SOCIETAT
Docents de Salt es rebel·len per la “vulneració” de drets als infants
Mestres, professors i educadors alcen la veu contra els desnonaments al poble i es constitueixen en un grup de defensa dels menors i de les seves famílies
“No podem fer veure que això no està passant”, afirmen en un acte davant de l’Ajuntament
Una quarantena de mestres, professors i educadors dels centres de Salt s’han constituït com a grup actiu en contra de la “vulneració” de drets als infants i les seves famílies en el municipi. Amb el nom de Prou desnonaments: docents pel dret a l’habitatge digne, els representants de la comunitat educativa volen alçar la veu contra una realitat que consideren que sí que es pot modificar. “Sabem que existeixen solucions polítiques a aquest desastre [...] Creiem que la nostra tasca no es limita al treball dins les aules, sinó que ens exigim un compromís més enllà de la institució escolar”.
Els fragments exposats formen part d’un manifest que han llegit avui tres representant del col·lectiu. Ho han fet en un acte públic al davant del consistori, a la plaça Lluís Companys, i davant un centenar llarg de persones. Nuri Moret, Jordi Bosch Cana i Mariona Parra han expressat el sentiment del col·lectiu de docents i educadors, desbordats per la realitat de Salt. “Com es pot desenvolupar una seqüència d’aprenentatge amb normalitat quan un/a alumne/a ens arriba tard al centre ja que ha estat desnonat durant la matinada anterior? [...].
En més d’una ocasió els docents i educadors s’han queixat de la presència de la unitat antiavalots dels Mossos d’Esquadra en els desnonaments a Salt. Això genera més tensió a les famílies, han explicat. En aquest sentit, fonts del consistori destaquen que ja han fet saber que en els desplegaments policials “es tingui en compte si hi ha fills menors i a quina hora es fa el llançament [desnonament].
“Prou desnonaments”
Els docents s’han alienat amb els postulats del Sindicat de l’Habitatge de Salt i Girona. Consideren que deixar un nucli familiar sense casa afecta els drets més bàsics, incloent-hi el dret a l’educació i el dret a l’habitatge digne. Un representant del sindicat ha recordat que molt a prop de la plaça de l’Ajuntament hi ha dos desnonaments previstos al centre del poble per aquest dijous al matí.
En nom dels pares i mares dels centres escolars de Salt també hi ha intervingut una representant de les associacions de famílies d’alumnes (AFA), la Ikram Jamal, del col·legi Veïnat. Jamal s’ha queixat que molts famílies viuen sense accés al gas, a l’electricitat o a l’aigua i que, en alguns casos, “el racisme immobiliari” els impedeix accedir a un lloguer, cosa que afecta casos, fins i tot, de famílies monomarentals. “No se’ns ofereixen solucions. Senzillament se’ns abandona als carrers. Se’ns aboca a situacions de sensellarisme”, ha explicat.
El manifest de les famílies està subscrit per les AFA dels col·legis Veïnat, La Farga, Gegant del Rec i Les Arrels (públics) i Escola Pia (concertat), les escoles bressol El Carrilet i El Lledoner i els instituts d’educació secundària obligatòria Vallvera i Salvador Sunyer.
A preguntes d’aquest diari, l’Ajuntament de Salt informa que l’any passat va posar al mercat 14 pisos de lloguer més al parc públic municipal i que aquest any ha “aturat 118 desnonaments i ha reallotjat de manera temporal a mig centenar de nuclis familiars durant aquest any”, afirmen.
Les crides dels manifestants d’avui apel·laven a l’Ajuntament de Salt, a la Generalitat i a l’Estat, entre altres administracions.