Societat

GIRONA

Denuncien Salellas i Font a Antifrau, que no hi veu delicte

L’Oficina Antifrau de Catalunya ha instat l’Ajuntament de Girona a través d’un requeriment a corregir la gestió del personal municipal. Antifrau va rebre una denúncia el divendres 27 de setembre contra l’alcalde, Lluc Salellas, i el regidor de Recursos Humans i Atenció a la Ciutadania, Sergi Font –tots dos de Guanyem–. Antifrau descarta que en el conflicte amb els treballadors hi hagi irregularitats o s’hagi comès un delicte, però demana al consistori que resolgui la situació.

La denúncia a Antifrau té a veure amb l’incompliment de l’acord del 2019 per la valoració dels llocs de treball (VLT) del personal de l’Ajuntament i un recent informe del secretari municipal. Aquell acord entre sindicats i l’equip de govern a la taula de negociació s’havia de complir en vuit anys, però no ha impedit que al juny del 2023 –quan Guanyem va entrar a governar en un pacte amb Junts i ERC– hi haguessin 130 demandes de treballadors als jutjats. El 27 d’abril passat les sentències contràries al consistori per les reclamacions del personal pujaven a 1,2 milions.

L’Oficina Antifrau, que ha descartat investigar els fets d’ofici, avaluarà d’aquí a un temps quines mesures ha pres l’Ajuntament a l’hora de resoldre la situació denunciada.

L’escrit de denúncia va arribar a l’Oficina Antifrau, a Barcelona, l’endemà de l’informe del secretari municipal. El funcionari de l’Estat avalava el futur acord de ple per tal de pagar 151.773,18 euros a sis treballadors que cobraven menys que altres companys i evitar el litigi judicial.

En l’informe, del 26 de setembre, però, el secretari afirmava que la gestió “comportarà un perjudici molt greu a la corporació municipal derivat d’un comportament negligent greu”. El funcionari xifrava en més de 337.000 euros els diners a pagar en interessos de demora i altres recàrrecs a tots els treballadors a qui s’havia reconegut la desigualtat retributiva.

Amb poc fonament

L’equip de govern ha reaccionat amb tranquil·litat al requeriment d’Antifrau perquè sosté que la denúncia té poc fonament. Fonts municipals assenyalen que l’escrit és molt breu i sense signatura. Justament destaquen que en el darrer ple els grups van aprovar el reglament que regularà el canal intern d’informació amb el qual els treballadors de la corporació podran denunciar casos que considerin que són frau o corrupció.

“Millor que fa un any”

L’equip de govern ha fet propostes per millorar la situació del personal aquest mandat, destaca el mateix Salellas. “S’hi ha bolcat i la situació avui és millor que fa un any”, explica l’alcalde en declaracions fetes dilluns a aquest diari.

Per la gestió del personal i les diferències de sou entre treballadors, el PSC, el PP i Vox han demanat que Font dimiteixi o que Salellas el faci fora. El batlle, però, ha defensat la gestió de l’àrea de personal i en el darrer ple fins i tot va protegir Font. Que parlés l’alcalde i no el regidor va ser una decisió consensuada entre els tres socis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia