Societat
El preu del lloguer d’habitacions creix un 49% en tres anys a Barcelona
Veïns denuncien ofertes de 900 euros per estances d’uns 10 metres quadrats
Ciutat Vella i Sarrià-Sant Gervasi entre els districtes més cars
L’increment de demanda ha provocat que des del 2021, els preus per llogar estances s’hagin disparat un 49% a Barcelona, segons l’ACN. El preu mitjà de les ofertes d’habitacions al portal immobiliari Idealista ja freguen els 600 euros a Barcelona, amb un salt interanual de l’11%, des dels 535 euros fa dotze mesos als 595 euros durant el tercer trimestre d’aquest any. En els darrers anys, l’augment ha estat sostingut. L’any 2021 se situaven en els 400 euros. A més la capital catalana és la ciutat amb les habitacions més cares de tot l’Estat, per davant de Madrid (550 euros) on, no obstant això, estan pujant els preus de manera més ràpida (15% més que el tercer trimestre del 2023). Pel que fa als districtes d’una ciutat i l’altra, i amb dades del primer trimestre del 2024, Ciutat Vella lidera el rànquing (625 euros al mes per habitació), per davant de Chamberí (612 euros) i Sarrià-Sant Gervasi (605 euros). Els madrilenys Centro (599 euros) i Chamartín (595 euros) segueixen, per davant del districte de l’Eixample de Barcelona (590 euros).
Denuncia dels veïns
Veïns de barris com el de Gràcia denuncien que pisos que abans llogaven per 700 euros ara s’han reformat per fer-hi ‘coliving’, amb preus de 900 euros per habitacions de 10 metres quadrats. “És especulació pura i dura”, denuncia un dels residents.
El Sindicat de Llogateres assegura que el lloguer d’habitacions continua creixent perquè “hi ha unes lleis que fan que proliferin aquest tipus de contracte”. El col·lectiu adverteix que cal modificar la regulació per incloure també el lloguer de temporada i habitacions perquè si no “s’incentiva que els inversors comprin blocs sencers, els trossegin i multipliquin els preus llogant habitació per habitació”. La portaveu del sindicat, Carme Arcarazo, apunta que es tracta d’un “model absolutament parasitari i l’hem d’eliminar i l’única manera de fer-ho és anar a l’arrel i eliminant l’incentiu econòmic”.
Els experts alerten que el lloguer d’habitacions és un sistema “precari i amagat” que s’escapa de moltes de les estadístiques oficials. Maridalia Rodríguez, experta en dret immobiliari i professora de la càtedra d’habitatge de la UPF explica, en aquest sentit, que els tractes sovint són de “caràcter submergit i sense contracte”. “És la forma més econòmica d’accedir a l’habitatge, però no la més correcta”, detalla a l’ACN Rodríguez. Carme Trilla, presidenta de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge i de la fundació Habitat 3 considera que la proliferació del lloguer d’habitacions es pot definir com a “barraquisme vertical” i representa “el fracàs total de la política d’habitatge”.
D’altra banda, el sector immobiliari diu que el ‘coliving’ encara no té un volum “rellevant” a ciutats com Barcelona. Les promocions residencials pensades per compartir anomenades ‘coliving’ pel sector immobiliari van començar a construir-se fa tres anys a Barcelona, focalitzades a barris com l’Eixample.