Medi ambient

MEDI AMBIENT

Alerten que se sobreexplota l’aigua de la conca de l’Ebre en regadius i macrogranges

L’entitat ecologista SEO/BirdLife alerta de la sobreexplotació de l’aigua a la conca de l’Ebre, especialment a les zones d’Aragó i Lleida, a causa del seu ús intensiu principalment en regadius i en la ramaderia intensiva, com ara les macrogranges. L’entitat cita un estudi recent de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre on es planteja una reducció mitjana del 12% en les dotacions de reg per al quart cicle de programació del pla hidrològic (2028-2033).

Segons s’indica en aquest informe, aquest ajustament és crucial per afrontar la creixent demanda d’aigua a l’agricultura i la ramaderia, que representa el 92% del consum total de la conca i arriba als 8.052,94 hm³ anuals. Segons dades cadastrals i concessionals analitzades per l’organització conservacionista, la superfície de regadiu a la conca de l’Ebre s’ha duplicat en 25 anys i ha arribat actualment a les 924.424 hectàrees, mentre que el 1998 suposava 455.381 hectàrees. De fet, el 2016, més del 90% del consum d’aigua a la demarcació hidrogràfica de l’Ebre es va produir al regadiu.

“Les superfícies més grans es concentren en els afluents del marge esquerre o nord de l’Ebre i els mateixos marges del riu, encara que existeixen regadius a tota la conca, fins al punt que el marge dret es troba absolutament esgotat i fins i tot algunes subconques sobreexplotades pels regadius”, alerta Cristina Sánchez, delegada de SEO/BirdLife a Catalunya.

Tipus de cultius

“Des de fa anys, estem advertint de l’increment en l’ús d’aigua de la conca per a regadius a un ritme insostenible lligat a l’increment de la superfície a regar i la tipologia de cultius, especialment els que necessiten més dotació d’aigua”, adverteix Sánchez, referint-se a cultius de blat de moro i alfals, entre els herbacis, i als fruiters com pomera, perera, cirerer, prunera, presseguer i albercoquer, enfront de l’ametller, l’oliverar o la vinya, amb menors requeriments hídrics. Això s’ha produït particularment “a les regions més àrides de la conca de l’Ebre a Aragó i Catalunya”, concreta.

“Instem les autoritats perquè assessorin i donin suport als agricultors en l’adopció de pràctiques més sostenibles i en implementar tecnologies de reg més eficients, així com en oferir alternatives de cultius que requereixin menys aigua i revisar la superfície destinada als que més aigua consumeixen”, reclama Cristina Sánchez.

D’altra banda, SEO/BirdLife també alerta que la ramaderia intensiva, principalment la porcina, ha experimentat un creixement accelerat a la conca de l’Ebre els darrers vint anys.

Explica que segons els censos agraris de l’Instituto Nacional de Estadística i l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), respectivament, a Aragó s’han incrementat un 122% els caps totals de porcí entre el 2004 i el 2024, i a Catalunya (demarcacions de Lleida i Tarragona) l’increment ha estat del 52% del 1999 al 2020.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia