Salut

Analitzaran la salut de 24.000 veïns per determinar l’origen de les malalties comunes

L’estudi, en què participen 200.000 persones de tot l’Estat, s’allargarà durant 20 anys

L’estudi Cohort Impacta, una recerca d’abast estatal en la qual s’analitza la salut de 200.000 participants durant 20 anys per poder determinar l’origen de les malalties comunes, ha reclutat 24.000 persones a Catalunya. 4.000 d’elles són veïns del barri de la Florida, a l’Hospitalet, i també s’analitzarà l’estat de salut de residents al Baix Francolí, el Delta de l’Ebre, Manresa, Sant Fost de Campsentelles, Santa Maria de Martorelles i Martorelles.

Aquest matí s’ha presentat el projecte a la Florida, un barri que s’ha escollit pel seu caràcter metropolità, tant per la diversitat de població en relació als orígens com per l’entorn socioeconòmic. Les 4.000 persones, amb edats compreses entre els 16 i els 79 anys, han estat preseleccionades pel seu centre d’atenció primària (CAP) i si accepten participar, cada cinc anys els faran un seguiment mèdic específic per poder avaluar sistemàticament les dades amb una visió conjunta a nivell del barri però també en comparació amb altres territoris analitzats. Amb els resultats, els investigadors confien poder impulsar solucions mèdiques més precises.

Les proves es realitzaran al mateix CAP, i consistiran, enter altres, en un electrocardiograma, controls de pressió arterial, una antropometria i proves auditives, entre altres. També analítiques diverses de sang, orina, ungles i contaminants per saber quin és el seu estat de salut, així com diversos qüestionaris sobre estil de vida i nutrició. Cada cinc anys, es repetiran les proves per poder fer-ne seguiment fins arribar a les dues dècades.

La coordinadora d’Impacta a Catalunya, Marina Esquerrà, ha destacat que “com a persona t’emportes una revisió exhaustiva que el sistema públic no et pot proporcionar sovint degut a la seva sobrecàrrega, i alhora estàs aportant un granet de sorra per a la medicina del futur”. Esquerrà ha afegit que la comparació de dades pot permetre identificar particularitats de cada territori en la manifestació de patologies “i contribuir a desenvolupar medicina precisa i preventiva”. La voluntat és seguir l’estat de salut dels participants, tinguin o no malalties, per tenir un historial que permeti als investigadors retrocedir i veure si hi ha biomarcadors que puguin indicar si una malaltia es pot prevenir o detectar precoçment.

El director de l’Institut Jordi Gol, Josep Besora, ha definit l’estudi com un “gran banc de proves” i ressalta que existeixen experiències similars als Estats Units, Anglaterra I França, els quals “donen informació de primera línia”. La intenció dels investigadors és obtenir resultats periòdicament, sense necessitat d’esperar al 2044.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia