Salut

Salut

Posant fre al deteriorament cognitiu amb visites al museu

Una vintena de persones majors de 65 anys es reuneixen setmanalment a Ca n’Amat, seu del Museu de Viladecans, per recordar i compartir experiències del passat. Les sessions tenen un eix temàtic concret i canvien en funció del dia: fets històrics, oficis, art, tradicions i costums… En companyia de personal del museu i de l’arxiu municipal, es tracta d’explicar records del passat i escoltar els testimonis dels companys per veure si se’n desperten de nous. L’objectiu, però, no és recollir testimonis per a cap recerca, arxiu o exposició, sinó prevenir el deteriorament cognitiu a través dels records.

Professionals de l’atenció primària de l’Institut Català de la Salut i del Museu de Viladecans han ideat aquest projecte col·laboratiu per intentar endarrerir el deteriorament cognitiu o la demència de la gent gran a través d’activitats que involucren les arts visuals, la música, la cultura, el patrimoni i els records. Durant les primeres sessions, el grup participant ha ofert pinzellades dels seus records d’infantesa –de com la ràdio era un element comú per mirar al món més enllà del poble on vivien, de les dificultats de les famílies anys enrere, de les caminades quilomètriques fins a un bar per poder veure una sèrie de televisió–, però també ha fet recorregut parts del museu per observar estris de feines antigues i plaques d’empreses que havien existit a Viladecans per esperonar la memòria.

A banda de l’edat avançada, el nexe comú dels participants és que han estat derivats a aquesta activitat des del centre d’atenció primària Mas Font. L’adjunta a la direcció del CAP i impulsora del projecte, Maria Bonich, explica que la pèrdua cognitiva no ha de ser patològica, sinó que és un procés vital que es produeix a partir dels 40 anys de manera lenta: “Als 65 deixem de treballar, les nostres xarxes socials s’allunyen i cal mantenir la ment activa”, assegura. Bonich també detalla que el projecte no només serveix per millorar la salut cognitiva sinó que, gràcies a la implicació dels usuaris, durant les sessions estan aflorant sentiments que es poden compartir amb la resta de companys, ajudant també al benestar emocional.

La derivació dels pacients seleccionats al cicle de sessions AMAT, salut i patrimoni forma part de l’anomenada prescripció social, un mecanisme per millorar la salut i el benestar de les persones a través d’una activitat en comunitat pactada entre el professional sanitari i l’usuari. El desenvolupament del projecte ha estat possible gràcies a la participació de l’Ajuntament de Viladecans. “Ens fa molta il·lusió anar més enllà de la tasca de divulgació i donar valor també al coneixement, la memòria i la salut”, assenyala la tinenta d’alcalde de Medi Ambient i Patrimoni Cultural, Encarni García.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.