aplicar-la al conreu de la vinya i l’olivera per augmentar la base de dades d’estudis d’aquests cultius i millorar-ne així el rendiment.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia