Societat

El campi qui pugui del dia 29

La falta de directrius, sobretot a la tarda, del centre valencià d’emergències va generar caos i respostes diverses dels ajuntaments

Els municipis del riu Magre van actuar amb més previsió que els del barranc de Poio, si bé no van poder evitar els grans danys

A Aldaia, a les 17.40 h, van ser dels primers a anunciar mesures veient com creixia el cabal barranc amunt

La manca de direc­trius pre­ci­ses al llarg del fatídic 29 d’octu­bre, sobre­tot durant la tarda, per part dels res­pon­sa­bles de les emergències del govern valencià –que fins a les 20.11 h no van enviar un mis­satge ES-Alert als mòbils, tot just adver­tint que s’evités “qual­se­vol tipus de des­plaçament” a la província de València per unes “for­tes plu­ges”, que, de fet, ja feia hores que esta­ven fent estralls– va fer que els ajun­ta­ments de la vasta àrea que que­da­ria arra­sada pels efec­tes de les plu­ges hi reac­ci­o­nes­sin en hora­ris i mane­res ben diver­ses, com a mínim pel que fa als avi­sos a la població. El caos i la deso­ri­en­tació, el campi qui pugui, és, en tot cas, la impressió que desprèn una sim­ple repas­sada a les xar­xes soci­als d’una desena dels ajun­ta­ments més afec­tats, sobre­tot els de la ram­bla de Poio, on hi va haver les pit­jors con­seqüències.

Els més pre­vi­sors, entre els quals Car­let, Alge­mesí i l’Alcúdia, tots al riu Magre, ja havien decre­tat, la vigília, la sus­pensió de les clas­ses als cen­tres edu­ca­tius el dia 29, igual que havia fet la Uni­ver­si­tat de València. El mateix 29 al mig­dia, amb les pit­jors pre­vi­si­ons ja cer­ti­fi­cant-se en alguns punts, la Dipu­tació de València va enviar a casa tots els tre­ba­lla­dors amb un cor­reu en què ho jus­ti­fi­cava pel “risc molt alt per a la població” i reco­ma­nava tan­car, a par­tir de les 14 h, tots els cen­tres de tre­ball a fi d’“evi­tar ris­cos als tre­ba­lla­dors”.

El mateix caos es va pro­duir en el sec­tor pri­vat, on algu­nes empre­ses de les àrees afec­ta­des es van curar en salut i, al mig­dia, van enviar la gent a casa i van supri­mir els torns de tarda. Però mol­tes altres no ho van fer. Fins i tot, el govern espa­nyol va obrir, diven­dres, 80 expe­di­ents a empre­ses que van eme­tre sal­con­duits, que veu il·legals, per obli­gar els tre­ba­lla­dors a anar a la feina.

Ja feia dies que les pre­vi­si­ons adver­tien de la DANA, si bé a les 7.30 h, des del per­fil a X d’Emergències 112 CV, el Cen­tre de Coor­di­nació d’Emergències del govern valencià, encara es fixava tot just alerta taronja al lito­ral sud i l’inte­rior de la província de València. De seguida, però, es va cons­ta­tar que ja s’esta­ven pro­duint pre­ci­pi­ta­ci­ons molt inten­ses en algu­nes zones, i a les 7.45 h es va ele­var a alerta ver­me­lla la situ­ació al lito­ral sud i es va esta­blir l’emergència 1 a la Ribera Alta. A les 10 del matí, l’alerta ver­me­lla es va esten­dre a tot el lito­ral i l’inte­rior nord de València i es van acti­var els plans d’alerta mete­o­rològica, a par­tir de la pre­visió del temps que l’Agència Esta­tal de Mete­o­ro­lo­gia (Aemet) havia actu­a­lit­zat a les 9 del matí. El mateix per­fil autonòmic, que a les 10.30 h infor­mava d’alguns “res­cats” en cot­xes i domi­ci­lis a la Ribera Alta, va eme­tre, a les 11.45 h, un “avís espe­cial d’alerta hidrològica” als muni­ci­pis de la conca del riu Magre. “A hores d’ara, les pre­ci­pi­ta­ci­ons s’han reduït, encara que el cab­dal ascen­dix. La capa­ci­tat del riu Xúquer per­met absor­bir el cab­dal”, mati­sa­ven, això sí, men­tre dema­na­ven “tin­dre pre­caució i, sobre­tot, no acos­tar-se a les ribe­res dels rius i bar­rancs actius”. A les 12.20 h, el mateix avís es decre­tava per als muni­ci­pis del bar­ranc de Poio, tot adver­tint que la tendència era “ascen­dent” i es man­te­nien les pre­ci­pi­ta­ci­ons a la capçalera. “És impor­tant que els muni­ci­pis adop­ten les mesu­res per evi­tar l’accés de per­so­nes a les ribe­res”, deia l’avís.A les 14 h, va esta­blir l’emergència 1 a la Ribera Alta i la Plana d’Utiel –on, una hora més tard, es va ele­var a emergència 2–, on ja s’esta­ven pro­duint inun­da­ci­ons impor­tants, i va decre­tar l’alerta taronja encara “a l’inte­rior sud i per tem­pes­tes a tot l’inte­rior de València”. En cap moment, però, hi donava cap més con­creció geogràfica i les indi­ca­ci­ons i reco­ma­na­ci­ons eren genèriques, sense fixar cap mesura con­creta. A les 15.29 h, això sí, ja pen­java les pri­me­res imat­ges d’un barri inun­dat a Utiel, a la capçalera del riu Magre, un muni­cipi que cons­ta­tava que ja havia cur­sat la sol·lici­tud d’inter­venció de la Uni­tat Mili­tar d’Emergències (UME).

Després d’unes hores prèvies ple­nes, doncs, de reco­ma­na­ci­ons i aler­tes diver­ses, a les 16.45 h, el per­fil d’Emergències del govern valencià infor­mava, final­ment, de la con­vo­catòria del Cen­tre de Coor­di­nació Ope­ra­tiu Inte­gral (Cecopi) per ges­ti­o­nar l’emergència que s’estava pro­duint. I, a les 17.30 h, eme­tia una “alerta hidrològica” per l’aug­ment de cabal del Magre, ate­nent l’avís de la Con­fe­de­ració Hidrogràfica del Xúquer, men­tre adver­tia que es podien pro­duir “des­bor­da­ments gene­ra­lit­zats” aigües avall de l’embas­sa­ment de Forata, on es podien superar els 1.000 m³/s, i acon­se­llava la població que s’allunyés de les pro­xi­mi­tats del Magre i del Xúquer, on desem­boca. Fins dues hores després, a les 19.30 h, el cen­tre d’emergències no va esten­dre l’emergència 2 a tota la província de València, i repas­sava les aler­tes vigents, encara sense donar direc­trius, ni tan sols infor­mar sobre la ja crítica situ­ació a la ram­bla de Poio, tot i que, a les 19.42 h, s’infor­mava que s’havia suspès l’alta velo­ci­tat entre Madrid i València i la línia con­ven­ci­o­nal al vol­tant de Xiva, i es podia deduir que estava cau­sat per l’avin­guda d’aquest bar­ranc.

“Nosal­tres vam eme­tre un avís d’alerta mete­o­rològica en el moment que va fer-ho el 112 per pos­si­bi­li­tat de plu­ges, però la veri­tat és que en estos pobles no plogué ni una gota”, sin­te­tit­zen fonts muni­ci­pals de Pica­nya. “La bar­ran­cada ens arribà com una poa­lada de fang”, clo­uen. A les 15.03 h del dia 29, l’Ajun­ta­ment va fer una piu­lada a X en què, adduint les “con­di­ci­ons mete­o­rològiques”, decre­tava que, aque­lla ves­prada, les ins­tal·laci­ons espor­ti­ves muni­ci­pals roman­drien tan­ca­des. “Vam fer un avís d’alerta com hem fet mol­tes vega­des quan ens arriba del 112, i això es trans­met a la població”, resu­mei­xen les matei­xes fonts, que apun­ten: “A par­tir d’ahí, ha arri­bat un cabal d’aigua que no s’havia cone­gut.” Encara en plena deso­ri­en­tació dels res­pon­sa­bles d’emergències autonòmics, els tuits següents de l’Ajun­ta­ment de Pica­nya, a les 19.21 h i a les 20.01 h, van ser per adver­tir que el bar­ranc de Poio havia des­bor­dat “tots els ponts” i que la gent no intentés pas­sar i es quedés a casa, evi­tant fins i tot els pisos infe­ri­ors. No va ser fins a les 20.30 h que van repiu­lar l’alerta, ara sí, envi­ada minuts abans als mòbils.

Bar­ranc de Poio amunt, a Xiva, en canvi, s’havien ado­nat de la gra­ve­tat de la situ­ació molt abans. A les 13.29 h, l’Ajun­ta­ment repiu­lava l’alerta hidrològica decre­tada per la Gene­ra­li­tat una hora abans i acon­se­llava no apro­par-se als bar­rancs actius. Així mateix, adver­tia que ja s’havien regis­trat 264 l/m a la pro­pera Riba-roja de Túria i que esta­ven ama­tents a “l’evo­lució” per dic­tar noves mesu­res.De fet, ni 15 minuts després, orde­nava tan­car totes les ins­tal·laci­ons i sus­pen­dre les acti­vi­tats espor­ti­ves i, al cap d’una hora, infor­mava que se sus­pe­nia el ple muni­ci­pal i es tan­cava la bibli­o­teca. A les 17.32 h, pres­cri­via sus­pen­dre “tota acti­vi­tat muni­ci­pal i clas­ses en el muni­cipi fins a nou avís” i tan­car edi­fi­cis públics i espais muni­ci­pals i dema­nava als veïns que evi­tes­sin des­plaçaments inne­ces­sa­ris i es que­des­sin a casa. Aquell dia, no hi hau­ria més avi­sos, i el següent, l’endemà a les 9.41 h, ja va ser per dema­nar als veïns que por­tes­sin gasoil a l’ajun­ta­ment, per faci­li­tar les tas­ques de neteja de la riuada.

Bar­ranc avall, a Aldaia, l’Ajun­ta­ment, a les 11.06 h del dia 29, havia adver­tit del risc de tem­pes­tes i havia comu­ni­cat que els ser­veis muni­ci­pals esta­ven pre­pa­rats i que infor­ma­rien a través de les xar­xes si hi havia nove­tats. La piu­lada següent, a les 17.40 h, insis­tia en la mateixa idea, i infor­mava del tan­ca­ment a la cir­cu­lació del túnel de l’estació com a mesura pre­ven­tiva per “un pos­si­ble aug­ment del cabal del bar­ranc” per les plu­ges que s’esta­ven pro­duint “en la zona inte­rior de la província”. A les 20.51 h, es dema­nava als veïns d’alguns car­rers que reti­res­sin els vehi­cles de fora també per pre­caució. La piu­lada següent, a les 22.58 h, ja la sig­nava l’alcalde, Gui­llermo Luján, per dema­nar a la població que “sota cap con­cepte” sortís de casa i, “si era pos­si­ble”, es con­centrés a les parts altes. “I si estan inco­mu­ni­cats, espe­rin l’arri­bada dels equips de la UME i l’exèrcit”, con­cloïa.

En canvi, al sud de Pica­nya, l’Ajun­ta­ment de Pai­porta, en la línia del que havien fet un parell d’hores abans el de València i d’altres com ara el de Benetússer, a les 12.47 h, va publi­car un avís a X anun­ci­ant que “a causa de les inten­ses plu­ges pro­nos­ti­ca­des”, i per tal de “garan­tir la segu­re­tat”, es tan­ca­ven parcs, jar­dins i cemen­ti­ris muni­ci­pals i es dema­nava “pre­caució” a la gent. La següent i lacònica piu­lada a Pai­porta va arri­bar a les 18.49 h, amb el poble inun­dant-se i sense cap direc­triu autonòmica: “Avís urgent, bar­ranc des­bor­dat, ponts tallats, no sur­tin de les seves cases.” No hi hau­ria cap més avís fins poc abans de les dues de la mati­nada, quan en dues piu­la­des s’expli­cava que l’endemà es tan­ca­rien els cen­tres edu­ca­tius i que els ser­veis d’emergència, inclosa una uni­tat mili­tar, ja esta­ven actu­ant i “res­ca­tant gent” que havia “que­dat atra­pada”.També del tan­ca­ment de parcs, jar­dins i cemen­ti­ris havia infor­mat, l’Ajun­ta­ment de Sedaví a les 10.36 h. Aquí, a les 15.49 h, es can­cel·laven les acti­vi­tats exte­ri­ors del poli­es­por­tiu muni­ci­pal i, a les 18.54 h, es publi­cava un avís genèric perquè la gent s’”informés” si vivia en zona inun­da­ble, es nete­ges­sin cana­lit­za­ci­ons, es reti­res­sin objec­tes que pogués arros­se­gar l’aigua i s’evités l’acti­vi­tat espor­tiva en llits de rius. Després, el buit infor­ma­tiu.Ben a tocar, a Benetússer, els avi­sos deno­ten igual­ment deso­ri­en­tació.De manera simi­lar, a Pai­porta i a Pica­nya, si bé més tard, a les 15.50 h, en una pri­mera piu­lada es reco­ma­nava evi­tar des­plaçaments i fer pràcti­ques en vies públi­ques “a causa de les inten­ses plu­ges i el vent” i es decre­tava la sus­pensió, aque­lla ves­prada, de totes les acti­vi­tats “a l’aire lliure” al poli­es­por­tiu muni­ci­pal. Es deia que els dis­po­si­tius d’emergència esta­ven a l’aguait, però que durant la jor­nada no s’havia produït “cap inci­dent res­se­nya­ble”. Una afir­mació que con­tras­tava amb les piu­la­des següents: a les 19.50 h, s’adver­tia tot just d’alguns “talls pun­tu­als” en el sub­mi­nis­tra­ment elèctric, però, a les 22.54 h, ja es decre­tava la sus­pensió de les clas­ses l’endemà i, a la 1.41 h de la mati­nada, es dema­nava la col·labo­ració ciu­ta­dana per adver­tir de per­so­nes atra­pa­des en cot­xes i per “aten­dre i aco­llir” a casa per­so­nes que esti­gues­sin al car­rer.Encara més avall del bar­ranc del Poio, a Catar­roja, el pri­mer avís el dia 29 va ser les 11.31 h per dir que se sus­pe­nia “per pluja” la pre­sen­tació d’un lli­bre aque­lla ves­prada. A les 14.24 h, el que se sus­pe­nia eren les clas­ses als cen­tres edu­ca­tius locals “de manera pre­ven­tiva i davant la situ­ació mete­o­rològica”. A par­tir d’aquí, silenci: la piu­lada següent no seria fins a les 5.01 h. Deia que l’Ajun­ta­ment havia dis­po­sat un punt de reco­llida d’aigua pota­ble amb cis­ter­nes.

Més aler­tes al riu Magre
Pel que fa al riu Magre, les pre­ven­ci­ons gene­rals van ser, en gene­ral, més grans i anti­ci­pa­des. A la capçalera, l’Ajun­ta­ment d’Utiel s’havia posat en alerta de seguida, com a mínim a les xar­xes. A les 9.22 h, havia decre­tat la sus­pensió de clas­ses, si bé fins a les 14.41 h no acti­vava el pla d’actu­ació muni­ci­pal pel risc d’inun­da­ci­ons, sus­pe­nia tota acti­vi­tat edu­ca­tiva i espor­tiva i ins­tava la ciu­ta­da­nia a roman­dre a casa. En la piu­lada següent, a les 18.32 h, ja infor­mava que havia habi­li­tat espais per assis­tir els veïns res­ca­tats o que reque­ris­sin ajuda.​També en muni­ci­pis riu avall les pre­cau­ci­ons havien començat molt abans. A Car­let, per exem­ple, la vigília a la nit, l’Ajun­ta­ment havia anun­ciat la sus­pensió de l’acti­vi­tat esco­lar i el tan­ca­ment del poli­es­por­tiu i el cemen­tiri i, el dia 29, el segui­ment de l’epi­sodi seria cons­tant i pun­tual a les xar­xes. En una piu­lada a les 8.15 h, adver­tia que tenien “pro­ble­mes i inun­dació d’aigua en molts car­rers” i reco­ma­nava “no eixir de casa” si no era estric­ta­ment neces­sari. A les 8.50 h, infor­mava que s’havien superat els 100 l/m² en 12 hores, comu­ni­cava que el ser­vei de metro no fun­ci­o­nava i afe­gia a les acti­vi­tats tan­ca­des la bibli­o­teca i totes les extra­es­co­lars; a les 9.45 h, que l’auto­via A-7 estava tallada en direcció a Ala­cant i, a les 11 h, que l’Aemet man­tin­dria l’alerta ver­me­lla fins a les 18 h. Després d’una treva al mig­dia, a les 16.30 h, ja infor­mava de “nous danys” i, a les 17 h, fins i tot d’un tor­nado a la zona indus­trial. A les 17.55 h, Car­let adver­tia que el riu Magre començava a des­bor­dar-se i havien cai­gut diver­sos arbres i dema­nava que ningú s’atansés al riu. A les 19.30 h, adme­tia que es tro­ba­ven “en una situ­ació molt deli­cada” i sus­pe­nia tota l’acti­vi­tat també l’endemà; a les 20.40 h, infor­mava que el Magre aca­bava de des­bor­dar-se “en diver­sos punts” i pre­gava als veïns que ocu­pes­sin les plan­tes altes dels habi­tat­ges, i a les 21.10 h, ja feia un comu­ni­cat sobre les incidències en el ser­vei elèctric. “El pont del riu Magre ha cedit i es troba en una situ­ació intran­si­ta­ble en perill d’ender­ro­ca­ment”, deia ja en la següent piu­lada, a les 7.15 h de l’endemà.Igual­ment, Alge­mesí, aigües avall, ja havia con­vo­cat, diu­menge 27, el pla muni­ci­pal d’emergències en pre­visió de plu­ges tor­ren­ci­als, i també va ser dels que més de prop van seguir l’epi­sodi: a les 12.41 h del dia 29, va infor­mar de l’acti­vació del pla ter­ri­to­rial d’emergències i de diver­ses mesu­res i ope­ra­tius. Després, va fer diver­sos avi­sos a la població, dema­nant, a par­tir de les 15.30 h, que no sortís de casa i decre­tant, fins i tot, a les 17 h, que “de forma orde­nada i amb molta calma es pro­ce­disca a parar l’acti­vi­tat a les àrees indus­tri­als”, ate­ses unes plu­ges que tri­pli­ca­ven “la tor­ren­ci­a­li­tat”. A les 19.01 h, va dema­nar que la gent es con­centrés a les parts altes de casa i que no es truqués al 112 si no era estric­ta­ment neces­sari, perquè la cen­tra­leta estava “col·lap­sant”. “La cai­guda de les línies de l’Ajun­ta­ment ha impe­dit les comu­ni­ca­ci­ons en les últi­mes hores”, fins i tot es dis­cul­pava en la piu­lada següent, a les 0.45 h de la mati­nada, quan dibui­xava una situ­ació ja dan­tesca, amb cen­tra­le­tes “col·lap­sa­des”, emergències que “no poden acce­dir a la ciu­tat” i eva­cu­a­ci­ons de per­so­nes atra­pa­des en vehi­cles amb l’ús d’una pala exca­va­dora, “l’únic vehi­cle capaç de supor­tar els inten­sos cor­rents”. “Ens comu­ni­quen que en estos moments l’embas­sa­ment de Forata es troba esta­ble”, tan­cava el mateix mis­satge.I és que aquesta va ser una de les grans pre­o­cu­pa­ci­ons des de pri­mera hora de la tarda als muni­ci­pis del Magre, que tenien encara molt pre­sent el tren­ca­ment de la presa de Tous, el 1982, que va cau­sar vora 40 vícti­mes. Una piu­lada a les 5.15 h inci­dia en això mateix: “L’Ajun­ta­ment d’Alge­mesí en cap moment ha rebut infor­mació, actu­a­lit­zació ni segui­ment del cabal del riu ni dels nivells de l’embas­sa­ment de Forata. Per este motiu no s’ha pogut infor­mar la ciu­ta­da­nia de l’evo­lució dels matei­xos.” “No podien haver-nos avi­sat que el riu es podia des­bor­dar? Vaig rebre tru­cada al mig­dia dient que esta­ven atents al riu, que s’ana­ven a reu­nir i que, en aca­bar la reunió, em tor­na­rien a tru­car. I encara espero que em tor­nin la tru­cada”, es quei­xava, dies després a RTVE, l’alcalde, José Javier Sanc­his, del PP, en al·lusió, en aquest cas, a la Con­fe­de­ració Hidrogràfica del Xúquer i a la dele­gació del govern esta­tal.

Curiositats cruels.
El perfil a X dels ajuntaments més afectats per la DANA al País Valencià testimonia també una cruel curiositat: el mateix dia 29, a les 6 de la tarda, l’Ajuntament de Picanya tenia programada una xerrada sobre “canvi climàtic i salut”, amb la participació de dos dels tinents d’alcalde, Guillem Tortosa i Rosi González. El de Paiporta també anunciava, just la vigília, el dia 28, la primera jornada: Canvi climàtic, adaptació i mitigació. S’havia de fer el 7 de novembre a l’auditori municipal, espai que, en canvi, els dies següents, va centralitzar la recepció d’ajuts al municipi.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia