Societat

ELS EFECTES DE LA DANA

Les autoritats se’n van, la solidaritat es queda

Paiporta continua la ingent feina de neteja que té al davant i gira full de la visita ‘fake’ del rei, Sánchez i Mazón

Indignats per la descoordinació en tot l’episodi, els veïns emparen la mala rebuda però en reproven l’agressivitat

Baixa el voluntariat mobilitzat en ser dia laborable, si bé es compensa en suspendre classes la universitat

“Avui sí que veniu, eh? Ja era hora!” L’Óscar està enfa­dat, i així ho fa saber a crits al nodrit regi­ment de mili­tars que, ben com­pas­sats, tre­uen metres i metres de fang del car­rer on viu a Pai­porta. I és cert que avui es veuen molts com­po­nents de l’exèrcit tre­ba­llant pel cen­tre, pot­ser perquè també es veuen menys volun­ta­ris, que, tot i que n’hi con­ti­nua havent a cabas­sos, s’han reduït molt en trac­tar-se d’un dia labo­ra­ble. En tot cas, la ciu­tat encara es troba en estat de xoc per la riuada que dimarts pas­sat la va arra­sar del tot. “Pai­porta ja no té res de tres metres en avall, tot s’ha per­dut”, cer­ti­fica l’home. No és casual, així, per les des­co­mu­nals afec­ta­ci­ons pati­des que la situen al bell mig de la zona zero, que la vigília fos tri­ada pel rei Felip VI, el pre­si­dent espa­nyol, Pedro Sánchez –que de seguida se’n va esbor­rar, això sí–, i el valencià, Car­los Mazón, per fer-hi una visita de la qual van haver de sor­tir cames aju­deu-me, rebent tot tipus d’insults, retrets i fins i tot impac­tes de tros­sos de fang. A Sánchez, de fet, li van tren­car el vidre poste­rior del cotxe. “No els van aplau­dir i és el que es merei­xen, en qual­se­vol poble els rebran igual”, s’enerva l’Óscar, que està espe­ci­al­ment indig­nat perquè al matí la poli­cia va pro­hi­bir l’accés al poble a volun­ta­ris que venien a aju­dar sim­ple­ment per motius de segu­re­tat de les auto­ri­tats. “No té lògica, és una pena”, observa, men­tre també lamenta la manca de coor­di­nació entre admi­nis­tra­ci­ons en tot l’epi­sodi, en els avi­sos i en les tas­ques d’auxili, per motius que con­si­dera polítics, ja que si hi ha vides en joc “és igual ser blaus que ver­mells”. “Fins i tot entre els veïns mateix hi ha dis­cus­si­ons, la gent està molt ner­vi­osa perquè ho ha per­dut tot, quan això se sabia i les vícti­mes es podien haver evi­tat”, clama.

La de l’Óscar és segu­ra­ment de les veus més indig­na­des, però en gene­ral –entre la gent que en vol par­lar, perquè n’hi ha que s’esti­men més no fer-ho– no va agra­dar la visita. I no sorprèn que anés com va anar. Ja al matí, aquest era el motiu de con­versa entre molts volun­ta­ris que tor­na­ven a pro­ta­go­nit­zar un par­ti­cu­lar via­cru­cis a peu des de València fins a l’altre cos­tat del Túria, a les ciu­tats devas­ta­des de l’Horta Sud. Força menys que en els tres dies fes­tius pre­ce­dents, si bé el fet que el govern valencià sus­pengués avui l’edu­cació primària i secundària ha pro­vo­cat que un grup de pro­fes­so­res de València i Xiri­ve­lla, que els dies ante­ri­ors ja havien aju­dat en altres pobles, s’hagin arri­bat a Pai­porta. “Era inne­ces­sari que vin­gues­sin, se la juga­ven perquè podia ser vist com una pro­vo­cació”, ana­lit­zen sobre la visita. Menys con­des­cen­dents encara són l’Enri­que i el Fer­nando, dos bes­sons de la Vall d’Albaida que estu­dien a València, als qui han suspès les clas­ses tota la set­mana per decret de les uni­ver­si­tats. “A casa no hi fem res”, jus­ti­fi­quen, ras i curt, per expli­car que tor­nen a mar­xar com a volun­ta­ris. Ells són molt crítics també amb el pas­seig de les auto­ri­tats. “Després de qua­tre dies pas­sant de la gent, què espe­ra­ven? Que els aplau­di­rien quan aple­ga­ren?”, diuen. No ente­nen, a més, l’enorme comi­tiva de cot­xes poli­ci­als que els acom­pa­nyava. “No podien vin­dre abans a aju­dar?”, s’indig­nen, men­tre fan camí.

A l’arri­bada a Pai­porta, tot torna a ser un for­mi­guer immens de cot­xes de ser­veis d’emergència, grues i màqui­nes amunt i avall, i de gent tre­ba­llant per nete­jar els bai­xos i els car­rers. I bona falta que fa, perquè alguns car­rers estrets, com el de Lepant, encara tenen dos pams d’aigua en alguns trams, s’acu­mula molta runa de les cases al mig i ja comença a fer una pudor insu­por­ta­ble. “Si us plau, veïns, la brossa a les can­to­na­des, que una pala les reco­llirà. Si no, ens mori­rem”, diu un car­tell pen­jat en un car­rer pro­per, més ample però no menys apo­calíptic.

Altres veïns es dedi­quen a repar­tir o reco­llir l’ajut inces­sant que arriba de tot arreu, en forma de men­jar, aigua embo­te­llada o mate­rial de neteja. La Laura, una noia de València que tre­ba­lla a la farmàcia Xúquer i en va fugir dimarts quan ja hi entrava un pam i mig d’aigua, va sal­var el cotxe, i aquests dies el fa ser­vir per com­prar i car­re­gar de tot. S’ins­tal·la a pocs metres de l’esta­bli­ment, obre el male­ter i dona a tot­hom el que li demani. “És el mínim, jo no he per­dut ni el cotxe i tota aquesta gent ho ha per­dut tot”, afirma. No gaire lluny, un bus llançadora de Metro­bus que fa viat­ges a València –el metro també està des­ba­lles­tat, i n’hi ha per a temps– des­car­rega una pila de volun­ta­ris, i en car­rega una altra. Espera reforços, però és l’únic que fa el tra­jecte ara mateix, i el con­duc­tor fa saber quin és l’horari: “Temps d’anar i tor­nar.”

En tot cas, no cal gra­tar gaire perquè la gent parli sobre l’acci­den­tada visita reial de la vigília. “Més que al rei, tira­ren pedres a Sánchez i al d’ací, que són els que con­tro­len”, comenta el Joan, que ha per­dut la botiga d’elec­tri­ci­tat i fa un entrepà en un res­pir durant la neteja. “El rei al cap i a la fi és una per­sona que tracta de dur-ho bé, tot i que té la seva pagueta, això sí, però real­ment els altres hague­ren d’eixir cagant hòsties”, expressa. I és que ell també està indig­nat per com s’ha ges­ti­o­nat la catàstrofe. “A les sis del matí de dimarts Aemet ja deia que cau­ria una tromba d’aigua, i fins a les huit de la ves­prada no van decre­tar alerta roja. Quin des­as­tre! Avisa abans!”, clama.

“Ahir hi va haver lle­nya, sí... doncs a fer la mà!”, esban­deix sobre la visita reial el Pepe, que ha per­dut la pas­tis­se­ria i no es va assa­ben­tar de la moguda fins quan ja havia pas­sat.“Estos no tor­nen”, sor­ne­gueja al seu torn el Juanra, un altre veí d’uns car­rers més avall que dimarts va haver d’enfi­lar-se al cotxe que mirava de sal­var del pàrquing de casa per poder sal­var-se ell. “Va ser un hor­ror, sentíem els crits d’auxili de gent a qui pre­nia el cor­rent”, s’emo­ci­ona, men­tre ense­nya el braç. Té la pell de gallina. Ara ja ha aca­bat de bui­dar els bai­xos, i men­tre espera que pas­sin a nete­jar el car­rer, vigila el cotxe d’un home que ha vin­gut de Cas­telló a aju­dar el seu germà. Hi ha pen­jat un car­tell amb el telèfon. “No el toqueu, fun­ci­ona”, adver­teix, després que les grues ja en pren­gues­sin per error un de sa la vigília.

En tot cas, de la mateixa manera que s’empara la mala rebuda a les auto­ri­tats, també els insults i l’epi­sodi del llançament de fang han fet aver­go­nyir molta gent. En una con­versa cap­tada al vol, una dona se’n fa creus perquè “no cal arri­bar a la violència”. “Ho hem per­dut tot, si ja també per­dem el civisme...”, avisa. “Eixa gent no era d’ací, en Pai­porta som pacífics”, subrat­llen, en la mateixa línia que l’alcal­dessa, un grup de tre­ba­lla­dors muni­ci­pals que s’estan en un punt de rebuda de dona­ci­ons al pavelló. I el mateix pensa el José. “El que van fer no repre­senta la gent del poble, són qua­tre que van venir a reben­tar-ho”, esgri­meix. “No vull que Espa­nya es quedi amb aquesta impressió de Pai­porta, pots cri­dar però no agre­dir ni tirar fang a ningú, això no es pot per­me­tre”, s’indigna. “Eixa gent, s’hau­ria de veure qui són i posar-los una multa”, acaba. I sem­bla que les auto­ri­tats li faran cas, ja que el jut­jat d’ins­trucció número 3 de Tor­rent ja ha rebut l’ates­tat de la Guàrdia Civil sobre els inci­dents i ha obert diligències prèvies per inves­ti­gar els fets.

En tot cas, la ciu­tat té pre­o­cu­pa­ci­ons molt més grui­xu­des per aten­dre, i ha girat full de pressa de la fallida visita. Ja a l’hora de dinar, l’Anna arriba de València amb els pares, amb una bomba i una mànega pròpies per treure aigua, i s’adre­cen al pri­mer poli­cia que veuen. “Pre­gun­ta­rem on podem fer més falta i cap allà, cada dia que cal­gui”, explica. I és que l’Ajun­ta­ment té clar on fa més falta el volun­ta­riat, i dona indi­ca­ci­ons a enti­tats que mun­ten expe­di­ci­ons i volun­ta­ris par­ti­cu­lars. “Hem estat nete­jant un museu que volien habi­li­tar com a punt de medi­cació, en tres hores ho hem fet”, s’enor­gu­lleix la Clau­dia, una estu­di­ant que ve amb una colla d’amics de València. I és que el jovent con­ti­nua molt mobi­lit­zat, per a orgull de tot­hom. Al seu cos­tat, la Blanca fa diana: “Tenim força i ener­gia, és el mínim!” Demà hi tor­na­ran.

Enuig a l’extraradi.
En un barri nou a l’eixample de Paiporta, l’Esther recull objectes de dins el seu cotxe, que va prendre l’aigua i que té una biga de fusta sobre el capó. No creu que el pugui salvar. “Per a què van venir ahir?, es pregunta sobre la visita del rei i companyia. “Si ací el que necessitem és que vinguen equips a netejar carrers!”, prossegueix. I és que, en tots aquests dies, els veïns encara esperen que vinguin serveis públics a ajudar-los. Ho han netejat tot entre veïns i voluntaris, però el panorama continua sent desolador. “He enviat els meus fills a València perquè no vull que vegen això, no poden viure ací”, etziba.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia