Educació

Tres candidatures opten al rectorat de la UAB

Arrenca la campanya per a un mandat improrrogable de sis anys, dos més que l’actual

Tres candidatures opten al rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) a les eleccions que s’han convocat el 29 i el 30 d’octubre. Avui ha arrencat la campanya electoral, amb un acte on s’han presentat les tres llistes. L’actual rector, Javier Lafuente, competirà amb Carme Miralles, catedràtica de geografia humana, i amb Hèctor Sala, catedràtic d’economia aplicada.

Qui en resulti elegit dirigirà la UAB els pròxims sis anys, dos anys més que el mandat actual. Per primer cop, el nou rector o rectora ho serà per un mandat únic de sis anys, en comptes dels quatre d’ara. Un increment que l’actual rector i candidat Javier Lafuente ha valorat molt positivament perquè el de quatre anys “es feia curt” i calia més marge de temps per poder implementar tots els canvis que les diferents candidatures presenten.

El rector també ha valorat positivament que hi concorrin tres candidatures en comptes d’una com en els últims comicis. Comptar amb més d’un candidat a rector “és el millor que li pot passar” a la universitat perquè cadascun, amb les seves diferències, vol el millor per la UAB, ha valorat Lafuente. També ha assenyalat que torna a optar al càrrec després d’un mandat “molt complicat”, especialment els dos primer anys, perquè va coincidir amb la pandèmia i també per l’atac informàtic que va patir la UAB l’any 2021 i que va afectar greument l’operativa del campus durant mesos.

En una presentació molt detallada del seu programa, Lafuente ha explicat que amb l’increment de pressupost que es preveu en els pròxims anys vol “rejovenir” la plantilla incorporant 720 nous professors fins el 2030 i creant 30 places de personal investigador. També s’incrementarà en 900 persones la plantilla de personal tècnic de gestió i administració. A més, impulsarà un pla per millorar “el benestar de la comunitat” i la salut mental de professors i alumnes incorporant noves places de professionals en psicologia i pedagogia, de manera que l’equip passarà de 12 a 24 persones. “És un problema que ens preocupa i que abordarem en profunditat”, ha assenyalat.

L’actual rector també ha anunciat que un dels seus objectius serà remodelar amb un procés participatiu la plaça Cívica. Altres mesures que ha anunciat és la millora la mobilitat al campus amb noves rutes d’autobús i una renovació de la rotonda d’accés des de Cerdanyola. També ha destacat l’objectiu d’arribar al 80% de les classes fetes en català i millorar la seguretat informàtica al campus.

La candidata Carme Miralles, en canvi, ha estat menys concreta en les seves propostes i ha insistint en la idea que la UAB necessita “un canvi de rumb” per aprofitar “els vents favorables que s’acosten” en forma de més pressupost i noves contractacions de professorat i personal administratiu. “En un moment de bonança la gestió és fonamental i sense el lideratge adequat no podrem aprofitar aquests vents favorables”, ha afegit.

Amb aquest objectiu, Miralles ha recalcat que cal enfortir les relacions de la UAB amb les institucions del seu entorn perquè actualment està molt “aïllada”. En aquest sentit, ha lamentat que, a diferència d’altres universitats, no tenen cap administració que “els truqui a la porta per veure què necessiten” i que cal refer els ponts amb totes elles perquè això passi. La candidata, que ha qualificat la UAB de “gran, diversa i plural”, ha destacat la importància que la institució “formi part de la societat” per seguir sent líder i referent tant a nivell estatal com mundial.

L’últim en presentar la seva candidatura ha estat Hèctor Sala, que ha assegurat ser “el canvi” per tendir a una “governança més cooperativa” que ajudi a afrontar els grans reptes als que s’enfronta el sistema universitari com són el demogràfic o el tecnològic. En aquest sentit s’ha presentat com el candidat que pot trencar “inèrcies” per acompanyar a aquest canvi de rumb. El candidat ha explicat que una de les seves prioritats serà millorar el dia a dia dels alumnes. Per exemple, ha promès millorar la climatització de les aules, dotar d’una bona xarxa wifi al campus i potenciar l’activitat esportiva, la salut mental i l’alimentació saludable.

Davant el descens demogràfic, Sala ha apostat per guanyar alumnes a partir dels 25 anys apostant per la formació continuada. Una formació que s’ha de fer de la mà de les institucions i empreses de l’entorn, per adaptar-la a les seves necessitats i per fer de contrapès a Barcelona i a la creixent competència que suposen les universitats privades i els cursos a distància. En aquesta línia ha dit apostar per les microcredencials “per atendre tot aquell col·lectiu que necessiti formació”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.