Medi ambient

MEDI AMBIENT

Territori aposta per les entitats en la gestió dels espais naturals protegits

Una trentena d’entitats ambientals sense ànim de lucre, entre associacions, fundacions i cooperatives, rebran 9,3 milions d’euros fins al 2027 per finançar projectes de gestió d’espais naturals protegits que millorin l’estat de conservació del patrimoni natural i la biodiversitat de 36 espais sense òrgan de gestió, en col·laboració amb els ens locals. Les subvencions aprovades pel Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica van dels 100.000 als 400.000 euros.

L’anunci d’aquestes partides el va fer el secretari de Transició Ecològica, Jordi Sargatal, durant la cimera sobre diversitat biològica (COP16) de les Nacions Unides, celebrada recentment a Cali (Colòmbia). Sargatal i el director general de Polítiques Ambientals i Biodiversitat, Marc Vilahur, van participar en diferents sessions vinculades a la COP sobre les polítiques públiques en matèria de biodiversitat en l’àmbit regional, les iniciatives publicoprivades per promoure el turisme sostenible, la reducció de la contaminació per plàstics als ecosistemes i les pràctiques innovadores en la gestió del patrimoni natural, entre d’altres.

“Amb aquests ajuts –va detallar Sargatal– augmentem un 10% les zones protegides gestionades, s’hi han afegit 118.000 hectàrees noves de gestió, i tot plegat fa que hi hagi un 55% de la xarxa Natura 2000 gestionada.” Per al secretari, “s’acosta l’objectiu final que el 30% del territori català sigui degudament protegit, però també ben gestionat”.

Entre els nous espais protegits i gestionats hi ha la serra de Boumort-Collegats, al Baix Pallars, diversos espais litorals com els de l’Empordà i el Tarragonès, rius i rieres a la Selva, la Garrotxa, Osona, Berguedà, Priorat, Noguera i Segrià, les muntanyes de Prades i el delta de l’Ebre, entre d’altres.

Segons les dades de Territori, a Catalunya un 32% de la superfície –aproximadament, un milió d’hectàrees– ja forma part del Sistema d’Espais Naturals Protegits. Pràcticament tots els espais formen part de la xarxa Natura 2000, que en alguns casos se solapa amb espais de protecció especial que hi ha al territori com ara parcs naturals, paratges naturals d’interès nacional i reserves naturals.

Més efectius

Tot i això, “encara s’havia d’avançar en la gestió efectiva d’aquests espais”, segons el Departament. I és que els parcs i els consorcis, que disposen d’òrgans de gestió efectiva, constitueixen un 10,8% i un 5%, respectivament, del territori. La inversió que farà ara la Generalitat permetrà dinamitzar un nombre més gran d’espais, a través de la col·laboració entre el món local, com a actor públic més proper al territori, i les entitats sense ànim de lucre del tercer sector ambiental, que disposen del màxim coneixement sobre el terreny. Això permetrà incrementar la superfície gestionada de manera efectiva en unes 118.000 hectàrees, un 20% del total de la superfície protegida.

Tot plegat permetrà impulsar plans de gestió dels espais, perquè es puguin regular els usos i els accessos i restaurar els elements de més interès, així com treballar en la informació, l’educació i la sensibilització ambiental per acostar els espais naturals a la ciutadania.

Amb les noves subvencions també es preveu impulsar la creació d’un mecanisme de governança no formal per a cada espai, configurat, com a mínim, pels ajuntaments, la Generalitat i l’entitat gestora, i amb la possibilitat de participació de la propietat, pagesos i altres administracions implicades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.