La xarxa X incorpora IA, però perd usuaris
Bluesky i Threads capitalitzen la fugida massiva de piuladors i diaris descontents amb l’odi d’X
Un grup de rotatius francesos demanden la xarxa de Musk per impagament de drets d’autor
La crònica de la setmana de la intel·ligència artificial és una barreja accelerada de moviments en què conflueixen la política, la tecnologia i els mitjans de comunicació. L’entrada d’Elon Musk amb les tisores en el futur govern de Donald Trump i la campanya electoral determinant en favor del republicà estan provocant la diàspora d’usuaris i mitjans de comunicació, com The Guardian, de la seva xarxa social, X (abans, Twitter). “Aquesta és una decisió que fa temps que estem considerant, atesa la naturalesa sovint inquietant del contingut promogut o trobat a la plataforma, incloent-hi teories de la conspiració d’extrema dreta i racisme. La campanya per a les eleccions presidencials dels Estats Units no ha fet més que subratllar el que fa temps que pensem: que X és una plataforma mediàtica tòxica i que el seu propietari, Elon Musk, ha estat capaç d’utilitzar la seva influència per modelar el discurs polític”, afirma el diari britànic, que hi té 11 milions de seguidors.
La xarxa Bluesky ha guanyat més de 750.000 usuaris provinents d’X als Estats Units. La xarxa social descentralitzada fundada el 2019 per Jack Dorsey, que no va començar a funcionar en obert fins al febrer passat, està pescant ara entre els piuladors d’X més crítics.
Dorsey també havia estat fundador de Twitter el 2006, i va tancar el compte de Donald Trump amb l’assalt al Capitoli del gener del 2021, abans de vendre’s la companyia a Elon Musk per 44.000 milions de dòlars. Contribuent de campanyes demòcrates, Twitter va començar a esdevenir, amb la sortida de Dorsey, un reflex de les maneres de fer de Musk: retallades massives de personal, supressió de la moderació de les piulades i una orientació a negoci i a fomentar els pitjors instints humans. Ara que Trump ha guanyat les eleccions, en part gràcies a la manipulació de l’algoritme, la proliferació de bots, desinformació i odi propagat des de la xarxa social X, Musk està assistint a una pèrdua d’usuaris i, per acabar-ho d’arrodonir, una demanda d’un grup de diaris francesos encapçalats per Le Monde per impagament de drets d’autor. Tot plegat, probablement insignificant per al seu volum global de negoci de l’home més ric del món, ja que el magnat té més interessos que mai tant en les seves altres empreses (xAI, Tesla, SpaceX i Neuralink, entre d’altres) com dins de la nova administració republicana, amb la mirada posada a la NASA i Defensa. També en la desregulació de la IA als Estats Units, com dèiem la setmana passada.
Líders tecnològics com Sam Altman, d’OpenAI, la creadora de ChatGPT, han trigat poc a fer una aproximació a Musk, que havia estat cofundador i el principal inversor de la companyia i amb qui van partir peres. Altman va reconèixer la setmana passada que la propera IA de la companyia, Orion, està tenint problemes i que hauran de canviar d’estratègia perquè es troben per primera vegada davant d’una desacceleració. Les coses no li acaben de sortir bé. Mentre que ChatGPT i Google competeixen per veure qui guanya la partida de les cerques conversacionals amb IA, Perplexity ha sortit reforçada de la cobertura electoral. En canvi, el chatbot Grok d’Elon Musk, que ara s’integra als usuaris de pagament d’X, va fallar oferint respostes incorrectes del recompte electoral. Fins ara, els chatbots com ChatGPT o Gemini de Google evitaven oferir resultats d’actualitat o en temps real per no cometre errors.
La intersecció de xarxes socials i IA cada cop és més evident. X ja ofereix el seu chatbot Grok, també a Europa. De fet, Musk no ha parat de piular contingut generat amb la IA generativa de Grok, en un pas que posa la IA més al servei d’una certa confusió i del contingut artificial més propagandista i agitador.
A part de Bluesky, amb prop de 15 milions d’usuaris, les altres xarxes socials que intenten captar usuaris entre la diàspora dels tuitaires hi ha Threads, de Meta, i, més minoritàriament, Mastodon, que és la més alternativa de totes. Threads aposta per la descentralització i l’anomenat fedivers, i comparteix el mateix algoritme d’Instagram, atès que són propietat de Meta.
En clau catalana, caldrà veure si la sortida d’X de mitjans com La Vanguardia i de periodistes i polítics progressistes –l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ho va fer anteriorment– servirà per enfortir més Bluesky respecte a Threads o si assistirem a una gesticulació buida com la que al seu dia va propiciar el sobiranisme amb l’obertura massiva de perfils a Mastodon. El cas recent de Telegram ha fet replantejar-se fins a quin punt els sistemes de missatgeria suposadament segurs o les xarxes aparentment aliades i garants de la llibertat d’expressió davant del poder dels estats, acaben claudicant o, com ha passat amb l’antiga Twitter, esdevenint un autèntic fangar.
OpenAI guanya als jutjats
Els últims dies, The Washington Post, el diari propietat de Jeff Bezos que finalment no va publicar l’editorial de suport a l’aspirant demòcrata, Kamala Harris, ha llançat l’eina Ask the post AI, un chatbot que permet als usuaris fer consultes amb llenguatge natural rebent respostes precises i concretes gràcies al fons d’articles publicats a la web del rotatiu des del 2016.
En l’allau de demandes de mitjans de comunicació contra OpenAI per haver entrenat la seva IA amb material amb drets d’autor d’aquestes capçaleres, la companyia de Sam Altman acaba de rebre una bona notícia. Una jutgessa federal de Nova York ha desestimat una demanda contra OpenAI per fer un ús indegut d’articles dels mitjans de comunicació Raw Story i AlterNet per entrenar els seus grans models de llenguatge. La veterana jutgessa de districte dels Estats Units Colleen McMahon sosté que els mitjans no podien mostrar prou danys per donar suport a la demanda, però els va permetre presentar una nova denúncia, tot i que va dir que era “escèptica” que poguessin “al·legar una lesió demostrable”.
The New York Times prendrà bona nota per si aquesta decisió judicial perjudica el prestigiós rotatiu en la seva demanda contra OpenAI i Microsoft. Podria ser un punt d’inflexió.
F5-TTS clona veus en espanyol en segons
F5-TTS, creat per Juan Pablo Gallego, clona veus en espanyol en menys de 15 segons i gairebé en temps real. Disponible a Hugging Face , permet generar diàlegs dramatitzats amb entonacions diverses. Tot i que la qualitat és mitjana, és una eina prometedora per a experimentació i millora col·laborativa.
Google Illuminate: papers acadèmics en format pòdcast
Google Illuminate transforma articles acadèmics d’arxiv.org en pòdcasts conversacionals, permetent personalitzar el to i la durada. A més, ofereix transcripcions i la possibilitat de compartir els pòdcasts amb la comunitat. Encara en fase experimental, és gratuïta i limita a cinc generacions diàries.
Google AI Studio explora el potencial de Gemini
Google AI Studio és ideal per començar amb Gemini, els models d’IA generativa multimodal de Google. Ofereix respostes més precises gràcies a la integració amb Google Search, reduint errors i aportant transparència amb fonts enllaçades. Prova la seva finestra de 2 milions de tokens i explora noves possibilitats.
Recraft AI crea imatges precises i personalitzades
Recraft AI és una eina per a dissenyadors que genera imatges personalitzades amb proporcions anatòmicament perfectes. Ofereix funcions com ara ajustar detalls, opacitat i eliminar fons. Amb una biblioteca de diferents estils, permet obtenir resultats d’alta qualitat amb un sol clic.
Breus
Jensen Huang, el CEO de Nvidia, entre els més rics del món
Jensen Huang, conseller delegat de Nvidia, ha vist com la seva fortuna es disparava fins als 113.000 milions d’euros gràcies a l’ascens de les accions de la companyia, que ara és la més valuosa del món. Nvidia lidera el mercat impulsat per la IA generativa i Huang es posiciona com l’onzena persona més rica segons Bloomberg.
Apple llançarà un dispositiu per a la llar intel·ligent al març
Apple prepara un centre de control per a la llar intel·ligent que competirà amb l’Echo Hub d’Amazon. El dispositiu permetrà gestionar llums, càmeres i termòstats amb veu i pantalla tàctil, integrant una nova IA anomenada Apple Intelligence. Està previst que arribi al mercat el març del 2025.
Zuckerberg no és responsable de les acusacions contra Meta
Un jutge federal ha determinat que Mark Zuckerberg, CEO de Meta, no pot ser considerat responsable directe en casos que acusen Facebook i Instagram de crear addicció en infants. Tot i això, les demandes contra Meta continuen endavant i representen centenars de famílies i escoles afectades.
Llançada una IA per verificar notícies sobre la dana a València
Raúl Ordóñez ha creat el “Verificador Dana València”, una eina basada en IA per combatre la desinformació sobre les pluges torrencials. Utilitza fonts oficials per verificar notícies i per educar els usuaris sobre com poden identificar notícies falses. Fonamenta així un ús responsable de la informació en situacions crítiques.