Societat

Un estudi conclou que el 48,5% de la població de la Garrotxa enquestada presenta solitud moderada o forta

Un estudi de la Fundació Hospital d’Olot conclou que el 48,5% de la població de la Garrotxa enquestada presenta solitud moderada o forta. Ahir a la tarda es van presentar els resultats de l’estudi fet a la comarca per saber i conèixer com se senten els garrotxins i garrotxines. Concretament, l’estudi té per objectiu determinar la prevalença i els factors associats a la soledat a la Garrotxa en la població de més de 10 anys.

Conclou que el 48,5% de la població de la Garrotxa enquestada presenta solitud moderada o forta, amb major prevalença en les franges de 15-30 i de 85 i més anys. El sentiment de soledat s’associa significativament amb les persones no autòctones, nivell socioeconòmic baix, amb un nivell de dependència alt i un baix benestar emocional. Per a la resta de variables analitzades (gènere, viure sol, etc.) no s’han trobat diferències estadísticament significatives.

Es van recollir respostes dels 21 municipis de la comarca mitjançant enquestes distribuïdes en línia, que es van complementar amb enquestes presencials entre el 19 de febrer i el 16 d’abril d’aquest 2024 a diverses localitats i equipaments municipals. El qüestionari va incloure escales validades de soledat (l’escala de Jong Gierveld i l’escala TIL), així com escales de benestar emocional i suport social entre altres.

Un cop coneguts els resultats, la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa preveu continuar amb la mateixa línia de treball per sensibilitzar els municipis i la població en general i implementar de manera progressiva intervencions adreçades a combatre el problema de solitud no desitjada, especialment en els col·lectius més afectats.

Van assistir a la presentació més de cinquanta persones, va fer-se ahir a la sala d’actes de l’Hospital d’Olot i va anar a càrrec, principalment, de Laura Coll-Planas, professora de la UVic-UCC i doctora en Salut Pública, i Jaume March, també professor de la UVic-UCC i doctor en Innovació I+D. Durant la sessió també es va presentar breument el documental Erèmia, soledats compartides en el món rural que es projectarà als Cinemes Olot dimarts 29 d’octubre a les 18.30 h. Es tracta d’una projecció que forma part del projecte i que ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de la Vall d’en Bas, la productora audiovisual Càmeres i Acció, els professionals de l’ABS de la Vall d’en Bas-Hostoles i 17 persones d’entre 17 i 86 anys vinculades a la Vall, que han compartit les seves vivències i maneres d’afrontar la soledat no volguda.

“La soledat és un fenomen complex causat i influenciat per múltiples factors individuals, relacionals, comunitaris i culturals. Quan la soledat comporta molestar pot ser a la vegada adaptativa i ajudar-nos a fer canvis per millorar la qualitat de les nostres relacions; en canvi, la soledat és severa o prolongada en el temps, pot afectar a la salut física i mental i, sobretot, implicar una pèrdua de sentit de la vida”, aquesta és una de les conclusions que va explicar ahir Laura Coll-Planas durant la seva intervenció.

Des dels CAP de la Fundació hi ha la voluntat de generar i reforçar accions per prevenir la soledat no volguda i acompanyar les persones que la senten. És per això, que, conjuntament amb ajuntaments, com el de la Vall d’en Bas; el CASG, o entitats com Creu Roja La Garrotxa, Càritas Garrotxa i el Casal de Gent Gran de Sant Esteve d’en Bas s’estan duent a terme accions amb i per a la població, com les passejades saludables, el voluntariat de proximitat, els tallers vinculats al documental o l’inici del projecte Radars, que té com a objectiu reforçar el suport veïnal i de poble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia