Societat

S’ha acabat el bròquil, i més

El xef Lluc Quintana i Marta Montenegro publiquen un llibre de frases fetes de cuina catalana amb receptes que s’hi inspiren

“La idea és apropar la nostra llengua a partir d’una mirada culinària”, explica el xef de Can Xapes de Cornellà del Terri

“A l’hora de dinar, en una fonda del segle XIX que estava situ­ada al car­rer de la Boque­ria de Bar­ce­lona, a tocar de la Ram­bla, els cam­brers can­ta­ven osten­to­sa­ment els plats quan els cli­ents els hi dema­na­ven. Si de la cuina avi­sa­ven que se n’havia aca­bat cap, com ara el bròquil, cri­da­ven: ‘S’ha aca­bat el bròquil!’. No cal dir que el bròquil era un plat habi­tual de la casa. El dia que van tirar a terra l’edi­fici, el set­ma­nari L’Esque­lla de la Tor­ratxa va anun­ciar amb iro­nia que, ara si, el bròquil s’havia aca­bat defi­ni­ti­va­ment.” Així s’explica l’expressió cata­lana “s’ha aca­bat el bròquil” en el lli­bre Per sucar-hi pa! (Coma­ne­gra) de Lluc Quin­tana i Marta Mon­te­ne­gro, un volum que acaba de sor­tir i que amb tota segu­re­tat serà un dels èxits d’aquesta tem­po­rada. “La Marta Mon­te­ne­gro va fer una expo­sició a la Casa de Cul­tura de Girona que es deia El català il·lus­trat, on va fer les il·lus­tra­ci­ons de fra­ses fetes. D’aque­lla expo­sició em va cri­dar l’atenció la frase “tallar el bacallà”, i vaig pen­sar: per què no fem una cerca de fra­ses fetes rela­ci­o­na­des amb la cuina i fem un recep­tari amb aques­tes fra­ses? I això és el que hem fet.” Ho explica el xef Lluc Quin­tana, cap de cuina de Can Xapes, un res­tau­rant de Cor­nellà del Terri que la Guia Mic­he­lin va dis­tin­gir amb el premi Bib Gour­mand per la seva relació qua­li­tat/ preu .

En el lli­bre sur­ten fra­ses fetes com “donar car­bassa”, “qui no té un all té una ceba”, “més eixe­rit que un pèsol”, “son faves comp­ta­des”, “ser al rovell de l’ou”...fra­ses que tots hem fet ser­vir alguna vegada, molt rela­ci­o­na­des amb la nos­tra cul­tura i el país. De fet, amb l’excusa de la cuina el lli­bre explica llen­gua, tra­dició, cul­tura. Marta Mon­te­ne­gro ha fet dibui­xos ins­pi­rats en les fra­ses fetes i el xef Lluc Quin­tana, de cada frase, n’ha fet una recepta. “Pri­mer de tot vam haver de fer recerca i tro­bar fra­ses que ens per­me­tes­sin fer un dis­seny diver­tit i que a les fra­ses hi hagués un ingre­di­ent prin­ci­pal que em per­metés fer una recepta”, explica Quin­tana. I així han sor­tit recep­tes com “el filet de vede­lla de Girona, trin­xat de patata i bròquil, foie-gras, mos­tassa i suc de ros­tit” (per la frase “s’ha aca­bat el bròquil”), un “gui­sat de pèsols, can­sa­lada, menta, sepi­o­neta, anís i ceba dolça” per la frase “més eixe­rit que un pèsol”, “una mousse de taronja, gela­tina de mel, sor­bet de man­da­rina, cremós de pruna i crema de flor de taron­ger” per la frase “fer uns ulls com unes taron­ges” i una “llon­ga­nissa espar­ra­cada, cremós de patata, trom­pe­tes de la mort, col kale i xips de iuca” per la frase “haver-hi més dies que llan­go­nis­ses”. La xef que més estre­lles Mic­he­lin ha obtin­gut mai, Carme Rus­ca­lleda, que ha pro­lo­gat el lli­bre, diu que aquest “tras­pua amor a la terra i a la cuina, amor a les tra­di­ci­ons i volun­tat de prac­ti­car-les amb ori­gi­na­li­tat, conei­xe­ment i bon gust”. En el lli­bre hi ha recep­tes tant de pri­mers plats com de segons plats, de sopes i de postres.

És un recep­tari de cuina cata­lana amb 34 fra­ses fetes, el pri­mer recep­tari fet a par­tir de fra­ses fetes de la cul­tura cata­lana, amb apunts lingüístics de Magí Camps i foto­gra­fies de Laura Pujolàs. “Vam estar bus­cant i sí que hi ha lli­bres que recu­llen fra­ses fetes, però dar­rere no hi ha un recep­tari”, diu Quin­tana, que asse­gura que la idea és “apro­par la llen­gua a par­tir d’una mirada culinària”. Manté que “és un lli­bre molt apte per a tots els públics, molt de regal perquè hi ha molt de color, i que repre­senta molt bé el què és la cuina cata­lana”.

Per sucar-hi pa! és el pri­mer lli­bre de Lluc Quin­tana, que no del res­tau­rant que coges­ti­ona, que, després de la pandèmia, va publi­car Som Can Xapes. Espai gas­tronòmic (Edi­to­rial Efadós). En aquest lli­bre s’explica que el res­tau­rant de Cor­nellà del Terri és “més que un res­tau­rant”, és “un lloc on pas­sen coses”. “Can Xapes no va néixer com a res­tau­rant, sinó com a escola de gas­tro­no­mia a través de l’enti­tat ADIS (asso­ci­ació d’ini­ci­a­ti­ves soci­als) per for­mar joves en situ­ació d’exclusió social (alguns migrants sense papers, altres són joves tute­lats per la Gene­ra­li­tat) que no podien acce­dir als estu­dis reglats ni inse­rir-se en el mer­cat labo­ral”. L’escola va començar el 2016 i alguns anys més tard “una mica perquè els alum­nes pogues­sin veure com era un res­tau­rant de veri­tat vam obrir Can Xapes amb un equip de pro­fes­si­o­nals i el suport de part dels nos­tres alum­nes”, explica Lluc Quin­tana. Avui, aquest res­tau­rant que ha estat inclòs en la Guia Mic­he­lin té dotze tre­ba­lla­dors i la mei­tat son exa­lum­nes de l’escola. “Els nos­tres alum­nes apre­nen la nos­tra cul­tura i la nos­tra llen­gua”, acla­reix el xef, un cui­ner que el Gas­tronòmic Fòrum de Bar­ce­lona va reconèixer com el més sos­te­ni­ble de l’any 2022 i que a fe que pel que explica és “un tros de pa”.

34
receptes
de frases fetes relacionades amb la cuina catalana són les que surten al llibre ‘Per sucar-hi pa!’, de Lluc Quintana i Marta Montenegro (Comanegra).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia