Societat

societat

Barcelona és la seu d’un congrés internacional sobre aporofòbia, el rebuig als pobres

El centre universitari IQS a Barcelona, pertanyent a la Universitat Ramon Llull, será el marc la setmana entrant –el 24 i el 25– de la segona edició de la International Conference of Aporophobia, un esdeveniment amb l’objectiu d’abordar el repte social que significa l’aporofòbia, és a dir el rebuig, la por i el menyspreu envers les persones pobres. Es tracta d’un espai de reflexió per compartir experiències i buscar propostes d’actuació davant d’un fenomen que agreuja l’estigma i altres formes de discriminació, fins al punt de convertir-se en el motiu directe o indirecte de molts dels delictes d’odi.

Els organitzadors recorden que, segons un informe sobre l’evolució dels delictes d’odi a l’Estat espanyol de 2023, les forces i cossos de seguretat van investigar 2.268 infraccions penals i incidents d’odi, una xifra que suposa un increment del 21,3% respecte al 2022. AAssenyalen la necessitat de saber quants estan directament o indirectament relacionats amb l’aporofòbia, i quin paper tenen les forces policials i la justícia en la gestió d’aquest problema. Per aquest motiu, un dels plats forts d’aquesta edició serà la taula rodona Abordatge jurídic i policial dels delictes d’odi comesos per aporofòbia, que reunirà experts en l’àmbit del dret i la seguretat, com María Jesús Raimundo Rodríguez, fiscal de la unitat de delictes d’odi i discriminació; Tomás Fernández Villazala, director de l’oficina espanyola de lluita contra els delictes d’odi, i Manuel Serrano González, inspector en cap de la Policía Nacional.

La trobada inclourà també la ponència inaugural del professor Aaron Reeves, de la London School of Economics i la Universitat d’Oxford, que abordarà la desigualtat social i el seu impacte en la salut i el benestar.

A més, el congrés oferirà durant les dues jornades 12 sessions en què es tractaran temes com la solitud, les migracions i la salut mental i física. També es donarà a conèixer la tasca de l’equip Esmes de salut mental per a persones sense llar, una experiència pionera a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia