Infraestructures i serveis

Desplegament sense precedent

Sánchez destina a València un contingent d’emergència institucional mai mobilitzat “en temps de pau”

Mazón defensa la seva gestió de la crisi però hi afegeix ara set ministres, i quatre dies després

El balanç de morts se situa en 210 enmig de la creixent indignació i la desfermada solidaritat ciutadana

Els presidents espanyol i valencià competeixen a l’hora de mobilitzar més gent i mitjans

La gestió de la tragèdia del País Valencià pren caràcter d’Estat. Els governs espa­nyol i del País Valencià s’apres­sen ara a abo­car-hi els màxims esforços ins­ti­tu­ci­o­nals en l’equip d’emergència i en les mesu­res de recu­pe­ració, qua­tre dies després de l’avin­guda mor­tal dels tor­rents i la pluja. El balanç ofi­cial de vícti­mes mor­tals es va situar ahir en 210. El nom­bre de des­a­pa­re­guts segueix sense con­fir­mar-se.

Els equips de res­cat i neteja comen­cen a acce­dir als 69 muni­ci­pis afec­tats, tenint en compte que s’hi ha res­ta­blert l’accés per car­re­tera, tot i que res­trin­git a l’ope­ració de res­cats, en tots ells. Segons el govern del País Valencià, a tots els nuclis habi­tats es dis­posa d’atenció sanitària fixa o d’emergència. El 95% dels muni­ci­pis afec­tats per la dana dis­po­sen de llum i aigua pota­ble. Però la represa avança a una velo­ci­tat menor que la indig­nació ciu­ta­dana i dels matei­xos volun­ta­ris que, tant a València com a la resta de l’Estat, s’enut­gen pel retard a l’hora d’afron­tar la desgràcia i per la des­co­or­di­nació.

Pedro Sánchez va com­parèixer ahir per pri­mer cop en la crisi adme­tent les “carències greus” de l’ope­ració. Avançava que hi dobla­ria els mili­tars des­ti­nats, que suma­ran avui ja deu mil efec­tius, i cinc mil poli­cies més, fins als set mil agents. “La mobi­lit­zació més gran mai rea­lit­zada a l’Estat en temps de pau.” Sánchez és cons­ci­ent que encara no és el moment de “dema­nar res­pon­sa­bi­li­tats. Ja hi haurà temps”, feia cos­tat a la cri­ti­cada Gene­ra­li­tat Valen­ci­ana i el seu pre­si­dent, Car­los Mazón. En l’ope­ració per atu­rar el referèndum de l’1-O, per exem­ple, l’Estat va des­ple­gar 4.500 agents a Cata­lu­nya.

L’oferta de màxima col·labo­ració i de des­ti­nar-hi els fons i el des­ple­ga­ment que faci falta va ser­vir a Mazón per recla­mar la impli­cació de fins a set minis­tres en l’ope­ració d’emergència i de recu­pe­ració de l’acti­vi­tat i com­pen­sació a les vícti­mes. En una com­pa­rei­xença que va retar­dar qua­tre hores, el pre­si­dent valencià no va refe­rir-se en cap cas a les vícti­mes i va optar per defen­sar la seva gestió, recor­dant que per poder ini­ciar les tas­ques de recerca de vícti­mes calia abans “con­di­ci­o­nar els acces­sos”. En un lamen­ta­ble joc de parau­les va bate­jar l’acció con­junta entre con­se­lle­ries i minis­te­ris d’equips “d’inter­venció imme­di­ata” en els àmbits sani­tari, d’habi­tatge, infra­es­truc­tu­res o segu­re­tat, per exem­ple. Per aca­bar-ho d’ado­bar, el pre­si­dent valencià va des­a­fiar el govern esta­tal a “estar a l’altura” de la “tragèdia més gran regis­trada a l’Estat”. Cap dels dos pre­si­dents, ni tam­poc el minis­tre de l’Inte­rior, Fer­nando Grande-Mar­laska, va fer cap referència al nombrós grup de per­so­nes encara des­a­pa­re­gu­des. El minis­tre sí que va garan­tir a Mazón el total suport al govern valencià, tant en la fase d’emergència com en l’habi­li­tació de mesu­res de pro­tecció dels llocs de tre­ball i nego­cis, com les que es van adop­tar per la pandèmia.

Es tem que les xifres de morts puguin dis­pa­rar-se en acce­dir a algun gran apar­ca­ment sub­ter­rani, com el del cen­tre comer­cial de Bonaire, al qual encara només hi poden acce­dir els sub­ma­ri­nis­tes. Sí que ahir van xifrar en 325.000 el nom­bre d’afec­tats en gene­ral, i 4.000 comerços des­tros­sats. Mazón va adme­tre ahir el “risc d’epidèmia” per l’acu­mu­lació d’aigua en alguns bar­ris. La salu­bri­tat obliga ja a gene­ra­lit­zar l’ús de la mas­ca­reta entre els qui tre­ba­llen en la neteja. Pel que fa a la pre­o­cu­pació afe­gida de la segu­re­tat, ja hi ha un cen­te­nar de detin­guts per pillatge apro­fi­tant la vul­ne­ra­bi­li­tat dels comerços.

Enmig de tanta tragèdia i gestió de l’adver­si­tat, els bom­bers van res­ca­tar ahir a Benetússer una dona que feia tres dies que estava atra­pada a dins del seu vehi­cle. El cotxe li havia que­dat blo­que­jat i aixa­fat per altres vehi­cles en un pas soter­rani, però alhora l’havia pro­te­git encap­su­lada. Al seu cos­tat, una fami­liar que l’acom­pa­nyava, morta.

La rea­li­tat, però, és que la Ciu­tat de la Justícia de València acu­mula dos cen­te­nars de cadàvers i que només una sisena part dels cos­sos han estat iden­ti­fi­cats i se’n tra­mita la cerimònia fúnebre.

Catalunya, cap a la normalitat

La consellera d’Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon, preveia ahir que avui ja podrien funcionar les línies de rodalies R14 (de Barcelona a Lleida passant per Tarragona i Reus), R15 (de Barcelona a Riba-roja d’Ebre), R16 (de Tarragona a Tortosa) i R17 (de Tarragona a Salou-Port Aventura) afectades pels aiguats. La circulació ferroviària entre Barcelona i València, per cert, ja es va restablir en part ahir, dissabte, amb alguns, pocs, trens Avant, segons van informar Adif i Renfe. Parlon va dir en una compareixença després de la reunió del comitè de seguiment de la dana que la previsió és que el pla Inuncat es mantingui avui en alerta, sobretot a les comarques del Montsià, la Terra Alta, la Ribera d’Ebre i el Baix Ebre, i que dilluns “probablement” pugui passar a prealerta, si bé s’espera que continuï plovent. La consellera va demanar extremar les precaucions, sobretot coincidint amb l’operació de tornada del cap de setmana de Tots Sants, i va indicar que s’han anat recuperant les incidències en carreteres i s’està revisant l’estat de les escoles de les Terres de l’Ebre. Protecció Civil va haver d’activar ahir un nou missatge als mòbils dels ciutadans de les Terres de l’Ebre per la previsió de pluges continuades i puntualment torrencials a la zona i va demanar a la població que es mogués el mínim possible. El Servei Català de Trànsit va comunicar que la carretera TV-3454 segueix tallada a Deltebre per aigua i també la BP-1103 entre Monistrol de Montserrat i el Bruc per esllavissament de terra, per la qual cosa el trànsit s’està desviant per la BP-1121.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.