Administracions

Barrientos adverteix que la sobrecàrrega de treball en els jutjats de Ponent

La situació “no és suportable massa temps”, alerta el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya

La sobrecàrrega de treball en jutjats de Lleida “no és suportable massa temps”. Així ho ha assegurat avui el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús Maria Barrientos, que ha mostrat la seva “decepció” amb el ministeri de Justícia per la manca de creació de nous òrgans judicials de forma imminent. Barrientos ha lamentat que això suposarà que diversos jutjats continuïn patint d’una sobrecàrrega de treball que en casos com els de primera instància de Lleida supera en més del doble la que seria òptima. En aquest sentit, el president del TSJC ha reconegut la feina que fan jutges i funcionaris, però ha advertit que aquesta situació “no és suportable massa temps” i que provoca “retards” en la celebració de judicis. De fet, els jutjats socials de Lleida ja programen casos per al 2026.

Barrientos ha recordat que el pla consensuat amb el departament de Justícia de la Generalitat prioritzava la creació de 25 òrgans judicials de caràcter “urgent” a Catalunya per aquest 2024, entre els quals n’hi havia un jutjat de primera instància i un de social a Lleida i un tercer jutjat a Cervera, els quals són reivindicats des de fa anys al territori. Així mateix, el pla també preveia habilitar el 2025 un altre jutjat d’Instància i un d’instrucció a la capital del Segrià. Tanmateix, el ministeri de Justícia hagi descartat la creació enguany de noves unitats judicials no només a Catalunya sinó a tot l’Estat per raons pressupostàries.

“Això ens situa en un escenari de constatació de necessitats i de creació de nous òrgans, que no es compleixen. I ens obligarà a continuar un any més amb els jutjats desbordats d’assumptes, principalment els de primera instància, la instrucció, els jutjats socials i partits judicials com Cervera i Tremp”, ha lamentat Barrientos en la reunió que la comissió permanent de la Sala de Govern del TSJC ha fet als jutjats de Lleida

A tall d’exemple, jutjats de primera instància de Lleida reben gairebé 3.000 assumptes civils en un any quan la càrrega de treball òptima serien uns 1.200. “Hem de realçar que jutges i funcionaris estan treballant més del doble de l’exigible. Això és molt valuós, però no es pot suportar massa temps perquè quan algú fa un sobreesforç amb una dedicació temporal després té un període de recuperació, però si aquest volum de treball es manté durant molt de temps sense expectativa que la situació canviï acabem tots estressats”, ha expressat el president del TSJC. En aquest sentit, ha afegit que la junta de personal també està “exhausta”.

Aquesta situació es tradueix en retards en la resolució de conflictes judicials o l’assenyalament de judicis. Aquesta circumstància pot arribar a beneficiar a acusats si se’ls aplica l’atenuant de dilacions indegudes. En aquest sentit, Barrientos ha dit que “amb els recursos que té la sala de govern, per exemple, tenim reforçats amb un jutge els dos jutjats socials amb la finalitat que l’agenda no es demori tant”. Tot i això, els dos òrgans ja han obert el calendari de l’any 2026.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia