Ciència

Postfotografia: la nova creativitat amb IA

Ariadna Arnés explora les possibilitats de la IA en la creació d’imatges i defensa els drets d’autor

Ari­adna Arnés, fotògrafa i edi­tora nas­cuda a Bar­ce­lona el 1976, ha obert nous camins en el món de la imatge gràcies a la IA. Amb una tra­jectòria pro­fes­si­o­nal de més de 25 anys, s’ha immers en l’ explo­ració de la cre­ació d’imat­ges gene­ra­des per IA , dis­ci­plina que prac­tica des de fa dos anys i que pre­fe­reix ano­me­nar “sin­to­gra­fia”.

“La IA em per­met gene­rar imat­ges a par­tir de només una idea”, explica Arnés, qui veu aquesta eina com una opor­tu­ni­tat per expe­ri­men­tar i ampliar les pos­si­bi­li­tats cre­a­ti­ves. Aquesta nova forma de cre­ació li per­met jugar amb ele­ments impos­si­bles o basats en som­nis, i ha esde­vin­gut una extensió natu­ral de la seva tasca com a fotògrafa. Per a Arnés, la IA no és una amenaça per a la foto­gra­fia tra­di­ci­o­nal, sinó una eina que pot enri­quir el procés cre­a­tiu: “Crec que la foto­gra­fia clàssica es reva­lo­rarà, perquè apre­ciem cada cop més la veri­tat i les coses reals.”

Arnés uti­litza eines com Mid­jour­ney per gene­rar les seves imat­ges, un procés que sovint reque­reix diver­ses pro­ves per ajus­tar la llum, els tons i els per­so­nat­ges fins a arri­bar al resul­tat desit­jat. Aquests últims anys ha notat un crei­xent interès per les imat­ges cre­a­des amb IA, espe­ci­al­ment en el món de la foto­gra­fia pel que fa als drets d’autor, així com en altres sec­tors cre­a­tius. Tot i que de moment no uti­litza la IA com a eina pro­fes­si­o­nal prin­ci­pal, Arnés sí que ha rebut encàrrecs pun­tu­als i ha par­ti­ci­pat en nom­bro­ses tau­les rodo­nes i tallers sobre la matèria.

Sobre les crítiques que rep aquesta nova dis­ci­plina per part dels fotògrafs més tra­di­ci­o­nals, Arnés és con­tun­dent: “Mol­tes de les pors venen del des­co­nei­xe­ment. Reco­mano pro­var-ho abans de rebut­jar-ho. La foto­gra­fia també pot evo­lu­ci­o­nar com altres dis­ci­pli­nes, i la IA ofe­reix un món de pos­si­bi­li­tats.” A més, asse­gura que, mal­grat les difi­cul­tats que sec­tors com la foto­gra­fia il·lus­tra­tiva poden tenir, els fotògrafs sem­pre han tro­bat la manera de rein­ven­tar-se.

Segons Arnés, l’eti­queta “post­fo­to­gra­fia” ja exis­tia abans de la IA, però les imat­ges cre­a­des amb IA han revi­ta­lit­zat aquest terme. La post­fo­to­gra­fia es carac­te­ritza per mos­trar una rea­li­tat alte­rada, sovint onírica o impos­si­ble, que encaixa per­fec­ta­ment en una soci­e­tat que “inventa vides a les xar­xes soci­als i uti­litza fil­tres per crear ver­si­ons irre­als de si mateixa”, comenta Arnés.

Sintografia
Ariadna Arnés (Barcelona, 1976) és una fotògrafa i editora amb més de 25 anys d’experiència. Actualment, explora la creació d’imatges amb IA, o sintografia, en projectes personals.
Drets d’autor
Arnés reivindica que les creacions fetes amb IA haurien de ser protegides com qualsevol altra obra creativa. “Dir que les creacions generades per IA no tenen drets d’autor és com dir que les fotografies les fan les càmeres, no els fotògrafs”, argumenta. Aquest és un tema que preocupa la fotògrafa, especialment en un context on la tecnologia avança més ràpidament que les lleis. Arnés defensa la necessitat de crear una legislació clara i adequada que protegeixi els creadors i garanteixi un ús ètic i transparent de la IA.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.