Salut

SALUT

Quaranta ajuntaments i entitats formen la Xarxa Local de Salut Mental

Farà el seguiment del Pla Estratègic de Salut Mental, que preveu una seixantena actuacions a la demarcació

Una quarantena d’institucions, ajuntaments i ens locals formen part de la nova Xarxa Local de Salut Mental impulsada per la Diputació de Barcelona, juntament organitzacions científiques i professionals amb expertesa en el sector. La s’ha constituït avui amb l’objectiu de fer seguiment del nou Pla Estratègic de Salut Mental de la Diputació de Barcelona, avaluar-ne els resultats, analitzar noves problemàtiques i fer propostes, si cal, de reorientació i priorització.

El Pla inclou una seixantena d’accions per treballar aquest àmbit de la salut des de l’entorn més proper als ciutadans: els municipis. Es tracta de promoure la salut mental i prevenir, detectar i facilitar l’acompanyament i l’atenció de les persones amb trastorns mentals, per millorar la qualitat de vida i donar suport als ens locals que les atenen.

Aquesta estratègia compta amb quatre línies d’actuació específiques: protegir i promoure de la salut mental; facilitar la detecció precoç i l’acompanyament psicològic i comunitari; garantir el respecte als drets de les persones amb problemes de salut mental; i articular una organització del propi pla. Aquestes línies es tradueixen en 13 objectius específics que es materialitzen en 61 accions, algunes de les quals vinculades a projectes ja en marxa i d’altres accions noves que s’aplicaran a curt o mig termini.

Primers auxilis en salut mental, prevenció del suïcidi i suport a l’entorn suïcida, o extensió i adaptació al territori d’un xat d’atenció 24 hores són algunes de les accions que es posaran en marxa. Els nous serveis s’implementaran inicialment als ajuntament membres de la Xarxa de Salut Mental, abans d’estendre’ls a tots els municipis de la província.

“La Xarxa neix per poder articular accions de forma activa, compartint accions que ja fan molts ajuntaments o altres institucions, avaluar-les i fer-les arribar a tot arreu”, ha explicat durant l’acte de constitució la Comissionada del Pla Estratègic de Salut Mental a la Diputació de Barcelona, Pilar Solanes.

En el període 2025-2027 s’avaluaran aquestes accions pilot, s’identificaran nous serveis i s’incorporaran nous recursos al Catàleg de Serveis de la Diputació de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.