Infraestructures i serveis

La taxa metropolitana de tractament de residus s’apuja un 10% de mitjana

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha incrementat la taxa de tractament de residus un 10% de mitjana de cara al 2025. Per al 71% dels usuaris domèstics, això suposa un increment màxim anual d’uns 6 euros. En el cas dels comerços, en l 82% dels casos, l’augment es tradueix en un rebut anual d’entre 19 i 29 euros més car. En xifres absolutes això significa un augment mig dels rebuts d’entre 2,72 i 6,02 euros anuals per a la majoria de les llars.

L’AMB justifica l’increment d’aquesta taxa perquè fins ara no arribava a cobrir el cost del servei, calculat en uns 200 milions d’euros anuals. Actualment, el dèficit és d’uns 15 milions. L’AMB també apunta que a mesura que millorin els índexs de la recollida selectiva la taxa “s’adaptarà”.

Actualment, a l’àrea metropolitana de Barcelona es generen 1,4 milions de tones de residus cada any, de les quals unes 600.000 tones es recullen selectivament i prop de 900.000 a través dels contenidors de resta que es porten a valoritzar als ecoparcs.

D’al tra banda, l’ens ha congelat el tribut metropolità per al 2025, que manté el tipus impositiu en el 0,2%. Aquest impost és un recàrrec sobre l’impost de béns immobles (IBI) que els contribuents dels 36 municipis de l’àrea metropolitana ja paguen als respectius ajuntaments i que representa la principal fonts d’ingressos directes de l’ens supramunicipal, uns 130 milions d’euros anuals.

El tribut metropolità, moltes vegades qüestionat, és un impost genuí de l’AMB que l’ens supramunicipal justifica per poder finançar infraestructures “que garanteix la cohesió social i la reducció de les desigualtats a la metròpolis de Barcelona”. L’impost està congelat des de 2023 i representa un recàrrec del 0,2% sobre l’IBI.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.