Administracions

La gestora cultural Carmen Zapata és nomenada ‘alcaldessa’ de nit

L’Ajuntament crea un nou model per harmonitzar l’economia de la nit i el dret al descans

L’Ajuntament de Barcelona ha nomenat Carmen Zapata com a comissionada de la nit, una figura de nova creació que ha de vetllar per harmonitzar l’economia de la nit i el dret al descans. Zapata no tindrà atribucions en seguretat. ”No és la meva competència patrullar”, ha assenyalat la comissionada. Les patronals de l’oci nocturn han aplaudit el nomenament.

Segons fonts municipals, es crea per primera vegada a l’Estat –sí que hi ha referents a 50 ciutats estrangeres– un model de governança nocturna amb l’objectiu de coordinar i representar les iniciatives en l’àmbit nocturn i facilitar el diàleg entre els diferents actors implicats. La comissionada haurà de donar un major impuls a les polítiques municipals vinculades a la vida nocturn i potenciar la convivència. La posada en marxa d’un òrgan de governança nocturna és una de les accions acordades en el Pla d’Acció sorgit de la Taula Ciutadana per una Nit Cívica i Segura. Aquesta taula, formada per 820 agents i entitats, es va posar en marxa el 2021 per abordar des d’una perspectiva integral les activitats nocturnes a la ciutat.

Zapata ha explicat que la seva voluntat és “escoltar els sectors interessats en la vida nocturna a la ciutat i mirar de conciliar” els interessos de veïns, restauració i oci, comerç nocturn, cultura, associacions juvenils i serveis de seguretat i prevenció. El tinent d’alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, ha afirmat que “una de les virtuts del nou model de governança és compaginar interessos legítims que de vegades poden xocar” i s’ha mostrat satisfet d’haver trobat una persona que confia que pot fer-ho. El tinent d’alcalde ha destacat la llarga trajectòria de la nova comissionada i ha assenyalat que les responsabilitats que ha assumit fins ara l’avalen com una tria “d’èxit”.

La trajectòria professional de Carmen Zapata destaca per la defensa de la tasca cultural de les sales de música, de la igualtat de gènere i la diversitat. Aquest perfil ha estat elogiat per les principals patronals de l’oci nocturn, Fecalon i Fecasarm, que aplaudeixen que conegui el sector. Esperen que la nova figura serveixi per millorar les condicions dels locals i la convivència nocturna amb la ciutadania. Consideren que era una figura necessària, que existeix en altres ciutats i que té un to conciliador.

També li recorden els reptes pendents. Fernando Martínez, secretari general de Fecalon, en destaca l’anàlisi de la situació actual de l’oci nocturn a Barcelona, l’execució d’un pla especial per a les activitats del sector i el desenvolupament d’iniciatives pendents per millorar la convivència i potenciar l’oci nocturn responsable. Joaquim Boadas, representant de Fecasarm, confia que l’objectiu principal d’aquesta figura “es compleixi i serveixi per protegir i preservar els locals del sector de l’oci nocturn, planificar per obrir-ne de nous, salvar llocs de treball i evitar tancaments i millorar la seguretat amb mesures eficients”. També la convivència nocturna a la ciutat amb mesures que tinguin en compte els interessos globals de la ciutat i de tothom ”i no només els d’una part”.

L’alcalde, Jaume Collboni, ha signat també el decret que posa en marxa el Consell de la Nit de Barcelona, un òrgan de participació amb representació d’entitats ciutadanes, associacions professionals, grups polítics municipals, àrees de l’Ajuntament i altres institucions i administracions. L’objectiu és fomentar el diàleg dels diferents sectors, rebre informes periòdics sobre el pla d’acció sorgit de la Taula per una Nit Cívica i Segura i identificar reptes i oportunitats per a la vida nocturna de la ciutat, entre altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.