Salut
Un pas més enllà de les mascaretes
Gairebé ho hem oblidat, però no fa pas tant que les mascaretes eren part indispensable del nostre dia a dia i anaven tan buscades que la gent se’n feia de casolanes. Aquella crisi del SARS-CoV-2 va empènyer un grup d’emprenedors catalans a impulsar el disseny i la fabricació d’un nou dispositiu de protecció respiratòria i, quatre anys després, el resultat és Clyype. Aquest nou giny vol convertir-se en una solució integral per protegir els professionals sanitaris (però també d’altres sectors exposats com ara treballadors de laboratoris, veterinaris i ramaders) garantint una capacitat de filtració de l’aire del 99,8%, és a dir 40 vegades superior a la d’una mascareta estàndard FFP2 ben col·locada.
Clyype ha estat dissenyat i desenvolupat de manera íntegra a Catalunya per Werlax Invest, amb l’ajuda del centre tecnològic Eurecat i la col·laboració de l’hospital Clínic i de la Mútua de Terrassa. Com es va destacar ara fa uns dies en la seva presentació oficial, el coronavirus va demostrar que la Unió Europea havia pagat car el fet d’haver abandonat la fabricació de productes bàsics vinculats amb la protecció de la salut. Aquesta iniciativa vol compensar aquest error dotant la UE d’autonomia per tractar malalties víriques amb una alternativa molt més segura i alhora còmoda amb relació als equips de protecció actuals.
Una de les principals característiques del nou giny és que allarga la vida útil amb relació als equips d’un sol ús, perquè es pot rentar, desinfectar i reutilitzar múltiples vegades. A banda de la sostenibilitat, un altre dels avantatges d’aquest nou invent amb forma de casc és la bidireccionalitat: filtra els aerosols de l’aire inhalat i també de l’exhalat.
Però un dels pilars fundacionals del seu disseny és la comoditat d’ús. Clyype s’ha concebut com un producte “tot en un” que ofereix una cobertura completa del cap, evitant la incomoditat que suposa la combinació de diversos elements. En ser lleuger, sense tubs i amb un disseny ergonòmic, aquesta protecció no limita els moviments i evita que la pell de la cara de l’usuari entri en contacte amb qualsevol element, prevenint la problemàtica de les al·lèrgies o reaccions a l’ús intensiu.
Sempre segons els seus impulsors, aquest dispositiu garanteix una renovació constant de l’aire amb una respiració natural, i és compatible amb l’ús d’ulleres. A més, el flux d’aire i el sistema de filtres eviten que s’enteli, garantint una visió correcta en tot moment i facilitant la comunicació amb persones amb dificultats auditives. Segons explica el CEO de Clyype, Joan Molina, la companyia està actualment arribant a acords de distribució i obrint el mercat internacional.