Salut

El Trueta fomenta la seguretat dels pacients entre els professionals a través de dinàmiques de joc

Professionals de l’Àrea de Neonatologia i de l’UCI Pediàtrica de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta han fet durant les darreres setmanes noves accions destinades a potenciar l’estratègia del centre vinculada a la seguretat dels pacients, entre les quals destaca una simulació consistent a detectar incidents de seguretat dins del box d’un pacient. En concret, calia descobrir vuit paranys relacionats amb la identificació del pacient, la medicació, els dispositius o la transmissió de la informació entre els professionals. D’aquesta manera, s’introdueixen dinàmiques de joc en un entorn professional per potenciar la prevenció activa d’incidents i la cultura de seguretat dels pacients.

La iniciativa va anar acompanyada per tres sessions formatives sobre aspectes com són la prescripció oral, i s’ha completat amb l’elaboració d’un formulari amb 12 preguntes que té com a finalitat detectar aquelles dificultats que hagin sorgit durant la pràctica assistencial diària dels professionals de l’àrea. Les dades que es recullin durant els propers tres mesos serviran, posteriorment, per fer una avaluació.

Aquestes actuacions s’han inclòs dins del programa ’12 mesos, 12 reptes’, impulsat durant aquest 2024 a l’Àrea de Neonatologia del Trueta i que el passat setembre va centrar la temàtica en la seguretat dels pacients, aprofitant que és durant aquest mes quan se’n celebra el Dia Mundial (17 de setembre). Com a novetat, a les reunions formatives s’hi va afegir l’esmentada simulació, que va permetre posar en pràctica la capacitat de detecció d’incidents de seguretat dins del box d’un pacient neonatal prematur. Per accedir-hi, primer calia respondre de manera correcta cinc preguntes sobre conceptes generals vinculats a la seguretat dels pacients i, una vegada dins del box, es passava a revisar l’espai per tal de detectar els vuit paranys que s’hi havien posat. L’activitat es va dur a terme en grups de tres professionals sanitaris, procurant que cada grup estigués format per un professional de medicina, un d’infermeria i un tècnic o tècnica de cures auxiliars d’infermeria (TCAI). Precisament, mitjançant aquesta diversitat de perfils es buscava ampliar l’agilitat en la detecció dels paranys pel fet que aquests incidien en processos i responsabilitats diverses.

Prop de 60 professionals van participar en aquesta activitat, proposada com un joc d’escapada (escape room), que ha volgut traslladar dins de l’entorn laboral mecanismes de joc, amb els quals es milloren la motivació i els resultats de l’activitat a la qual s’apliquen. La iniciativa ha estat gestionada per un dels grups de treball de la Comissió de Seguretat dels Pacients del Trueta, que té com a principal funció la de garantir la seguretat i la qualitat dels serveis assistencials. Aquest grup també ha estat l’encarregat d’elaborar un formulari que, a partir de 12 preguntes, vol detectar quines són les dificultats relacionades amb la seguretat dels pacients amb les quals es troben els professionals en la seva feina diària. El formulari es passa diàriament coincidint amb el canvi de torn i, a partir de les respostes que es recullin durant tres mesos, s’obrirà un procés per avaluar els resultats.

Precisament, una de les funcions de la Comissió de Seguretat dels Pacients del Trueta és la de recopilar i analitzar dades que permetin establir estratègies i protocols per prevenir esdeveniments que puguin desembocar en errors clínics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.