Urbanisme

economia

Arrenca la rehabilitació de L’Anònima, que acollirà la seu de ProManresa

L’edifici també tindrà un espai per a usos culturals i suposarà una inversió de més de cinc milions d’euros

Tret de sortida a la rehabilitació de l’edifici de L’Anònima de Manresa que ha d’acollir les dependències de ProManresa així com un espai per a la cultura. En les darreres setmanes s’han estat fent treballs previs, i aquest dilluns ha començat el gruix de les obres de la nau ubicada a les portes del Centre Històric de Manresa.

En aquesta primera fase, es rehabilitarà el cos de les antigues oficines i la nau petita del complex, amb una durada prevista de 13 mesos i una inversió de més de tres milions i mig d’euros finançats en gran part, amb una subvenció dels fons europeus Next Generation. La segona fase consistirà en una petita ampliació de l’edifici per donar un bon acabat a la mitgera que ha quedat a la vista al carrer Llussà. Començaran quan acabi la primera fase, i suposaran una inversió d’1.393.438 euros, i amb una durada prevista de 9 mesos. Posteriorment, hi haurà una tercera fase d’acabats de mobiliari i instal·lacions, valorada en uns 500.000 euros i amb una durada prevista de 4 mesos.

El projecte de rehabilitació està signat per l’arquitecta Meritxell Inaraja, que va guanyar el concurs convocat per l’Ajuntament de Manresa.

Ocupació, emprenedoria, empresa i comerç, en un sol punt

L’Anònima acollirà la seu de l’Agència de Desenvolupament Local de l’Ajuntament de Manresa, ProManresa, que unifica els serveis d’ocupació, comerç, emprenedoria i empresa, amb la voluntat d’establir un sol punt de referència on convergeixin les persones que busquen feina, les que estan en disposició d’oferir-ne, els nous talents i l’activitat comercial de la ciutat. Es tracta de serveis que actualment estan ubicats en diferents edificis. Amb la unificació, s’espera potenciar les sinergies i oferir un millor servei a la ciutadania.

Un espai per a la cultura

El complex fabril ha demostrat en els darrers anys la seva versatilitat i idoneïtat per acollir propostes culturals, ciutadanes i de creació artística. Un total de 1.530 metres quadrats del conjunt de L’Anònima es destinaran a les funcions culturals, entre la nau i els seus espais annexes i la planta soterrània, amb espais polivalents per a l’exhibició cultural i espais dedicats a la proposta de creació transformadora del FABA.

Orígen de l’Anònima

L’edifici de L’Anònima, declarat Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), es va començar a construir el 1893 en un solar del carrer Llussà i és obra de l’arquitecte modernista manresà Ignasi Oms i Ponsa. És un edifici industrial de planta baixa més dues plantes pis, amb tres cossos d’edificació totalment diferenciats, i amb la xemeneia, situada a l’interior del recinte, com un dels seus elements característics. En els seus orígens l’edifici va ser ocupat per la Companyia d’Enllumenat, que va destinar les naus a fàbrica tèxtil i a la producció d’electricitat amb carbó. Per problemes de liquiditat, la Companyia d’Enllumenat es va transformar el 1910 en la Companyia Anònima Manresana d’Electricitat (CAME). La població de Manresa la va començar a anomenar “L’Anònima”, nom popular que ha arri bat als nostres dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia