Societat

Campanya per tornar les imatges de Santa Sabina i Sant Valentí a l’església de Sant Esteve

L’Associació Cultural d’Amics de Sant Esteve i del Santuari del Tura ha impulsat la restitució de les imatges originals de l’església de Sant Esteve d’Olot, després de les obres de consolidació i millora de la façana aquest estiu, segons informa l’ACN. Seguint les indicacions dels experts, s’ha apostat per recuperar-les a través de rèpliques d’artistes locals. Al juliol, ja s’hi va col·locar la figura del patró i ara s’hi vol afegir la de Santa Sabina i, més endavant, s’hi retornarà també Sant Valentí, gràcies a un acord amb la família de l’autor de l’escultura, Modest Fluvià. En aquest sentit, per a recaptar els 24.000 euros que calculen que costarà crear i instal·lar cada escultura, s’organitzaran diverses activitats.

L’església de Sant Esteve d’Olot va poder recuperar el juliol passat la imatge principal de la façana: la del seu patró, que es va construir a partir d’una escultura de fang i en miniatura de l’artista Joan Ferrés Curós. La fita va ser possible gràcies a la recollida de donatius. Ara, veient la bona resposta de la iniciativa i amb la voluntat de restituir el patrimoni cultural de la façana de l’església de Sant Esteve, l’Associació Cultural d’Amics de Sant Esteve i del Santuari del Tura d’Olot ha començat a treballar en la recollida de més fons per recuperar les imatges dels copatrons de la ciutat.

Santa Sabina, la segona en tornar a Sant Esteve

Membres de la parròquia, de la delegació de Patrimoni del Bisbat de Girona, del Museu Comarcal de la Garrotxa, del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat, a més d’historiadors i arquitectes han fet possible aquesta iniciativa que parteix d’una extensa anàlisi d’investigació històrica i arquitectònica, que ha permès determinar que era impossible reproduir les figures originals.

Seguint les indicacions dels experts, s’ha apostat per recuperar-les a través de rèpliques d’artistes locals que disposessin d’una trajectòria professional reputada i que haguessin treballat anteriorment amb l’art figuratiu. Es va determinar que cada figura es realitzaria a partir de les imatges o motlles realitzats per escultors locals desapareguts.

La imatge de Santa Sabina es farà a partir d’un motlle original de Manel Traiter Figueras (1908-1996), escultor del taller d’imatgeria religiosa de l’Art Cristià, que s’encarregarà de la seva realització. L’original forma part de la propietat del taller que ha accedit a cedir la imatge per garantir la seva excepcionalitat. En el cas de Sant Valentí, s’ha arribat a un acord amb la família de l’autor de l’obra escultòrica: Modest Fluvià Aiguabella (1925-2015).

Recollida de fons

L’entitat ha fet els primers contactes amb empreses i entitats per tal de sumar esforços en aquesta nova campanya de recollida de fons. En aquest sentit, s’han previst diferents activitats per tal de recollir els fons necessaris per fer possible les dues figures que es van destruir de la façana de Sant Esteve l’any 1936.

La primera de les activitats programades serà una conferència que anirà a càrrec de Pere Rovira, conservador del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya. Tindrà lloc el dissabte 30 de novembre a les 19 h al Santuari del Tura i portarà per títol ‘Del deteriorament a la conservació: La complexitat de la conservació-restauració de la façana principal de l’església de sant Esteve d’Olot. La desglossa d’un projecte referent a Catalunya’. D’entrada gratuïta, tothom qui vulgui podrà fer aportacions per Santa Sabina.

Els pròxims mesos s’anunciaran noves activitats per a la campanya de restitució de les imatges de la façana de l’Església de Sant Esteve d’Olot. La creació i instal·lació de cada escultura té un cost d’uns 24.000 euros. Per col·laborar-hi, es pot participar de les activitats que s’aniran organitzant o fer un donatiu a través de l’Església de Sant Esteve o als comptes corrents a les entitats bancàries que s’han obert amb aquesta finalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.